Ανιχνευτής ψεύδους σε αεροδρόμια και λιμάνια; Τι ακριβώς φέρεται να ετοιμάζεται για όλη την ΕΕ
Πού αναμένεται να εφαρμοστεί αρχικά
Στην Ευρώπη εξετάζεται η εισαγωγή δοκιμών ανιχνευτή ψεύδους, με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), τους ξένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Άπαξ και εφαρμοστεί το μέτρο, τότε οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ θα ελέγχονται από τις αρχές στα αεροδρόμια και τα λιμάνια των πορθμείων προτού τους επιτραπεί η είσοδος.
Το σύστημα θα χρησιμοποιεί κάμερες εξοπλισμένες με λογισμικό μηχανικής εκμάθησης τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει εάν ένα άτομο είναι αυτό που είναι, λέει αλήθεια κτλ.
Καθώς οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τις αιτήσεις εισόδου τους, ενδεχομένως θα αναλύονται οι κινήσεις των ματιών, του προσώπου και της συμπεριφοράς τους.
Εάν η κάμερα υποδείξει ότι ο ταξιδιώτης λέει ψέματα, το λογισμικό θα στείλει μια ειδοποίηση σε έναν αξιωματικό μετανάστευσης που θα το διερευνήσει. Δεν αποκλείεται, αν πετύχει το εγχείρημα, αργότερα να επεκταθεί σε όλα το φάσμα της ευρωπαϊκής κοινωνίας!
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από χώρες της ΕΕ.
Το iBorderCtrl και άλλες εφαρμογές διερεύνησαν πώς να δημιουργηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου συνόρων. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν δοκιμαστεί ήδη νέες μορφές ελέγχου στα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων των νέων δοκιμών ανιχνευτή ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης, φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά μια λειτουργία στην οποία το λογισμικό AI σαρώνει τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων των ταξιδιωτών προτού τους επιτρέψει την είσοδο.
Στους επικριτές του συστήματος ανίχνευσης ψεύδους περιλαμβάνεται ο Γερμανός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Πάτρικ Μπρέιερ.
Μιλώντας πριν δύο περίπου μήνες στην Daily Mail, ο Breyer απέρριψε το τεστ «ανιχνευτή ψεύδους» ως «ψευδοεπιστήμη», λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν κάποιος λέει ψέματα από τις χειρονομίες του προσώπου. Και πρόσθεσε: «Θα κάνει διακρίσεις εις βάρος οποιουδήποτε είναι ανάπηρο ή που έχει μια ανήσυχη προσωπικότητα. Δεν θα λειτουργήσει».
Εάν η ΕΕ αποφασίσει να εφαρμόσει ανίχνευση ψεύδους με τεχνητή νοημοσύνη, πιθανότατα θα εισαχθεί ως μέρος του νέου συστήματος εισόδου-εξόδου (EES). Το EES (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εξόδου/Εισόδου) αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 6 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.
Το νέο σύστημα EES θα αντικαταστήσει τη διαδικασία σφράγισης διαβατηρίων, ζητώντας από αλλοδαπούς ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση εισόδου μέσω ειδικών συσκευών, οι οποίες θα συλλέγουν τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των εικόνων των προσώπων τους.
Τα δεδομένα που συλλέγονται από το σύστημα θα αποθηκευτούν τελικά στο Common Identity Repository (CIR). Το CIR είναι μια τεράστια βάση δεδομένων που κατασκευάζεται από την ΕΕ. Η βάση δεδομένων θα μπορεί να αποθηκεύει βιομετρικά αρχεία σε 300 εκατομμύρια άτομα.
πηγή