• Χαρμολύπη
    Χαρμολύπη
    Συλλογικό έργο - Κλασσικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων 9 σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται τη δική τους...
  • CO.7881556
    Σημαία Ποντίων
    Από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές Σημαία των Ελλήνων Ποντίων. Φέρει τον αετό των Μεγαλοκομνηνών...

Ακυβερνησία και πολιτική ανωμαλία το Ψευτορωμαίικο

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ψευτορωμαίικο…

–Η αυτοδυναμία που χάθηκε και τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας

Θολό προδιαγράφεται το πολιτικό τοπίο μετά τις πρώτες εκλογές και είναι ορατός ο κίνδυνος για το καθεστώς του ψευτορωμαίικου να μπει σε μια ισχυρή περιδίνηση, με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, και να οδηγηθεί έτσι σε τροχιά ακυβερνησίας.

Με τα συστημικά κόμματα εξουσίας να καταγράφουν χαμηλή τροχιά όσον αφορά την απήχηση στη κοινωνία από τη μια και από την άλλη οι όροι που θέτει η απλή αναλογική καθιστούν ανέφικτη την αυτοδυναμία για τον νικητή των εκλογών της 21ης Μαΐου. Προϊόντος του χρόνου μειώνονται οι πιθανότητες και για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς οι προϋποθέσεις που βάζει το ΠΑΣΟΚ και η άρνηση ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ψήφο ανοχής υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Αν και στη υποκριτική πολιτική τίποτα δεν πρέπει θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές πιθανότατα στις 2 Ιουλίου, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Που σημαίνει ότι για έναν ή και περισσότερους μήνες το Ψεθτορωμαίικο θα είναι αδύναμο και ουσιαστικά ακέφαλο, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση, συγκροτούμενη από δικαστικούς και καθηγητές, δεν θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα. Σε μια περίοδο όπου θα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά θέματα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας να έχει αποκλεισθεί οριστικά και αμετάκλητα, η λύση στο αδιέξοδο του Ψευτορωμαίικου μπορεί να προέλθει μόνο από μια κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Σενάριο πρώτο: Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία και στη συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση η λύση θα μπορούσε να προέλθει από μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και εδώ υπάρχουν εμπόδια. Αφενός ο Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στον σχηματισμό «κυβέρνησης των ηττημένων». Αφετέρου δεν είναι βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων θα αθροίζει το λιγότερο 151 έδρες.
Που σημαίνει ότι θα χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής και τρίτου κόμματος. Ωστόσο, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σενάριο δεύτερο: Συγκρότηση Αριστερής κυβέρνησης, κάτι που προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών και θα έχει τον πρώτο λόγο και τις περισσότερες έδρες. Κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς η Νέα Δημοκρατία, παρά τις σημαντικές απώλειες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.