Ανακαλύφθηκε νέο μαγνητικό φαινόμενο που ανοίγει τον δρόμο για νέας γενιάς ηλεκτρονικές συσκευές

Ερευνητική ομάδα απέδειξε την ύπαρξη ενός τύπου μαγνήτη η ύπαρξη του οποίου θεωρούνταν από την επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα αδύνατη. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» επιστήμονες από την Τσεχική Ακαδημία Επιστημών και το Ινστιτούτο Paul Scherrer στην Ελβετία παρουσιάζουν την ανακάλυψη ενός φαινομένου στο οποίο βασίζεται η παρουσία αυτού του μαγνήτη.

Το φαινόμενο ονομάζεται μεταβαλλόμενος μαγνητισμός και οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών ηλεκτρονικών συσκευών. Οι εναλλακτικοί μαγνήτες αποτελούν έναν τρίτο κλάδο του μαγνητισμού μετά τους σιδηρομαγνήτες το είδος μαγνητών όπως αυτοί που βλέπουμε να υπάρχουν στα ψυγεία, και τους αντι σιδηρομαγνήτες, οι οποίοι εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον Γάλλο φυσικό Louis Néel τη δεκαετία του 1930.

Το 2019 επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτο Φυσικής της Τσεχίας και από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς στη Γερμανία είχαν προτείνει την ύπαρξη του φαινομένου του μεταβαλλόμενου μαγνητισμού ο οποίος μπορεί στην πραγματικότητα να βρεθεί σε υπάρχοντα αντικείμενα.

«Κάτι που οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο είναι στην πραγματικότητα δυνατό… Και δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο σε λίγα μυστηριώδη υλικά. Υπάρχει σε πολλούς κρυστάλλους που οι άνθρωποι είχαν απλώς στα συρτάρια τους. Υπό αυτή την έννοια, τώρα που το φέραμε στο φως, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να εργαστούν πάνω σε αυτό, δίνοντας τη δυνατότητα για ευρύ αντίκτυπο» λέει ο Τόμας Τζάνγκγουιρθ καθηγητής στο Ινστιτούτο Φυσικής της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Εκτός από το ότι ανοίγει το δρόμο για υπολογιστές και ηλεκτρονικά νέας γενιάς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψη θα βελτιώσει επίσης την κατανόησή μας για τη φυσική της συμπυκνωμένης ύλης, η οποία θα μπορούσε να αποδειχθεί πρωτοποριακή στον αναπτυσσόμενο τομέα της σπιντρονικής η στροφοηλεκτρονική κατά το ελληνικότερον.

Είναι μια ηλεκτρονική τεχνολογία με την οποία αξιοποιείται η ιδιοστροφορμή (spin) των ηλεκτρονίων και η μαγνητική ροπή τους και όχι μόνο το φορτίο τους. Σημαντικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας αυτής είναι το γεγονός ότι η ιδιοστροφορμή μπορεί να διατηρείται χωρίς την παροχή ρεύματος κάτι που μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα / συσκευές. Η διαφοροποίηση της τεχνολογίας αυτής από την παλαιότερη μαγνητοηλεκτρονική, είναι ότι η μεταβολή του σπιν γίνεται και με ηλεκτρική μέθοδο και όχι μόνο με μαγνητική.

Naftemporiki.gr