Αναδύθηκε απο τα νερά η Εκκλησία και έγινε ξανά Θεία Λειτουργία! Η συγκίνηση των κατοίκων

Σε κλίμα κατάνυξης, με τους πρώην κατοίκους του χωριού βαθιά συγκινημένους, τελέστηκε χθες η λειτουργία στο εκκλησάκι του Αγίου Θεοδώρου στο Σφεντύλι της Κρήτης.

Μια λειτουργία διαφορετική, ιδιαίτερη. Και αυτό γιατί το χωριό έχει βυθιστεί κάτω από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη, οι κάτοικοί του το έχουν εγκαταλείψει και μόνο τις τελευταίες ημέρες, σαν από θαύμα, μειώθηκε η στάθμη του νερού στη λίμνη, με αποτέλεσμα να αδειάσει και η εκκλησία από τα νερά. Ισως για να μπορέσουν να επιστρέψουν για λίγο οι πρώην κάτοικοι του Σφεντυλίου και να γιορτάσουν τον Αγιο-προστάτη τους.
«Ηθελε ο Αγιος Θεόδωρος να τον γιορτάσουμε…» ήταν τα λόγια των ανθρώπων που η βαθιά τους πίστη και η νοσταλγία, τους παρακίνησαν για να ξαναστήσουν την εκκλησία και να τελέσουν εκεί την θεία λειτουργία ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θεοδώρου.

Το Σφεντύλι στο νομό Ηρακλείου, κτισμένο σε υψόμετρο 210 μ., εδώ και 14 χρόνια πλημμυρίζει σιγά-σιγά από τα νερά του φράγματος Αποσελέμη που έχει κατασκευαστεί στην περιοχή. Πλέον είναι ακατοίκητο…

Ο Ναός του Αγίου Θεοδώρου, μετά την εκκένωση του χωριού βρέθηκε ο μισός μέσα στο νερό. Πρόκειται για μια βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα με τοιχογραφίες των αδερφών Φωκά. Πριν λίγες ημέρες αναδύθηκε ξανά στην επιφάνεια επιτρέποντας στους πρώην, πλέον, κατοίκους του νησιού να ζήσουν χθες άκρως συγκινητικές στιγμές.