Άλλη μια τράπεζα στις ΗΠΑ κατέρρευσε. Republic First Bank – Τι συμβαίνει με τις περιφερειακές τράπεζες, φόβος για ντόμινο

Άλλη μια τράπεζα στις ΗΠΑ κατέρρευσε. Republic First Bank – Τι συμβαίνει με τις περιφερειακές τράπεζες, φόβος για ντόμινο

Άλλη μια τράπεζα στις ΗΠΑ κατέρρευσε. Republic First Bank – Τι συμβαίνει με τις περιφερειακές τράπεζες, φόβος για ντόμινο

Η Federal Deposit Insurance Corp. ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζα που έχει έδρα στη Φιλαδέλφεια, η οποία λειτουργούσε με τη επωνυμία Republic Bank και είχε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις
Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έκλεισαν την Παρασκευή 27 Απριλίου 2024 την Republic First Bank, μία περιφερειακή τράπεζα η οποία δραστηριοποιείται στην Πενσυλβάνια, το Νιου Τζέρσεϊ και τη Νέα Υόρκη.
Η Federal Deposit Insurance Corp. ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζα που έχει έδρα στη Φιλαδέλφεια, η οποία λειτουργούσε με τη επωνυμία Republic Bank και είχε περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις έως τις 31 Ιανουαρίου 2024.
Η Fulton Bank, η οποία εδρεύει στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια, συμφώνησε να αναλάβει ουσιαστικά όλες τις καταθέσεις της χρεοκοπημένης τράπεζας και να αγοράσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, ανέφερε η υπηρεσία.

Τα 32 καταστήματα της Republic Bank θα ανοίξουν ξανά ως υποκαταστήματα της Fulton Bank από το Σάββατο (27/4).
Οι καταθέτες της Republic First Bank μπορούν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους μέσω επιταγών ή ΑΤΜ από το βράδυ της Παρασκευής (26/4), ανέφερε η FDIC.
Η κατάρρευση της τράπεζας αναμένεται να κοστίσει στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων 667 εκατομμύρια δολάρια.
Η τράπεζα είναι το πρώτο ίδρυμα το οποίο βρίσκεται υπό τη ρυθμιστική εποπτεία της FDIC ίδρυμα που αποτυγχάνει στις ΗΠΑ φέτος.
Η τελευταία χρεοκοπία τράπεζας – Citizens Bank, με έδρα το Sac City της Αϊόβα – ήταν τον Νοέμβριο.
Σε μια ισχυρή οικονομία, κατά μέσο όρο μόνο τέσσερις ή πέντε τράπεζες κλείνουν κάθε χρόνο.
Η αύξηση των επιτοκίων και η πτώση της αξίας των εμπορικών ακινήτων, ειδικά για κτίρια γραφείων που αντιμετωπίζουν τα αυξανόμενα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας μετά την πανδημία, έχουν αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους για πολλές περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες.
Τα ανεξόφλητα δάνεια τα οποία έχουν εγγυήσεις ακίνητα που έχουν χάσει την αξία τους καθίστανται προβληματικά προς αναχρηματοδότηση.

Οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες 

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Republic First πάλευε για μήνες να παραμείνει στη ζωή.
Περίπου οι μισές καταθέσεις της ήταν ανασφάλιστες στα τέλη του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της FDIC.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της, ή τα περιουσιακά στοιχεία μείον τις υποχρεώσεις, ήταν 96 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2023, σύμφωνα με τα αρχεία της FDIC.
Αυτό συνεπαγόταν μη πραγματοποιηθείσες ζημίες ύψους 262 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα τα οποία μετέτρεψε σε «κρατούμενα μέχρι τη λήξη», πράγμα που σημαίνει ότι οι ζημίες δεν είχαν υπολογιστεί στον ισολογισμό της.
Η μετοχή της, η οποία διαγράφηκε από τον Nasdaq τον Αύγουστο, ήταν σχεδόν μηδενική.
Οι καταθέτες της Republic Bank θα γίνουν καταθέτες της Williamsport της Fulton Bank με έδρα την Πενσυλβάνια, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.
Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν στην αρχή της κρίσης SVB – πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός εάν οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει ισχυρές προβλέψεις είτε πωλήσουν τα ομόλογά τους με ζημία, θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμού!
Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα – εποχικά προσαρμοσμένη για τη φορολογική περίοδο – οι τράπεζες των ΗΠΑ είδαν τις μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων από την 11η Σεπτεμβρίου (ναι, εκείνη την 11η Σεπτεμβρίου!) και, όπως δείξαμε προηγουμένως, απουσιάζει το υπόλοιπο των 126 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο διάσωσης BTFP της Fed (το οποίο πλέον σιγά σιγά εξαντλείται καθώς λήγουν τα μακροπρόθεσμα δάνεια).

Η τραπεζική κρίση επέστρεψε και τώρα το ερώτημα είναι «ποιος θα είναι ο επόμενος που θα καταρρέσει;».

www.bankingnews.gr