Επιβεβαίωση για τον καβγά Μητσοτάκη-Μακρόν! Οι φωνές τους στο πρόσφατο επεισοδιακό ραντεβού ακούστηκαν έως έξω!
Σημαντικές λεπτομέρειες γύρω από την τεταμένη συνάντηση που είχε στο Ελιζέ ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10 Φεβρουαρίου, κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία της γαλλικής πρωτεύουσας και μαρτυρούν το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις, εξαιτίας της επικείμενης πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Παρίσι, Μαρία Δεναξά – Εφημερίδα «δημοκρατία»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που ο Μακρόν τον είχε στο περίμενε στο αυτοκίνητό του επί τριάντα ολόκληρα λεπτά πριν τον υποδεχτεί στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας, προσήλθε στη συνάντηση ιδιαίτερα εκνευρισμένος, καθώς προηγουμένως είχε πληροφορηθεί πως η Γαλλία στην πραγματικότητα δεν αναίρεσε το βέτο της για την πώληση των Meteor, καθώς επί της ουσίας δεν το άσκησε ποτέ!
Το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» στις 11/02/2025
Επιπροσθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίστευε πως ο Μακρόν εισπράττοντας την ελληνική δυσαρέσκεια θα άλλαζε στάση, αλλά έπεσε έξω. Εισερχόμενος στο γραφείο του Γάλλου προέδρου κι αφού έκλεισαν οι πόρτες, οι φωνές τους, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένη πηγή, ακούστηκαν μέχρι έξω.
Από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε να καταλάβει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η στάση της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλάζει, σε μια προσπάθεια διατήρησης και ενίσχυσης των συμφερόντων της χώρας σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή και πως η επαναπροσέγγιση της Γαλλίας με την Τουρκία είναι πλέον δεδομένη και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο η Γαλλία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Άγκυρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε υπέβαλε στον Μακρόν τρία αιτήματα, τα οποία για την ώρα βρίσκονται υπό εξέταση από τη γαλλική πλευρά:
Τη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών αεροναυτικών ασκήσεων στη ζώνη των Δωδεκανήσων, όπου συγκεντρώνονται οι ελληνοτουρκικές εντάσεις
Την παράδοση από το Παρίσι πυραύλων Cruise
Εμπορικές εκπτώσεις στη συντήρηση των Rafale ή στον εξοπλισμό των φρεγατών
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται ότι απείλησε τον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντάς του πως αν η Γαλλία δεν κάνει δεκτά τα αιτήματα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να αγοράσει την τέταρτη φρεγάτα Belharra, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Γάλλου προέδρου, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποφέρει νέο πλήγμα στη Naval Group (καταστροφική εξέλιξη τη χαρακτηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι στη «δημοκρατία»), μετά την ταπεινωτική ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία το 2021 για την κατασκευή υποβρυχίων.
Όπως και η Καμπέρα, έτσι και η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί για την αγορά της 4ης φρεγάτας προς τις ΗΠΑ, γεγονός που χαλάει τα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για τον γαλλικό όμιλο, για τον οποίο ήλπιζε πως θα μπορούσε να έχει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή άμυνα και να εισπράξει 900.000.000 ευρώ από μια τέτοια πώληση.
«Με τη διείσδυση όμως των Αμερικανών θα χάσει την ηγετική θέση -η οποία αμφισβητείται ήδη- στην ευρωπαϊκή αγορά» δηλώνει στη «δημοκρατία» πολύ καλά πληροφορημένη πηγή.
Είναι για τον λόγο αυτόν που ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί σπεύδει στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, σε μια προσπάθεια η Γαλλία και η Ελλάδα να τα ξαναβρούν στο ζήτημα της αμυντικής συνεργασίας.
Πάντως ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του στην Εθνοσυνέλευση δήλωσε πως το Παρίσι δεν έχει κανέναν ρόλο στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor από το Λονδίνο στην Άγκυρα, καθώς η Γαλλία δεν έχει την εποπτεία των βρετανικών εξαγωγών όπλων.