Άλλο ένα έθνος ξεσηκώνεται για τη Ρωσία και αφήνει την αντιρωσική κυβέρνησή του σαστισμένη

Για πολλά χρόνια, η Κεντρική Ευρώπη γνώρισε ελάχιστη ρωσική επιρροή. Παρά τη γεωγραφική της εγγύτητα με τη Ρωσία, η περιοχή κατάφερε να διατηρήσει τις δικές της πολιτιστικές και πολιτικές ταυτότητες. Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών δεσμών με τη Δυτική Ευρώπη, της έντονης αίσθησης εθνικής υπερηφάνειας και της επιθυμίας διατήρησης της ανεξαρτησίας.

Ansh Pandey – tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Κεντρική Ευρώπη διατήρησε περήφανα την πολιτιστική και πολιτική της ταυτότητα, επιβεβαιώνοντας την ανεξαρτησία της από τη ρωσική επιρροή. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν μια αλλαγή στη δυναμική της περιοχής.

Σε μια εκπληκτική ανατροπή, η παλίρροια αλλάζει στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς ο κοινός λαός παίρνει μια απροσδόκητη φιλορωσική στάση, αφήνοντας την αντιρωσική κυβέρνησή τους σε κατάσταση σύγχυσης. Η Αυστρία έχει αναδειχθεί ως νέο προπύργιο για τον Πούτιν, ενώ η Σλοβακία κλίνει επίσης προς μια πιο φιλορωσική διακυβέρνηση με την πιθανή ηγεσία του Ρόμπερτ Φίκο.

Ενώ οι γειτονικές χώρες Αυστρία και Σλοβακία έχουν ήδη υποκύψει στη γοητεία του Πούτιν, είναι πλέον σαφές πως το αντιρωσικό αίσθημα σε ένα ακόμη έθνος έχει επίσης αποδυναμωθεί σημαντικά. Την Τσεχική Δημοκρατία!

Για χρόνια, η Τσεχική Δημοκρατία στέκεται εδώ και καιρό ως προπύργιο ενάντια στη ρωσική επιρροή, αντιστεκόμενη ενεργά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να επηρεάσει το πολιτικό της τοπίο. Όμως πρόσφατα, η χώρα έγινε μάρτυρας ισχυρών αντιΝΑΤΟϊκών διαδηλώσεων στην Πράγα, χτυπώντας κώδωνα κινδύνου σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Τσεχία έχει ρωσική επιρροή

Η κυβέρνηση της Τσεχικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση, αιφνιδιασμένη από αυτή την ξαφνική αλλαγή του δημόσιου αισθήματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τον αυξανόμενο κίνδυνο της ρωσικής προπαγάνδας, η οποία είχε επηρεάσει επιτυχώς τη γειτονική Σλοβακία. Ωστόσο, αυτές οι προειδοποιήσεις φαινομενικά έπεσαν στο κενό και τώρα οι συνέπειες γίνονται εμφανείς.

Ο επικείμενος κίνδυνος προήλθε από την αμυντική συμφωνία μεταξύ της Τσεχίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία τράβηξε την προσοχή των Ρώσων τρολ. Η κυβέρνηση γνώριζε τις πιθανές επιπτώσεις, ωστόσο απέτυχε να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο φιλορωσικό αίσθημα. Αυτό επέτρεψε στο συναίσθημα να αποκτήσει ορμή και να ανθίσει μέσα στο έθνος.

Η Δημόσια Υποστήριξη

Επιπλέον, οι δημόσιες δηλώσεις που υποστηρίζουν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχουν αντιμετωπίσει νομικές επιπτώσεις εντός της Τσεχικής Δημοκρατίας. Τα δικαστήρια της χώρας έχουν καταδικάσει άτομα επειδή ενέκριναν τις ενέργειες της Ρωσίας, καθιστώντας σαφές πως τέτοια συναισθήματα δε θα γίνουν ανεκτά. Ωστόσο, παρά τα μέτρα αυτά, η υποστήριξη προς τη Ρωσία συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η αντίθεση προς την Ουκρανία έχει κερδίσει έλξη.

Η πρόσφατη δολοφονία στην Τσεχική Δημοκρατία, που φέρεται να διαπράχθηκε από άτομο ουκρανικής υπηκοότητας, τροφοδότησε περαιτέρω τις εντάσεις. Η οργή έχει ξεχυθεί στους δρόμους, προκαλώντας ένταση μεταξύ της ουκρανικής και της κοινότητας των Ρομά, ενώ οι εθνικιστές εκμεταλλεύονται διακαώς την τραγωδία για να προωθήσουν την ατζέντα τους.

Ως αποτέλεσμα, το αίσθημα για την Ουκρανία μειώνεται ραγδαία, ενώ η υποστήριξη προς τον Πούτιν και τη Ρωσία αυξάνεται. Το άλλοτε αδιαπέραστο φρούριο της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκεται τώρα ευάλωτο στη ρωσική επιρροή, αφήνοντας τις τσεχικές αρχές και τον πρόεδρο Petr Pavel μπερδεμένους, να αναρωτιούνται πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο.

Αυτή η απροσδόκητη στροφή προς μια φιλορωσική στάση σε μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης εξέπληξε τον Τσέχο Πρόεδρο Petr Pavel. Η Τσεχική Δημοκρατία, κάποτε γνωστή για τη σθεναρή αντίθεσή της στη ρωσική επιρροή, βιώνει τώρα μια πτώση του αντιρωσικού αισθήματος, αφήνοντας τις αρχές της μπερδεμένες και αναζητώντας απαντήσεις σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο. Τι ακολουθεί; Θα διαμαρτυρηθεί και η Δυτική Ευρώπη για τις δυτικές ενέργειες; Θα μπορούσε να είναι επειδή κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Πούτιν.

https://www.freepen.gr/2023/06/blog-post_942.html