Απίστευτο μένος κατά Trump και στην Καλιφόρνια –Θέλουν να τον αποκλείσουν και εκεί όπως και στο Κολοράντο

σχόλιο Γ.Θ : Παγκόσμιος Πόλεμος με Τραμπ δεν γίνεται. Οι ανθρώπινοι δαίμονες που κυβερνάνε στα αλήθεια την αμερική, θέλουν αίμα, θέλουν καταστροφή, θέλουν αντίχριστο. Όσο στέκεται η Ρωσία του Πούτιν, παγκοσμιοποίηση με αντίχριστο δεν θα πετύχουν ποτέ. Προτιμάνε να καεί και η αμερική με πυρηνικά προκειμένου να καεί και η Ρωσία. Εξάλλου οι ανθρώπινοι αυτοί δαίμονες, δεν έχουν πατρίδα. Έχουν μόνο την Κόλαση.

Οργή έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα των νομικών κύκλων η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να αποκλειστεί ο Donald Trump από τις εκλογές του 2024 στην πολιτεία

Μια μέρα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απαγόρευσε τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump από το να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της πολιτείας το 2024, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ζητά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να «διερευνήσει κάθε νομική επιλογή» για να κάνει το ίδιο.
Η Κουναλάκη έστειλε επιστολή στην Γενική γραμματέα της πολιτείας της Καλιφόρνιας, Shirley Weber, με ημερομηνία Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη την πρόσφατη απόφαση του Κολοράντο που ανέφερε ότι ο Trump δεν ήταν επιλέξιμος στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας ως υποψήφιος για την προεδρία λόγω του ρόλου του στην “υποκίνηση εξέγερσης” στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.
«Αυτή η απόφαση αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα μας και την προστασία των θεμελιωδών πυλώνων της δημοκρατίας μας», έγραψε η Κουναλάκη, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2026.
«Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε στην υπόθεση Anderson v. Griswold (2023 CO 63) ότι η συμμετοχή του Trump τον αποκλείει σύμφωνα με το άρθρο 3 της 14ης Τροποποίησης για να είναι υποψήφιος για προεδρική επανεκλογή.
Επειδή ο υποψήφιος δεν είναι επιλέξιμος, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα να είναι μια «λανθασμένη πράξη» για το Κολοράντο να τον αναφέρει ως υποψήφιο στο προεδρικό ψηφοδέλτιο της πολιτείας».
Η Κουναλάκη, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Καλιφόρνια “πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας” και είναι “υποχρεωμένη να καθορίσει” εάν ο πρώην πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο για τους ίδιους λόγους που κρίθηκε μη επιλέξιμος στο Κολοράντο.
Η Κουναλάκη είπε ότι η απόφαση του Κολοράντο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την απόφαση της Καλιφόρνια.
Είπε επίσης ότι αυτό δεν είναι θέμα πολιτικού παιγνιδιού, αλλά αντίθετα είναι ένα «τρομερό θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ιερότητα του συντάγματός μας και της δημοκρατίας μας».

Οργή νομικών

Οργή πάντως έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα των νομικών κύκλων η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να αποκλειστεί ο Donald Trump από τις εκλογές του 2024 στην πολιτεία λόγω παραβίασης της ρήτρας εξέγερσης της 14ης τροπολογίας.
Ρεπουμπλικανοί και κορυφαίοι νομικοί αναλυτές εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση, κάνοντας λόγο ακόμη και για δικαστικό «πραξικόπημα».
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου το 2021, οι Δημοκρατικοί και οι αντίπαλοι του Trump προέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εξέγερση» για να περιγράψει τις εξελίξεις.
Ο Trump δεν έχει ακόμη καταδικαστεί επίσημα για εξέγερση ή για οποιοδήποτε καταστατικό της εποχής της Συνομοσπονδίας, στο οποίο αναφέρεται η 14η Τροποποίηση.
Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, ενώ ήταν εξ ολοκλήρου Δημοκρατικό, διχάστηκε στην απόφαση με ψήφους 4-3, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνταν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση ορόσημο.
Το δικαστήριο εξέδωσε αναστολή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην ομάδα του Trump να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο του Centennial State.

Εχθροί της Δημοκρατίας

Ο Chris Landau, πρώην νομικός υπάλληλος των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστή Clarence Thomas και του αείμνηστου Antonin Scalia, κήρυξε την απόφαση του Κολοράντο αναμενόμενη από την αριστερά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια δεύτερη προεδρία Trump.
«Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψιν γιατί αυτή είναι μια από τις πιο αντιδημοκρατικές αποφάσεις που έχουμε δει στην αμερικανική ιστορία – ότι τέσσερις μη εκλεγμένοι δικαστές σε ένα πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβαν να αποκλείσουν κάποιον που διαφορετικά πληροί όλα τα προσόντα του Συντάγματος», δήλωσε ο Landau στο Fox News.
Ο Landau δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «ρίξει μια ματιά» στην υπόθεση του Κολοράντο και θα την ανατρέψει.
«Είναι τρομακτικό για εμένα ως Αμερικανό το γεγονός ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους νόμος, ότι τα δικαστήρια είναι τόσο αλαζονικά που νομίζουν ότι είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο εμποδίζοντας τη δημοκρατία να λειτουργήσει», είπε.
Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νομικός είναι ελεύθερος να αντιπαθεί τον Trump, αλλά ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις ορόσημα αυτού του μεγέθους.
“Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες για να βγάλουν τον Trump από το ψηφοδέλτιο; Αφήστε τον κόσμο να ψηφίσει”, είπε.
Ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, Jonathan Turley, ακολούθησε παρόμοια τακτική, αποκαλώντας την απόφαση “εκπληκτικά αντιδημοκρατική”, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο έλαβε την ευρύτερη δυνατή, νομικά μιλώντας, ερμηνεία του νόμου και του Συντάγματος για να λάβει την απόφαση.
Ο Ingraham συμφώνησε, προτείνοντας ότι οι αριστεροί νομικοί αντιμετωπίζουν τακτικά το Σύνταγμα όχι ως στατικό έγγραφο αλλά ως πολιτικό «ανόητο κείμενο».
Ο Turley είπε ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν μια αποτρόπαια μέρα και ότι όσοι διέπραξαν εγκλήματα πρέπει να διωχθούν.
Ωστόσο, υποστήριξε ο Turley, η 6η Ιανουαρίου δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα γεγονός με τη χρησιμότητα του αποκλεισμού ενός προεδρικού υποψηφίου και της δημιουργίας μιας νομικής «ολισθηρής κατωφέρειας» για κάθε άλλη πολιτεία όπου εκκρεμούν υποθέσεις ή θα κινηθούν.
“Αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε πραγματικά τη δημοκρατία: Πρέπει να επιτρέψουμε στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν.
Πρέπει να ακούσουμε την απόφασή τους. Και το δικαστήριο εδώ απλά είπε, “Δεν πρόκειται να το πάρετε αυτό στο Κολοράντο”…”, είπε.

Τι ήταν η 14η τροποποίηση

Η 14η Τροποποίηση παρείχε κυρίως ίσα δικαιώματα και ιθαγένεια στους απελευθερωμένους σκλάβους και στους έγχρωμους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Η ρήτρα εξέγερσης, ή η ρήτρα αποκλεισμού, στην 14η τροποποίηση απαγορεύει σε όποιον ορκίστηκε να υποστηρίξει το Σύνταγμα και «εμπλέχτηκε σε εξέγερση ή εξέγερση εναντίον του ή [έχει] βοηθήσει ή ενισχύσει τους εχθρούς του» να έχει ομοσπονδιακή ή κρατική θέση.
Αρχικά προοριζόταν να στοχεύσει πρώην αξιωματικούς του Συνομοσπονδιακού Στρατού, αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας και όσους υποστήριζαν την αποσχιστική κυβέρνηση του Richmond.

www.bankingnews.gr