Ανακαλύφθηκε τρόπος για να γίνει το νερό του Άρη πόσιμο!

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της έλλειψης πόσιμου νερού για τους αστροναύτες που θα βρεθούν στον Άρη, η NASA εξετάζει μια καινοτόμο πρόταση. Ο αξιωματούχος διαστημικών ερευνών σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μια τεχνική βιολογίας που θα επιτρέπει την εξάλειψη των τοξικών υπερχλωρικών αλάτων από τα υδατοδοτούμενα της Κόκκινης Σφαίρας, καθιστώντας το ύδωρ προσβάσιμο για κατανάλωση.

Τα υπερχλωρικά άλατα, εκείνα που περιέχουν το ιόν CLO₄, είναι οι κύριοι ύποπτοι. Αυτά τα μόρια, που δεν είναι τόσο συνηθισμένα στη Γη λόγω των διαφορετικών περιβαλλοντικών συνθηκών, παραμένουν εντός του έδαφους του Άρη λόγω της έλλειψης νερού και οξυγόνου και της συνεχούς έκθεσης σε υπεριώδη και κοσμική ακτινοβολία.

Η προτεινόμενη τεχνική επικεντρώνεται σε ένα αναγεννητικό σύστημα μείωσης των υπερχλωρικών αλάτων. Αξιοποιώντας τη βιολογία, η προσέγγιση αυτή εμπλέκει γενετικά τροποποιημένα βακτήρια που τρέφονται με τα υπερχλωρικά άλατα και τα μετατρέπουν σε οξυγόνο και χλωρίδιο.

Αν και τα εν λόγω βακτήρια υπάρχουν φυσικά στη Γη, δεν είναι κατάλληλα για αποστολή στον Άρη. Ως εκ τούτου, η έρευνα σκοπεύει να ενσωματώσει τα βασικά γονίδια που εμπεριέχουν την αναγκαία αντίδραση στο στέλεχος 168 του Bacillus subtilis, που έχει εγκριθεί για διαστημικές αποστολές. Σύμφωνα με την ομάδα της NASA, αυτή η μέθοδος όχι μόνο θα ήταν υλοποιήσιμη σε μεγάλη κλίμακα, αλλά θα εξουδετέρωνε άμεσα τα υπερχλωρικά άλατα.