Ο ντάκος με ξινομυζήθρα, είναι μια…
παραδοσιακή κρητική συνταγή. Η συνταγή κρητικός ντάκος με ξινομυζήθρα φτιάχνεται με απλά υλικά που έχουμε όλοι σπίτι μας. Για τη συνταγή ντάκος κρητικός,
- Τρίβουμε πρώτα τις δυο ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε χωριστά σε μικρά καρέ την άλλη ντομάτα.
- Μέσα στην τριμμένη ντομάτα ρίχνουμε το αλάτι και τις 2 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε τα κρίθινα παξιμάδια σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη.
- Περιχύνουμε τους ντάκους με την τριμμένη ντομάτα και με όλα τα ζουμιά της. Γαρνίρουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα.
- Βάζουμε από μια κουταλιά ξινομυζήθρα σε κάθε ντάκο. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Τέλος, γαρνίρουμε με κάπαρη, ελιές και κρίταμο. Περιχύνουμε τον ντάκο με ξινομυζήθρα με μια κουταλιά βαλσάμικου.
- Αφήστε το ντάκο με ξινομυζήθρα να σταθεί για λίγα λεπτά και να ποτίσει με τα υγρά της ντομάτας και απολαύστε τον σαν το ωραιότερο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
“Ο ντάκος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής διατροφής και αγαπημένο πιάτο για όλους τους υπόλοιπους. Το παξιμάδι είναι γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά (πύριτιο,χρώμιο) και αμινοξέα. Η ντομάτα αποτελείται κυρίως από νερό και τα 100 γρ. δίνουν μόνο 18 θερμίδες. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών (C, A, B6), φυλλικού οξέος και λυκοπενίου (καροτινοειδές με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση). Η ξινομυζήθρα μας δίνει πρωτεΐνη, ασβέστιο και συγκαταλέγεται μεταξύ των τυριών με τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. “
Contents