Αντιστέκεται η Δανία στα σχέδια των ΗΠΑ για αρπαγή της Γροιλανδίας. Νέα εστία πολέμου στον Ατλαντικό, στέλνει πλοία και drones η Κοπεγχάγη
Σύμφωνα με τον ανώτερο αμυντικό αξιωματούχο, το χρηματικό ποσό που διατίθεται για την άμυνα της Γροιλανδίας ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια κορώνες.
Ο υπουργός δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των τοπικών ΜΜΕ, είναι περίπου 12-15 δισεκατομμύρια κορώνες (περίπου 1,7-2 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο Poulsen επεσήμανε ότι με αυτή τη χρηματοδότηση, η Δανία θα μπορεί να αγοράσει δύο νέα πλοία και δύο drones μεγάλης εμβέλειας.
Επιπλέον, η Δανία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού της Κοινής Αρκτικής Διοίκησης στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας Nuuk.
Η χώρα σκοπεύει επίσης να αναβαθμίσει ένα από τα τρία κύρια πολιτικά αεροδρόμια της Γροιλανδίας για να φιλοξενήσει τα υπερηχητικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Ο Poulsen τόνισε ότι η Δανία δεν έχει επενδύσει επαρκώς στην Αρκτική, επομένως σχεδιάζει να επεκτείνει την παρουσία της εκεί.
Τι ζήτησε ο Trump
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο Trump δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι θεμελιώδης αναγκαία».
Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede δήλωσε ότι το νησί «δεν είναι προς πώληση και δεν πρόκειται ποτέ να πωληθεί».
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν κατά την πρώτη προεδρία του Trump εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αγοράσει τη Γροιλανδία, η οποία είναι μια αυτόνομη επικράτεια της Δανίας.
Οι αρχές του νησιού απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση για πώληση του νησιού, θεωρώντας την ιδέα παράλογη.
Η Γροιλανδία, ένα αυτόνομο έδαφος της Δανίας, φιλοξενεί μια μεγάλη διαστημική εγκατάσταση των ΗΠΑ και είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, καθώς βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή προς την Ευρώπη. Διαθέτει σημαντικά αποθέματα ορυκτών πόρων και πετρελαίου.
Ο σχεδιασμός Trump
Το 2019 μια σειρά από δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Trump εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει τη Γροιλανδία, ενώ και ο ίδιος είχε επιβεβαιώσει πως ενδιαφερόταν για αυτό το θέμα «στρατηγικά».
Τότε η Γροιλανδία είχε διαμηνύσει πως το νησί δεν ήταν προς πώληση, ενώ και η Δανία είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο Trump… αστειευόταν, χαρακτηρίζοντας την ιδέα της πώλησης παράλογη.
«Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση.
Η Γροιλανδία δεν είναι Δανική.
Η Γροιλανδία ανήκει στη Γροιλανδία.
Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν το εννοεί σοβαρά» είχε υποστηρίξει η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Γροιλανδία το 2019.
Εκνευρισμένος από την αντίδραση της, ο Trump είχε ακυρώσει τη συνάντηση μαζί της επειδή χαρακτήρισε την πρότασή του «ανοησία».
Ανταλλαγή με… Πουέρτο Ρίκο
Σε συνέντευξη του στο MSNBC τον Αύγουστο του 2020 ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Miles Taylor είχε τονίσει ότι ο Trump ενδιαφερόταν για το εάν μπορούσε να ανταλλάξει… το Πουέρτο Ρίκο με την Γροιλανδία.
Σημειώνεται πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ και αν και αποτελεί μια αυτοκυβέρνηση Πολιτεία, είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ τόσο για την άμυνα του όσο και για την εξωτερική του πολιτική.
Πάντως το σχέδιο αγοράς της Γροιλανδίας απέτυχε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump, ενώ η ιδέα είχε εγκαταλειφθεί τελείως από την κυβέρνηση Biden.
Τεράστιοι πόροι
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξετάσει ή προσπαθήσει να αγοράσουν τη Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου που ωστόσο δεν αποτελεί ήπειρο, αρκετές φορές από το 1867.
Η Γροιλανδία ανήκει στην ήπειρο της Βόρειας Αμερικής, αλλά έχει στενές γεωπολιτικές σχέσεις με την Ευρώπη και έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς θεωρείται υπερπόντια περιοχή συνδεδεμένη με την ΕΕ μέσω της Δανίας.
Η περιοχή έχει πρόσβαση στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου υπάρχει μια κούρσα μεταξύ των χωρών για τους πόρους σε μια περιοχή που, σύμφωνα με έρευνες, ήδη βιώνει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία προσπαθεί να διεκδικήσει εδάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Γροιλανδίας.
Οι φυσικοί πόροι της Γροιλανδίας περιλαμβάνουν χρυσό, ασήμι, χαλκό και ουράνιο, ενώ πιστεύεται ότι τα νερά ανοιχτά των ακτών της περιοχής έχουν σημαντικό δυναμικό πετρελαίου.
www.bankingnews.gr