Μπορεί οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και οι νομοθέτες να τα έχασαν με την ανακοίνωση του Mate 60, που φοράει τον νέο Kirin 9000s και έχει υποστήριξη 5G, όμως η Κίνα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, η Κίνα επενδύει πολύ χρήμα σε τεχνολογίες ανάπτυξης ημιαγωγών και λέει στις ΗΠΑ “Ακόμα δεν είδατε τίποτα”.
Ο Kirin 9000s κατασκευάστηκε στα 7nm, στο μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών της Κίνας, την SMIC. Χρησιμοποιήθηκε παλαιότερη τεχνολογία DUV για την χάραξη μοτίβων στα Waffers πυριτίου, με κάποιες τροποποιήσεις.
Η HUAWEI και η SMIC μπορεί με τις DUV μηχανές η SMIC να τυπώσει ημιαγωγούς στα 7nm, όμως για να φτάσει τα 5nm και τα 3nm, χρειάζονται μηχανές EUV. Όσο χαμηλότερα πέφτουν τα nm, τόσο περισσότερα transistors χωράνε σε ένα chip, που σημαίνει καλύτερες επιδόσεις και καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά. Το πρόβλημα με την Κίνα είναι πως μόνο μία εταιρία φτιάχνει EUV μηχανήματα, η ASML, η οποία ακολουθεί τις πιέσεις των ΗΠΑ και δεν εξάγει στην Κίνα.
Τώρα, σύμφωνα με το Digi Times, η SMIC έχει δημιουργήσει μια νέα ομάδα R&D, που έχει σαν στόχο την δημιουργία 3nm chips, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό DUV που διαθέτει ήδη. Αυτό θα λέγαμε πως είναι αδύνατο να συμβεί, καθώς τα μοτίβα που πρέπει να σχεδιαστούν είναι λεπτότερα από ανθρώπινη τρίχα. Όμως η SMIC έχει έναν κρυμμένο άσσο στο μανίκι της. Αυτός είναι ο co-CEO της εταιρίας, Liang Mong-Song, ένας διακεκριμένος επιστήμονας σε θέματα ημιαγωγών. Έχει δουλέψει στην TSMC και την Samsung στο παρελθόν και θεωρείται διάνυα στην βιομηχανία ημιαγωγών.
Η SMIC διαθέτει μηχανήματα DUV και συγκεκριμένα τα Twinscan NXT:2000i, της ASML. Η SMIC φέρεται να χρησιμοποιεί τριπλό, τετραπλό, ακόμη και πενταπλό μοτίβο σε μια προσπάθεια να φτάσει στα 3nm χωρίς μηχανή λιθογραφίας EUV.
Δεν έχουμε κάποια εγγύηση πως η SMIC θα τα καταφέρει, αλλά το κατάλληλο άτομο σαν επικεφαλής της ομάδας, ώστε να έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Από την άλλη όμως, το 2025, οι TSMC και Samsung, ετοιμάζουν λιθογραφία στα 2nm, κάτι που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την SMIC να επιτύχει, όμως σε αυτό τον χρόνο ίσως καταφέρει να αναπτύξει δικό της τρόπο για λιθογραφία. Άλλωστε, η κυβέρνηση της Κίνας, επενδύει αστρονομικά ποσά στην ανάπτυξη ημιαγωγών, οπότε οι πιθανότητες δεν είναι λίγες.
Φυσικά, οι περιορισμοί των ΗΠΑ, έχουν σαν στόχο να βλάψουν την HUAWEI και μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να γονατίσουν την εταιρία, που έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα όμως παραμένει ζωντανή. Κάθε φορά που οι ΗΠΑ βάζουν νέους όρους για να περιορίσουν την HUAWEI, η εταιρία βρίσκει τρόπους να ξεγλιστρήσει. Βέβαια μεγάλο ρόλο παίζουν και τα τεράστια κεφάλαια που έχει στην διάθεσή της, κάτι που μας είχε δηλώσει και ο CEO της εταιρίας, σε συνέντευξη που του πήρε το Techmaniacs, το 2020 στην Βαρκελώνη.
Αν σκεφτούμε την πορεία της εταιρίας από την ώρα που μπήκε στην Entity List των ΗΠΑ, είναι πραγματικά εντυπωσιακά όσα έχει καταφέρει. Δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στο Android, δημιουργήστε το Harmony OS, φτιάχνοντας από την αρχή όλα τα APIs για να λειτουργεί, αντικαθιστώντας πλήρως τα Google Mobile Services. Τώρα με το Mate 60 Pro, φέρνει πίσω το 5G στις συσκευές της, με ένα αρκετά δυνατό chip, που όμως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις προτάσεις από Samsung και Apple, σε επιδόσεις. Σε αυτό εργάζεται η εταιρία, ώστε να δημιουργήσει πιο σύγχρονα chipsets, για να οπλιστεί με επιδόσεις και νέα χαρακτηριστικά.
Το 2019, πριν τους περιορισμούς των ΗΠΑ, η HUAWEI πούλησε 240.6 εκατομμύρια συσκευές, πλησιάζοντας στον τίτλο του κορυφαίου κατασκευαστή smartphones. Όταν ξεκίνησε το ban, η εταιρία είχε 188.5 εκατομμύρια συσκευές αποθεματικό, με Google Services, που τις διέθεσε στην αγορά. Με την πώληση και της Honor, η HUAWEI έχασε το 81% των πωλήσεων της, φτάνοντας μόνο 35 εκατομμύρια συσκευές το 2021. Τώρα η εταιρία δουλεύει πυρετωδώς για την επαναφορά της και έχει στόχο τα 100 εκατομμύρια συσκευές για το 2024.
Αν η HUAWEI και η SMIC καταφέρουν να δημιουργήσουν chips 3nm, τότε οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν σοβαρό ανταγωνισμό στην δημιουργία chipsets και η όλη κατάσταση θα τους γυρίσει boomerang. Άλλωστε, οι ΗΠΑ έφτασαν την Κίνα στα άκρα, ώστε να μπει στην διαδικασία να δημιουργήσει τα δικά της chipsets. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει η διάνυα της SMIC.