Αποδολαριοποίηση: Χώρες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το δολάριο ΗΠΑ

Το δολάριο ΗΠΑ έχει κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων εδώ και πολλές δεκαετίες.

TYLER DURDEN – zerohedge.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, όπως περιγράφει παρακάτω ο Bruo Venditti του Visual Capitalist, πολλά έθνη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί του δολαρίου για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτός ο γραφικός κατάλογος καταγράφει την άνοδο του δολαρίου ΗΠΑ ως το κυρίαρχο διεθνές αποθεματικό νόμισμα και τις πρόσφατες προσπάθειες από διάφορα έθνη να αποδολαριοποιήσουν και να μειώσουν την εξάρτησή τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Η κυριαρχία του δολαρίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν, σχεδόν από τη μια μέρα στην άλλη, η κορυφαία οικονομική δύναμη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα μπήκε στον πόλεμο μόλις το 1917 και αναδείχθηκε πολύ ισχυρότερη από τις ευρωπαϊκές ομολόγους της.

Ως αποτέλεσμα, το δολάριο άρχισε να εκτοπίζει την στερλίνα ως το διεθνές αποθεματικό νόμισμα και οι ΗΠΑ έγιναν επίσης σημαντικός αποδέκτης των εισροών χρυσού εν καιρώ πολέμου.

Στη συνέχεια, το δολάριο απέκτησε μεγαλύτερο ρόλο το 1944, όταν 44 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Bretton Woods, δημιουργώντας ένα συλλογικό διεθνές καθεστώς ανταλλαγής νομισμάτων συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο, με τη σειρά του, ήταν συνδεδεμένο με την τιμή του χρυσού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές εξαγωγές έγιναν πιο ανταγωνιστικές με τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Υπήρχε μεγάλη προσφορά δολαρίων σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας δύσκολη την υποστήριξη δολαρίων με χρυσό. Ο Πρόεδρος Νίξον διέκοψε την άμεση μετατρεψιμότητα των δολαρίων ΗΠΑ σε χρυσό το 1971. Αυτό έληξε τόσο τον κανόνα του χρυσού όσο και το όριο στην ποσότητα του νομίσματος που μπορούσε να εκτυπωθεί.

Αν και παρέμεινε το διεθνές αποθεματικό νόμισμα, το δολάριο ΗΠΑ χάνει όλο και περισσότερο την αγοραστική του δύναμη έκτοτε.

Τα βήματα της Ρωσίας και της Κίνας προς την αποδολαριοποίηση

Ανησυχώντας για την κυριαρχία της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα της χώρας να το «οπλοποιήσει» , άλλα έθνη δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την ηγεμονία του δολαρίου.

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά κράτη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία , η Μόσχα και η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζονται για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και να δημιουργήσουν συνεργασία μεταξύ των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων.

Από την εισβολή το 2022, το εμπόριο ρουβλίου-γουάν έχει αυξηθεί ογδόντα φορές. Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται επίσης για την κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Vedmosti.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες (ιδίως της Ρωσίας και της Κίνας) αγόρασαν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, καθώς οι χώρες κινούνται για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο.

Πώς άλλες χώρες μειώνουν την εξάρτηση από το δολάριο

Η αποδολαριοποίηση είναι θέμα σε άλλα μέρη του κόσμου:

  • Τους τελευταίους μήνες, η Βραζιλία και η Αργεντινή συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής.
  • Σε μια διάσκεψη στη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο, πολλοί πρώην αξιωματούχοι της Νοτιοανατολικής Ασίας μίλησαν για προσπάθειες αποδολαριοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία βρίσκονται σε συνομιλίες για τη χρήση ρουπίων για το εμπόριο μη πετρελαϊκών εμπορευμάτων σε μια μετατόπιση από το δολάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, η Σαουδική Αραβία δήλωσε πως η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα είναι ανοιχτή στις συναλλαγές σε νομίσματα εκτός από το δολάριο ΗΠΑ.

Παρά αυτές τις κινήσεις, λίγοι περιμένουν να δουν το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου σύντομα. Επί του παρόντος, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν περίπου το 60% των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων σε δολάρια.

πηγή