Την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς θα φτιάξουμε σήμερα. Αυτή τη συνταγή την είχα δει στην εκπομπή του Ηλία Μαμαλάκη “Μπουκιά και Συχώριο”. Ενώ είχα σκοπό να την δοκιμάσω άμεσα, δεν το είχα κάνει. Λίγες μέρες αργότερα, έτυχε να μου κάνουν το τραπέζι και ανάμεσα σε όλα τα άλλα να υπάρχει και η μπαμπαγκανούς. Αυτό ήταν..από τότε την φτιάχνω ΣΥΝΕΧΕΙΑ, από το 2008 δηλαδή.
Οι μελιτζάνες περιέχουν ωφέλιμα αντιοξειδωτικά όπως κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, β-καροτένιο και φυτικές ίνες, ενώ οι θεραπευτικές ιδιότητές τους περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την καλή λειτουργία του εντέρου.
Για να φανταστείτε πόσο πολύ μου αρέσει, αρκεί να σας εκμυστηρευτώ πως μπορεί να έχουμε μελιτζάνες όλο το χρόνο λόγω θερμοκηπίων, επιλέγω όμως να φτιάχνω πολύ μεγάλη ποσότητα με βιολογικές μελιτζάνες στην ώρα τους, το καλοκαίρι δηλαδή, και να διατηρώ την ψύχα τους είτε στην κατάψυξη, είτε σε γυάλινα βαζάκια κλεισμένα αεροστεγώς.
Τι αλλαγές μπορώ να κάνω στην ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς;
Σε περίπτωση που δε σας αρέσει το ταχίνι, μπορείτε να το μειώσετε ή και να το παραλείψετε. Πραγματικά όμως δεν χρειάζεται, διότι δε θα το καταλάβετε. Κανονικά φτιάχνεται με το διπλάσιο μη πω και τριπλάσιο ταχίνι, εγώ βάζω μόνο μια κουταλιά της σούπας, ώστε να έχει ελάχιστες θερμίδες. Εσείς μπορείτε να βάλετε όσο θέλετε.
Αυτό το πεντανόστιμο και με λίγες θερμίδες ντιπ μπορείς να το βάλεις παντού! Παντού όμως. Σε σαλάτες, σε ζυμαρικά, σε ψωμί, σε wrapper τορτίγιας…παντού!!!Εγώ πάντως το τρώω και σκέτο με το κουτάλι!
Στο τέλος μπορείς να δεις φωτογραφίες με τη διαδικασία βήμα- βήμα καθώς και τη διατροφική ανάλυση της συνταγής
Ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα (μπαμπαγανούς)
Ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα (μπαμπαγανούς)
INGREDIENTS
- 300 γρ μελιτζάνα ψημένη και καθαρισμένη
- 20 γρ ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5 γρ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- 15 γρ ξύδι
INSTRUCTIONS
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στο γκάζι για 20 λεπτά περίπου. Προσοχή!!! Είναι πολύ σημαντικό να ψηθεί η μελιτζάνα στο γκάζι για να πάρει την καπνιστή γεύση που την κάνει ακαταμάχητη!!!Χρησιμοποιήστε το γκαζάκι της κουζίνας αν δεν έχετε ψησταριά με κάρβουνα ή με υγράεριο
Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε, τοποθετούμε την ψίχα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι.
Χτυπάμε πάλι για ελάχιστα δευτερόλεπτα η ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα τουλάχιστον.
Η διατροφική ανάλυση για την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς
Η διαδικασία για να φτιάξετε την ανατολίτικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς, βήμα- βήμα
-
Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με κάποια από αυτά τα κριτσίνια, με ψωμίή τσιπς από αραβικές πίτες
Τι λες, θα δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο και πεντανόστιμο ντιπ
Καλή σας απόλαυση!