Ακόμα και ένα μικρό φυτό πάνω στο γραφείο μάς κάνει πιο χαρούμενους, δημιουργικούς και βελτιώνει τη μνήμη

Ενα μικρό φυτό πάνω στο γραφείο μας μπορεί να κάνει «θαύματα» για εμάς, τα οποία δεν συνειδητοποιούμε καν, σύμφωνα με ερευνητή βρετανικού πανεπιστημίου. Μας κάνει πιο χαρούμενους, πιο δημιουργικούς και βελτιώνει τη μνήμη μας, εξηγεί.

Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Ο Sven Batke, λέκτορας Βιολογίας στο Edge Hill University, σε άρθρο που δημοσίευσε στο «The Conversation» αναφέρει ότι οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι από τη γέννησή τους να είναι κοντά στη φύση. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις πόλεις το έχει κάνει πολύ δύσκολο, όμως.

Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί τοποθετώντας ένα μικρό φυτό, κατά προτίμηση με χρωματιστά λουλούδια, πάνω στο γραφείο στο σπίτι ή στη δουλειά. Ο Batke επικαλείται επιστημονικές έρευνες που έδειξαν ότι η επαφή με το φυτό μέσω της όρασης ή της όσφρησης απελευθερώνει στον εγκέφαλο τις ορμόνες της καλής διάθεσης (ενδορφίνες), με αποτέλεσμα να νιώθει κανείς πιο χαρούμενος.

Επιστημονικές μελέτες κατέληξαν, δε, στο συμπέρασμα ότι να έχει κανείς δίπλα του ένα φυτό συνοδεύεται από μείωση του κινδύνου να υποφέρει από κατάθλιψη ή από συμπτώματα υπερβολικού άγχους.

Αλλες έρευνες, πάντα σύμφωνα με τον λέκτορα, έδειξαν ότι, όταν κάποιος έχει δίπλα του ένα φυτό, βελτιώνονται κατά 20% η ικανότητά του να συγκεντρώνεται στη δουλειά που κάνει και κατά 15%-20% η μνήμη του.

Διαπιστώθηκε, τέλος, ότι τα φυτά που έχουν λουλούδια με έντονα χρώματα διεγείρουν τον εγκέφαλο, και έτσι γίνεται κανείς πιο δημιουργικός.

πηγή