• Ασάλευτο-θεμέλιο
    Ασάλευτο θεμέλιο
    Συγγραφέας: Φώτης Κόντογλου Πρόλογος και επιμέλεια: Κώστας Σαρδελής Αριθμός σελίδων 152 Διαστάσεις 21x14...
  • CO.7881556
    Σημαία Ποντίων
    Από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές Σημαία των Ελλήνων Ποντίων. Φέρει τον αετό των Μεγαλοκομνηνών...

Απειλεί το Ιράν με προληπτικό χτύπημα. Στο Ισραήλ ο Biden για να μην πάρει φωτιά όλη η Μέση Ανατολή – Hamas: Δεν φοβόμαστε

Κόλαση η Γάζα, έχουν μείνει 100.000 Παλαιστίνιοι λέει ο ισραηλινός στρατός – Φόβοι για εξάπλωση ασθενειών
(upd6) Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια γενική ανάφλεξη και ένας νέος περιφερειακός πόλεμος που θα αποσταθεροποιήσει πλήρως τη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως ο πρόεδρος Biden θα μεταβεί αύριο Τετάρτη 18/10 στο Ισραήλ αλλά και σε Αίγυπτο, Ιορδανία – θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas) -, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ισοπεδώνει την πολιορκημένη Γάζα, από όπου οι μαχητές της Hamas συνεχίζουν να επιτίθενται με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.
Είναι προφανές πως ενόψει της κλιμάκωσης των στρατιωτικών «χτυπημάτων» του Ισραήλ, ενδεχομένως με μια χερσαία εισβολή, την οποία όλοι έχουν εξαγγείλει και περιμένουν εδώ και ημέρες, ο Biden θέλει να διασφαλίσει αφενός ότι η κίνηση αυτή θα γίνει «χειρουργικά» και προσεκτικά και με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος για τους άμαχους Παλαιστίνιους και αφετέρου ότι δεν θα υπάρξει μια νέα κατοχή της Γάζας από τους Ισραηλινούς.
Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να διασφαλίσει την «ανοχή» των αραβικών κρατών στις ενέργειες των Ισραηλινών έτσι ώστε να μην ξεσπάσει ένας νέος περιφερειακός πόλεμος, επιμένοντας στην πρόταση του για την ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Το εάν και κατά πόσο οι προτροπές και οι κινήσεις του Biden θα αποδώσουν, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν οι συγκρούσεις στη Γάζα, η οποία ισοπεδώνεται κάθε ημέρα, με τους εναπομείναντες κατοίκους να βιώνουν μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό, φάρμακα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα.
Πάντως, η Hamas υποστηρίζει πως είναι έτοιμη για όλα και πως σε καμία περίπτωση δεν φοβάται μια χερσαία επίθεση των Ισραηλινών ενώ το Ιράν λέει πως ο χρόνος για μια πολιτική λύση τελειώνει, απειλώντας ακόμα και για προληπτικό χτύπημα στο Ισραήλ.

Ενημέρωση Biden

O Joe Biden αναμένεται αύριο Τετάρτη 18/10 στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu.
Όπως είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Anthony Blinken, ο Biden θα ακούσει από τον Netanyahu τι χρειάζεται το Ισραήλ για να προστατεύσει το λαό του, θα ενημερωθεί για το ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ και πώς αυτό θα επιχειρήσει στρατιωτικά με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον άμαχο πληθυσμό.
Μάλιστα ο Blinken είπε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας

Επίσκεψη σε Ιορδανία, Αίγυπτο – Συνάντηση και με Abbas

Πέρα από το Ισραήλ, ο Biden θα επισκεφθεί την Ιορδανία όπου θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Abdullah, την Αίγυπτο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Abdel Fatah al Sisi αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas.
Στις επαφές αυτές κύριο μέλημα θα είναι να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου, να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες Παλαιστίνιους καθώς και να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα για το μέλλον της Παλαιστίνης.

Ισραήλ: Περίπου 100.000 παραμένουν στη Γάζα

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 100.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να παραμένουν στην πόλη της Γάζας, η οποία ισοπεδώνεται καθημερινά.
Όπως αναφέρεται, 600.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη αποχωρήσει από την πόλη κατόπιν των διαδοχικών τελεσιγράφων των Ισραηλινών για επικείμενη εισβολή στο πλαίσιο εκκαθάρισης της Hamas.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Cornicus είπε ότι επίκεινται «ενισχυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» τις επόμενε ημέρες, αναφέροντας πως αυτές θα εκκινήσουν την κατάλληλη στιγμή.
Εκτιμάται πως 3.731 κτήρια κατοικιών έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ άλλα τουλάχιστον 10.000 έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων τα 7.100 έχουν καταστεί ακατοίκητα.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι λόγω της έλλειψης τροφίμων και νερού, υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών.

5_35.jpg
Hamas: Δεν φοβόμαστε εισβολή

Πάντως, η Hamas υποστηρίζει πως δεν φοβάται την εισβολή του Ισραήλ.
«Η απειλή των δυνάμεων της κατοχής ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Abu Ubaidah, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Hamas.
Σύμφωνα με τον Ubaidah, η Hamas κρατά περίπου 200 με 250 ομήρους.
«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες» είπε ο Ubaidah χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις, τονίζοντας πως 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των αεροπορικών βομβαρδισμών των Ισραηλινών στη Γάζα.

Ιράν: Προληπτικό χτύπημα στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή το Ιράν προειδοποιεί για ένα προληπτικό «χτύπημα» στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες.
«Υπάρχει πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης που αναμένεται να εκτυλιχτεί τις προσεχείς ώρες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Hossein Amirabdollahian.
Όπως είπε, «άξονας της αντίστασης» – ο ανεπίσημος όρος παραπέμπει σε κράτη και οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και της Δύσης – δεν θα επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».
Αλλά και ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi υποστήριξε πως τελειώνει ο χρόνος για μια πολιτική λύση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Γάζα και νέα πολεμικά μέτωπα.

Πλήγματα σε Hezbollah, Hamas

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως έπληξαν τα ξημερώματα «τρομοκρατικούς» στόχους της Hezbollah στον Λίβανο.
«Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah στο έδαφος του Λιβάνου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως από τις 7/10 έχουν σκοτωθεί πάνω από 10 άτομα από την ανταλλαγή πυρών Ισραηλινών και Hezbollah, ενώ το Ισραήλ προχώρησε στην εκκένωση 28 χωριών και οικισμών σε μια απόσταση 2 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως έπληξε περισσότερους από 200 στόχους της Hamas αλλά και του Ισλαμικού Τζιχάντ κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Γάζα.
Ανάμεσα στους στόχους ήταν και το αρχηγείο της Hamas.

Netanyahu: Θα καταστρέψουμε τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Ηamas

Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είχε χθες 16/10 ο Benjamin Netanyahu με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Mohammad bin Zayed.
O Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές υποδομές της Hamas.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι.
Από την πλευρά του ο Mohammad bin Zayed ζήτησε να σταματήσει η βία και να προστατευτούν οι άμαχοι μέσω της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Απολογισμός

Ο απολογισμός είναι τραγικός.
Από τις 7 Οκτωβρίου όταν και η Hamas άρχισε τις σφαγές στο Ισραήλ, εκτιμάται πως πάνω από 1.300 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους.
Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για πάνω από 2.800 νεκρούς και για περισσότερους από 10.000 τραυματίες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τα πυρά των Ισραηλινών στη Γάζα.
Η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει πως από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 71 άνθρωποι, τη στιγμή που άλλοι έχου παγιδευτεί στα ερείπια των κτηρίων.

Putin: Είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες 16/10 με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu – για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Hamas – υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ο Putin ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας».

Απέρριψαν πρόταση της Ρωσίας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Hamas.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε (17/10), αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.
Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη – συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας -, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Vasily Nebeznya, στηλίτευσε το ότι δυτικά κράτη εμπόδισαν το να σταλεί «κοινό και ενιαίο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας καθαρά εγωιστικών και πολιτικών συμφερόντων».
Η Μόσχα παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχη για την ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα και τον πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης» σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε ο ρώσος διπλωμάτης.
Η Βρετανία είπε πως «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια απόφαση που αποφεύγει να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Hamas» ενώ η πρέσβης των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Ρωσία αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Hamas, προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».
4_79.jpg
Μη δικαιολογείτε τις σφαγές

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη Riad Mansour «εκλιπάρησε» τα μέλη του ΣΑ να «μη στείλουν το μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ζωές δεν μετράνε».
«Μην τολμήσετε να πείτε πως το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο που ρίχνει στα κεφάλια (των Παλαιστινίων), μη δικαιολογήσετε τις σφαγές (…)
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση.
Είναι επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του λαού μας, σφαγές αθώων αμάχων» είπε ο Παλαιστίνιος πρέσβης.

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Από τη μεριά της, η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.
Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επιτόπου.

www.bankingnews.gr