Αποκάλυψη: Η CIA σε μυστική επιχείρηση επιρροής του κοινού κατά της Κίνας

Αποκάλυψη: Η CIA σε μυστική επιχείρηση επιρροής του κοινού κατά της Κίνας

Αποκάλυψη: Η CIA σε μυστική επιχείρηση επιρροής του κοινού κατά της Κίνας

Ένα απίστευτο ρεπορτάζ του Reuters φέρνει στην επιφάνεια τις προσπάθειες των ΗΠΑ, μέσω της CIA, ώστε να στρέψει τους κινέζους εναντίων της κυβέρνησής τους. Οι πληροφορίες έρχονται από πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, με άμεση γνώση σε υψηλά απόρρητα προγράμματα.

Μάλιστα, τρεις αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η CIA δημιούργησε μια μικρή ομάδα με ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες, ώστε να διαδώσουν ψεύτικες πληροφορίες για την κυβέρνηση του Xi Jinping, ενώ παράλληλα διέδωσαν απαξιωτικές ψευδείς ειδήσεις σε ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού. Το μυστικό πρόγραμμα της CIA κατά της Κίνας ξεκίνησε το 2019.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές, επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες και αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν, εν μέσω εμπορικού πολέμου που έχουν ξεκινήσει οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Μερικές από τις πληροφορίες που διέδιδαν ήταν πως μέλη του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έκρυβαν παράνομα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ κατηγορούσαν για σπατάλη χρημάτων την κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road, που παρέχει χρηματοδότηση για έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτές τις επιχειρήσεις, όμως ανέφεραν πως οι προπαγανδιστές βασίστηκαν στην πραγματικότητα, αναμιγνύοντας ψευδή στοιχεία με την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα.

Αυτή η επιχείρηση, εκτός από πλήγμα στο πρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης, ανάγκασε την Κίνα να δαπανήσει τεράστια ποσά, κυνηγώντας εισβολείς στο αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο της χώρας. Ένας από τους πρώην αξιωματούχος δήλωσε: «Θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα».

 

Η Chelsea Robinson, εκπρόσωπος της CIA, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος επιρροής, τους στόχους ή τις επιπτώσεις του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι τα νέα της πρωτοβουλίας της CIA δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί «τον χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Οι πηγές αναφέρουν πως η επιχείρηση της CIA ήρθε σαν απάντηση σε χρόνιες προσπάθειες της Κίνας, με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της. Το πρόγραμμα της CIA ξεκίνησε το 2019, με προεδρία Τραμπ και θυμίζει πάρα πολύ τις πρακτικές των ΗΠΑ κατά της Σοβιετικής Ένωσης, ξυπνώντας μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Βέβαια αυτό ήταν κάτι που είχαμε καταλάβει εδώ και καιρό, από τις κινήσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των μυστικών επιχειρήσεων ή εάν η διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε το πρόγραμμα της CIA. Η Κέιτ Γουότερς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος ή το αν παραμένει ενεργό. Δύο ιστορικοί των μυστικών υπηρεσιών είπαν στο Reuters ότι όταν ο Λευκός Οίκος χορηγεί στη CIA εξουσιοδότηση μυστικής δράσης, μέσω μιας εντολής γνωστής ως προεδρικού πορίσματος, αυτή συχνά παραμένει σε ισχύ σε όλες τις διοικήσεις.

Ο Τραμπ που είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους και πάλι, έχει υποσχεθεί ακόμα πιο σκληρή προσέγγιση κατά της Κίνας, αν επανεκλεγεί πρόεδρος. Οι πρώην σύμβουλοι του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, αρνήθηκαν και αυτοί να σχολιάσουν το θέμα.

Η επιχείρηση κατά του Πεκίνο είχε σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ισχύος της οικονομίας της Κίνας και της ικανότητάς της να ανταποκρίνεται μέσω του εμπορίου, δήλωσε ο Paul Heer, πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA στην Ανατολική Ασία που έμαθε για την προεδρική εξουσιοδότηση από το Reuters. . Για παράδειγμα, αφού η Αυστραλία ζήτησε μια έρευνα εντός της Κίνας για να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας COVID-19 το 2020, το Πεκίνο μπλόκαρε δισεκατομμύρια δολάρια στο αυστραλιανό εμπόριο μέσω γεωργικών δασμών.

Από την άλλη το Πεκίνο προχώρησε σε δηλώσεις, αναφέροντας πως «ακολουθεί την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μάλιστα ο Τραμπ το 2018 έδωσε περισσότερες εξουσίες στην CIA, ώστε να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο, κατά των αντιπάλων των ΗΠΑ. Πηγές του Reuters αναφέρουν πως η εξουσιοδότηση στην CIA το 2019, άνοιξε τον δρόμο για επιθέσεις όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο που ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται είτε εμπορικά, είτε για επιρροή. Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν πως η επιχείρηση είχε στόχο την κοινή γνώμη σε Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό.

«Η αίσθηση ήταν ότι η Κίνα ερχόταν κατά πάνω μας με ατσάλινα ρόπαλα του μπέιζμπολ και εμείς παλεύαμε με ξύλινα», είπε ένας πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας με άμεση γνώση του ευρήματος.

Οι κρυφές εκστρατείες προπαγάνδας ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η CIA έφτιαχνε 80 έως 90 άρθρα την ημέρα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τη Σοβιετική Ένωση, είπε ο Τζόνσον. Στη δεκαετία του 1950, για παράδειγμα, η CIA δημιούργησε ένα αστρολογικό περιοδικό στην Ανατολική Γερμανία για να δημοσιεύσει προαισθανόμενες προβλέψεις για κομμουνιστές ηγέτες, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία.

Όλα αυτά είναι μέρος του μένους των ΗΠΑ κατά της Κίνας, καθώς η χώρα έχει αποκτήσει πλέον τα τεχνολογικά ηνία, εδώ και καιρό και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να την σταματήσει. Σε μια χώρα που παράγει 10.000.000 μηχανικούς υπολογιστών τον χρόνο, δύσκολα μπορεί κάποιος να ανακόψει την ανάπτυξή της.

Η αποκάλυψη έρχεται πάνω στην ώρα που οι HPA προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του TikTok, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις πιέσεις κατά της Huawei. Άραγε πόσο αυτό το αφήγημα για τον κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την Huawei ήταν πραγματικές;

πηγή