Ακρίβεια: Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού

Ακρίβεια: Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού

Ακρίβεια: Προ των πυλών νέες ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού

Αυξήσεις σε ποσοστό ελαιολάδου καταγράφει μέσα σε έναν χρόνο η τιμή του χυμού πορτοκαλιού και έπεται και συνέχεια… Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών παρασύροντας τις τιμές προς το πάνω.

Αργολίδα: Στα 22 λεπτά κλείδωσε η τιμή για τα πορτοκάλια χυμοποίησης

Η διεθνής τιμή καταγράφει αύξηση κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά 14,2% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου.

Τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στην ξηρασία, άρα οι προοπτικές της παραγωγής για τη φετινή χρονιά είναι πολύ κακές λέει (ΕΡΤ) ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Μόσχος Κορασίδης με τους εκπροσώπους του αγροτικού κλάδου να μιλούν για «πληθωρισμό της απληστίας» καταγγέλλοντας αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος ρίχνοντας τις τιμές παραγωγού αλλά διατηρώντας ψηλά τις τιμές στο ράφι.
Από 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 39,2% από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο. Στο μεταξύ, αιγυπτιακά πορτοκάλια σε χαμηλή τιμή και χαμηλότερη ποιότητα έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής. Από την αρχή της χρονιάς στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί πάνω από 1.450 τόνοι πορτοκάλια, εκ των οποίων οι 1.350 τόνοι είναι αιγυπτιακά, ποικιλίας «Βαλέντσια».

Εκπρόσωποι της αγοράς σημειώνουν ότι οι αθρόες εισαγωγές οδηγούν σε μείωση των τιμών του εγχώριου προϊόντος.

Με αυτό τον τρόπο τα δικά μας πορτοκάλια δεν είναι ανταγωνιστικά και έχουμε μειωμένη ροή στις εξαγωγές έναντι του περυσινού επιπέδου, είπε ο Γιώργος Πολυχρονάκης.

Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους, ενώ οι 80.000 τόνοι που θα μείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση. Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

www.ot.gr