Αποδολαριοποίηση: Οι BRICS φτιάχνουν χρηματιστήριο για την αγορά σιταριού και απειλούν με πείνα τη Δύση
Καθώς τα κράτη αυτά είναι παγκόσμιοι ηγέτες στην αγορά των εμπορευμάτων, επιχειρούν να διευρύνουν τα οικονομικά πεδία στα οποία θα διεξάγονται συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα και δυνητικά στο μέλλον με ένα κοινό νόμισμα των κρατών της ομάδας των BRICS το οποίο θα υποκαταστήσει πλήρως το αμερικανικό νόμισμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Η εγκατάλειψη του δολαρίου αυτή τη φορά αφορά την κρίσιμη αγορά του σιταρίου – με τον κίνδυνο η Δύση να απειληθεί από μια διατροφική κρίση καθώς αναμένεται να αλλάξουν δραστικά οι αλυσίδες εφοδιασμού.
Την ίδια ώρα, καθίσταται αντιληπτό ότι στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που εξελίσσεται, το ζήτημα της ασφάλειας δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της άμυνας (στρατιωτικός εξοπλισμός κ.λπ.) αλλά και είναι κρίσιμος σε τομείς όπως η διατροφική είτε η ενεργειακή ασφάλεια.
Η συμφωνία
Η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Oksana Lut ανακοίνωσε ότι τα κράτη της ομάδας των BRICS έχουν συμφωνήσει σε μία πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής σιτηρών, η οποία θα επιτρέψει στους αγοραστές να προμηθεύονται απευθείας από τους παραγωγούς το εμπόρευμα και σε τοπικά νομίσματα.
Η πρόταση αυτή έλαβε την υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ενόψει της συνόδου κορυφής των BRICS που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία τον Οκτώβριο.
Μετά από μια συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ομάδας στη Μόσχα, η Lut δήλωσε: «Θα συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας για να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε αυτήν την πλατφόρμα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες διακανονισμών των εμπορικών συναλλαγών στην αγορά σιταριού στα τοπικά νομίσματα των χωρών BRICS».
Η ομάδα των BRICS, που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Αφρική και άλλα κράτη μέλη, διαθέτει περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας καλλιεργημένης γης, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού εξαγωγικού κέντρου Agroexport.
Επιπλέον, οι χώρες της ομάδας των BRICS συμβάλλουν πάνω από 40% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών και κρέατος, σχεδόν 40% στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και περισσότερο από 50% στη συνολική παραγωγή ψαριών και θαλασσινών.
Τονίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, η Lut σημείωσε, «πέρυσι, στα κράτη των BRICS κατευθύνθηκε περισσότερο από το 1/3 των εξαγωγών της Ρωσίας αγροτοβιομηχανικών προϊόντων, ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ».
Αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση του αγροτικού εμπορίου εντός του πλαισίου BRICS, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ενισχύοντας την οικονομική ολοκλήρωση με τη χρήση τοπικών νομισμάτων για συναλλαγές.
Αποδολαριοποίηση
Η ομάδα των BRICS στοχεύει στην αποδυνάμωση του διεθνούς ρόλου του δολαρίου και προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση των εμπορικών συναλλαγών από το νόμισμα των ΗΠΑ.
Τα τελευταία σχέδιά της περιλαμβάνουν έναν ακόμη κλάδο που θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη νομισματική μετάβαση σε έναν κόσμο όπου το δολάριο θα διαδραματίζει μικρότερο ρόλο.
Νωρίτερα φέτος, το μπλοκ των BRICS σε μια τεράστια εμπορική συμφωνία.
Συγκεκριμένα, όλα τα κράτη BRICS και έξι χώρες εταίροι συμφωνούν να αυξήσουν το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα.
Τώρα, η ομάδα πρόκειται να αναπτύξει να σύστημα συναλλαγών που θα αφαιρούσε την επιρροή του δυτικού νομίσματος στο διεθνές εμπόριο με μαζικό τρόπο.
H αρχή έγινε με την αγορά ενεργειακών προϊόντων, καθώς η Σαουδική Αραβία η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του “μαύτου χρυσού” δυνητικά θέλει να διαθέσει τον κρίσιμο ενεργειακό πόρο σε άλλα νομίσματα.
Το μπλοκ των BRICS προχωρεί αυτόν τον σχεδιασμό, καθώς παρακολουθεί το παγκόσμιο εμπόριο για να θεσπίσει παρόμοιες διασφαλίσεις των συμφερόντων των κρατών του παγκόσμιου Νότου.
Στη συνέχεια, ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη του μπλοκ πρόκειται να εισαγάγει ένα βασικό σχέδιο αποδολαριοποίησης.
«Είμαστε ευγνώμονες σε όλες τις χώρες μέλη της BRICS… για την υποστήριξή τους στις ρωσικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του χρηματιστηρίου σιτηρών BRICS», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Oksana Lut στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Τώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin, θα εργαστούμε μαζί με τους συναδέλφους μας για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας και ενίσχυση των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα των χωρών BRICS σε πλήθος αγορές προϊόντων», πρόσθεσε.
H Lut σημείωσε ότι οι χώρες BRICS «παράγουν από κοινού περίπου το 40% των καλλιεργειών σιτηρών».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτό αναβαθμίζει τη σημασία του μπλοκ για την παγκόσμια διατροφικη΄ασφάλεια.
Η εισαγωγή μιας πλατφόρμας ανταλλαγής σιτηρών θα ήταν τεράστια εξέλιξη για το παγκόσμιο εμπόριο διατροφικών αγαθών.
Όχι μόνο για τα τοπικά νομίσματα, αλλά και για την εξάρτηση από το δολάριο.
Θα αναδείκνυε ένα άλλο παράδειγμα όπου μια συλλογικότητα κρατών καταργεί το νόμισμα ως αναγκαιότητα για συμμετοχή στην παγκόσμια εμπόριο.
www.bankingnews.gr