Αποκάλυψη - Το Πακιστάν έχει πυρομαχικά πυροβολικού για 4 ημέρες πολέμου με Ινδία λόγω Ουκρανίας - Πυρηνική σκιά στο Κασμίρ

Αποκάλυψη – Το Πακιστάν έχει πυρομαχικά πυροβολικού για 4 ημέρες πολέμου με Ινδία λόγω Ουκρανίας – Πυρηνική σκιά στο Κασμίρ

Αποκάλυψη – Το Πακιστάν έχει πυρομαχικά πυροβολικού για 4 ημέρες πολέμου με Ινδία λόγω Ουκρανίας – Πυρηνική σκιά στο Κασμίρ

Αποκάλυψη - Το Πακιστάν έχει πυρομαχικά πυροβολικού για 4 ημέρες πολέμου με Ινδία λόγω Ουκρανίας - Πυρηνική σκιά στο Κασμίρ

Τα οπλοστάσια Ινδίας και Πακιστάν – Ισορροπία τρόμου – Ένας πόλεμος θα ήταν ένας… ανταγωνισμός μεταξύ δυτικής και κινεζικής τεχνολογίας.
Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται στα όρια μιας εκτεταμένης στρατιωτικής σύρραξης, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό λόγω του ότι και οι δύο χώρες όχι μόνο διαθέτουν πυρηνικά όπλα, αλλά έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες από την τελευταία ένοπλη σύγκρουση τους το 2019.
Μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στις 22/4 κατά Ινδών τουριστών στο Κασμίρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι, το Πακιστάν υποστηρίζει ότι η Ινδία είναι έτοιμη για εισβολή…
Άλλωστε και ο ίδιος ο Ινδός πρωθυπουργός Naredra Modi έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης… «πέρα από κάθε φαντασία»
Το Πακιστάν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη αλλά προειδοποιεί πως θα ανταποδώσει με ισχύ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το Πακιστάν δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό πυρομαχικών πυροβολικού για έναν πόλεμο με την Ινδία διότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών εστάλησαν στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, η Ινδία εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει.
Πέρα από τις διαρκείς συσκέψεις του πρωθυπουργού Modi με τις ένοπλες δυνάμεις, η Ινδία φέρεται να προχώρησε σε μια πραγματική κίνηση… κήρυξης πολέμου: φέρεται να διέκοψε τη ροή του νερού μέσω του φράγματος Baglihar στα σύνορα με το Πακιστάν, αναστέλλοντας έτσι τη Συνθήκη για τον ποταμό Ινδό που συνήφθη το 1960.
Το Πακιστάν έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ροή και κατανομή των υδάτων των ποταμών συνιστά Πράξη Πολέμου.

Στρατιωτική ήττα λόγω Ουκρανίας

Πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων ΑΝΙ αναφέρουν πως στο Πακιστάν δεν επαρκούν τα πυρομαχικά για πόλεμο με την Ινδία λόγω των αποστολών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, το Πακιστάν αντιμετωπίζει έλλειψη σε πυρομαχικά πυροβολικού εξαιτίας της αποστολής τους στον ουκρανικό στρατό.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, σε περίπτωση σοβαρής κλιμάκωσης ένοπλης σύγκρουσης με την Ινδία, τα αποθέματα πυρομαχικών του Πακιστάν επαρκούν μόνο για τέσσερις ημέρες.

Η Ινδία έκοψε το νερό στο Πακιστάν

Και ενώ το Πακιστάν φέρεται να έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση, η Ινδία προχώρησε σε μια πραγματικά «πολεμική κίνηση», διακόπτοντας τη ροή του νερού μέσω του φράγματος Baglihar, στα σύνορα με το Πακιστάν, αναστέλλοντας τη Συνθήκη για τον Ινδό ποταμό.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των Times of India, σύμφωνα με το οποίο το Νέο Δελχί εξετάζει να κλείσει και το φράγμα Κishanganga στον ποταμό Jhelum.
Όπως επισημαίνεται αυτά τα υδροηλεκτρικά φράγματα – το Baglihar στο Ramdan στο Jammu και το Κishanganga στο βόρειο Κασμίρ – προσφέρουν στην Ινδία τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το χρονοδιάγραμμα των απελευθερώσεων του νερού.
Σημειώνεται πως η Συνθήκη για τον Ινδό ποταμό συνήφθη το 1960 και ρυθμίζει την κατανομή των υδάτων του ποταμού και των παραποτάμων του μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Συνεχή πυρά

Ο στρατός της Ινδίας καταγγέλλει εκ νέου παραβίαση της εκεχειρίας από το Πακιστάν κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στην κοιλάδα του Κασμίρ — πρόκειται για την 11η συνεχόμενη παραβίαση, όπως δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ινδικού Υπουργείου Άμυνας.
«Τη νύχτα της 4ης προς 5η Μαΐου 2025, φυλάκια του πακιστανικού στρατού άνοιξαν απρόκλητα πυρ με ελαφρύ οπλισμό μέσω της γραμμής ελέγχου στις περιοχές απέναντι από τις περιοχές Kupwara, Baramulla, Poonch, Rajauri, Mendhar, Naushera, Sunderbani and Akhnoor στο Jammu και στο Κασμίρ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας.
Ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού πρόσθεσε ότι οι ινδικές δυνάμεις αντέδρασαν «άμεσα και αναλογικά».
Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματισμοί.
Η Ινδία έχει συνοριακή γραμμή 3.323 χιλιομέτρων με το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.400 χιλιομέτρων διεθνούς συνόρου από Gujarat μέχρι το Akhnoor στο Jammu, 740 χιλιομέτρων γραμμής ελέγχου από το Jammu μέχρι το Leh, και 110 χιλιομέτρων γραμμής πραγματικής στρατιωτικής θέσης στην περιοχή Siachen.
India_Pakistan-border-map-1024x683.jpg
Σε πολεμική ετοιμότητα η αεροπορία της Ινδίας

Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας έχει τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή και ετοιμότητα κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν.
Τα πολεμικά αεροσκάφη είναι σε συνεχη ετοιμότητα με πλήρη εξοπλισμό στα προκεχωρημένα αεροδρόμια στις πολιτείες Rajastan και Punjab είναι σε συνεχή ετοιμότητα για άμεσες πολεμικές αποστολές.
Στις αποστολές αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα γαλλικής κατασκευής μαχητικά Rafale με πυραύλους cruise Scalp – Storm Shadow, που έχουν εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Naredra Modi συζήτησε με τους αρχηγούς της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού για την ετοιμότητα των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο πλαίσιο της αντίδρασης που εξετάζεται μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam.
Όπως επισημαίνεται, οι συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών της IAF και του Ναυτικού με τον πρωθυπουργό ήρθαν μετά από συνάντηση της στρατιωτικής ηγεσίας στην Πρωθυπουργική Κατοικία στις 29 Απριλίου, όπου ο Modi δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είχαν «πλήρη επιχειρησιακή ελευθερία να αποφασίσουν για τον τρόπο, τον σκοπό και το χρονοδιάγραμμα της αντίδρασής μας» στην τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam.
76555_1.JPG
Ινδικά Rafale με πυραύλους Storm Shadow εισέβαλαν στο Πακιστάν

Πιο ανησυχητικό είναι ότι μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και η κλιμάκωση μπορεί να αναβαθμιστεί ακαριαία.
Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν, Khawaja Muhammad Asif,
 ανακοίνωσε στις 4 Μαΐου ότι η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία (PAF) εμπόδισε τέσσερα ινδικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας εισβολής.
«Τέσσερα αεροσκάφη Rafale προέρχονταν από την Ινδία και παρεμποδίστηκαν με επιτυχία από τις πακιστανικές δυνάμεις», δήλωσε ο Asif.
«Μετά από αυτό, δεν υπήρξε καμία ενέργεια από την Ινδία».
Ο υπουργός συνέχισε προειδοποιώντας ότι η απειλή από την Ινδία εξακολουθεί να υπάρχει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η απειλή από την Ινδία έχει μειωθεί», σχολίασε, προτρέποντας σε συνεχή επαγρύπνηση.
Τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απόπειρα αεροπορικής εισβολής έλαβε χώρα πάνω από το Kashmir τη νύχτα της 29ης προς 30ή Απριλίου και ότι μαχητικά αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) παρεμποδίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη J-10C της PAF.
Πράγματι, αναφέρθηκε αεροπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών εκείνη την εποχή.

Πράξη πολέμου

Κατόπιν της τρομοκρατικής επίθεσης σε Jammu και Kashmir, η Ινδία έλαβε μια σειρά από αυστηρά μέτρα κατά του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης Πακιστανών στρατιωτικών ακολούθων, της αναστολής της Συνθήκης για τη Λεκάνη Απορροής του Ινδού Ποταμού, η οποία ισχύει πλέον των εξήντα ετών, και του άμεσου κλεισίματος του σημείου χερσαίας διέλευσης Attari.
Με τη σειρά του, το Πακιστάν ανέστειλε όλες τις διμερείς συμφωνίες με την Ινδία, έκλεισε τον εναέριο χώρο του στις ινδικές αεροπορικές εταιρείες και δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διακοπής ή εκτροπής της ροής των υδάτων που ανήκουν στο Πακιστάν βάσει της Συνθήκης για τα Ύδατα του Ινδού, καθώς και η σφετερισμός των δικαιωμάτων των κάτω παρόχθιων κρατών, θα θεωρούνταν πράξη πολέμου.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο πλαίσιο αυτό, έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα λάβει χώρα στις 15.00 (ώρα Ν. Υόρκης) της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η Ελλάδα που ασκεί χρέη προεδρίας για τον μήνα Μάιο, κατόπιν αιτήματος του Πακιστάν.
Σύμφωνα με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Πακιστάν στον ΟΗΕ «λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της αύξησης της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για την περιοχή Jammu και Κασμίρ, η οποία ενέχει σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης και απειλεί τόσο την περιφερειακή όσο και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, το Πακιστάν ζήτησε επισήμως έκτακτες κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Το Πακιστάν έχει διαμηνύσει ότι «εάν η Ινδία προβεί σε επιθετικές ενέργειες, το Πακιστάν θα ασκήσει το νόμιμο δικαίωμα του στην αυτοάμυνα», αλλά και ότι «είναι ώρα να επικρατήσει η λογική και να δοθεί χώρος στον διάλογο και τη διπλωματία ώστε να μην τεθεί η περιοχή εκτός ελέγχου».

Τρεις πόλεμοι

Το 2019, η Ινδία προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εντός πακιστανικού εδάφους μετά από τρομοκρατική επίθεση κατά ινδικής στρατιωτικής φάλαγγας στο Κασμίρ, δηλώνοντας ότι κατέστρεψε «τρομοκρατικά στρατόπεδα».
Το Πακιστάν απάντησε με δικές του αεροπορικές επιδρομές και κατέρριψε ινδικό αεροσκάφος, μέσα σε διήμερη κλιμάκωση.
Οι δύο χώρες έχουν πολεμήσει τρεις φορές (1948, 1965, 1971) και έχουν έρθει αντιμέτωπες αμέτρητες φορές από την ανεξαρτησία τους, κυρίως για το Κασμίρ – μια από τις πιο επικίνδυνες πυρηνικές εστίες έντασης παγκοσμίως.
Αναλυτές τονίζουν ότι παρότι κανένα από τα δύο κράτη δεν θα καταφύγει σε πυρηνικά εκτός εάν βρεθεί σε απόλυτο αδιέξοδο, ακόμη και ένας περιορισμένος πόλεμος ενέχει σοβαρό κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης.

Υπερέχει η Ινδία

Πλέον, μια τέτοια σύγκρουση θα περιλάμβανε αεροσκάφη, πυραύλους και drones, με την Ινδία να υπερέχει σε πόρους, αλλά με τις δυνατότητες των δύο πλευρών να θεωρούνται ισοδύναμες σε ένα σύντομο πεδίο μάχης.
«Οι πολιτικές ηγεσίες έχουν σήμερα μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου για την έναρξη ή κλιμάκωση σύγκρουσης σε σύγκριση με το 2019», ανέφερε ο Frank O’Donnell από το Stimson Center στην Ουάσινγκτον.
«Αλλά χωρίς σαφή κατανόηση των κινήσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αθέλητη κλιμάκωση, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος».
«Κάθε πλευρά θα νομίζει ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την προηγούμενη φορά», δήλωσε ο Muhammad Faisal, ερευνητής ασφαλείας στη Νότια Ασία με έδρα το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
«Μόνο όταν δούμε πραγματική μάχη θα το μάθουμε».

Τα οπλοστάσια: Rafale vs J -10

Συγκεκριμένα, η Ινδία πιστεύει ότι βρισκόταν σε μειονεκτική θέση το 2019 επειδή έπρεπε να βασίζεται κυρίως σε παλαιωμένα ρωσικά αεροσκάφη.
Έκτοτε έχει παραλάβει 36 μαχητικά αεροσκάφη Rafale γαλλικής κατασκευής, με περισσότερα να έχουν παραγγελθεί για το ναυτικό της.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το Πακιστάν απέκτησε ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας, το J-10 σε παρτίδες από το 2022.
Διαθέτει τουλάχιστον 20 τέτοια αεροσκάφη, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών..
Τα αεροσκάφη φέρουν προηγμένες δυνατότητες, με το Rafale να είναι οπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor που λειτουργούν πέρα από την οπτική εμβέλεια ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είναι οπλισμένα και με πυραύλους Storm Shadow.
Το J-10 είναι οπλισμένο με τον συγκρίσιμο πύραυλο PL-15, σύμφωνα με έναν πακιστανό αξιωματούχο ασφαλείας.
india_2.jpg
Η αεράμυνα και τα drones

Για να καλύψει τα κενά στην αεράμυνα, η Ινδία εξασφάλισε το δοκιμασμένο σε μάχη ρωσικό σύστημα S-400, ενώ το Πακιστάν απέκτησε το HQ-9 από την Κίνα, το οποίο βασίζεται στο ρωσικό σύστημα S-300, ένα βήμα πίσω.
Επιπλέον, η Ινδία έχει στραφεί στο Ισραήλ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ικανά για μάχη, αποκτώντας το Heron Mark 2, και έχει παραγγείλει αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator.
Το Πακιστάν έχει αποκτήσει το Bayraktar TB2 της Τουρκίας – που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία – και το Akinci, επίσης από την Τουρκία.
«Σίγουρα από ορισμένες απόψεις είμαστε σε καλύτερη θέση (από το 2019)», δήλωσε ο Anil Golani, πρώην υποστράτηγος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και γενικός διευθυντής του think tank Centre for Air Power Studies με έδρα το Δελχί.
«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για δράση στη χώρα, αλλά, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν δεν επιδιώκουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση», πρόσθεσε.

Επίδειξη δύναμης

Εν μέσω της αντιπαράθεσης, το Πακιστάν δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο εδάφους-εδάφους με βεληνεκές 450 χλμ. (280 μίλια) το Σάββατο, για να δείξει ότι οι ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες να «διασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια έναντι οποιασδήποτε επιθετικότητας», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού της χώρας.
Το Πακιστάν διαθέτει επίσης βεληνεκές πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, ικανών να εκτοξευθούν από έδαφος, θάλασσα και αέρα.
Οι δυνατότητες της Ινδίας περιλαμβάνουν τον υπερηχητικό πύραυλο κρουζ BrahMos με βεληνεκές περίπου 300 χλμ., καθώς και τη σειρά διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Agni.

Τι θα κάνει η Κίνα

Ένα μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα κάνει η Κίνα, αντίπαλος της Ινδίας και στενός σύμμαχος του Πακιστάν.
Άλλωστε η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού του Πακιστάν.
Αν και οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει την Ινδία και το Πακιστάν να μειώσουν τις εντάσεις, θα παρακολουθούν στενά οποιαδήποτε σύγκρουση για να μάθουν για την εναέρια ισχύ του Πεκίνου.
Το κινεζικό αεροπλάνο και ο πύραυλός του PL-15 δεν έχουν δοκιμαστεί προηγουμένως σε μάχη.
«Θα μπορούσε να είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ δυτικής και κινεζικής τεχνολογίας», δήλωσε ο Faisal, προσθέτοντας «για την Ινδία, υπάρχει το δίλημμα του πόσες αεροπορικές μοίρες θα δεσμεύσουν στο μέτωπο του Πακιστάν, καθώς πρέπει επίσης να προστατεύεται από την Κίνα».
Το ενδεχόμενο εμπλοκής της Κίνας – συμμάχου του Πακιστάν και προμηθευτή στρατιωτικού υλικού – επιβαρύνει περαιτέρω την εικόνα, καθώς η Ινδία έχει ανοιχτό μέτωπο και στα Ιμαλάια.
«Το 2019 δεν υπήρξε πυρηνική κλιμάκωση, αλλά η Ινδία δεν πέτυχε την αποτροπή που επεδίωκε.
Τώρα, μπορεί να επιδιώξει πιο καθοριστικό πλήγμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο.
Εάν ξεπεραστούν τα όρια του 2019, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα.
Μια αναμέτρηση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων είναι ό,τι πιο απειλητικό υπάρχει», δήλωσε ο πρώην Πακιστανός πιλότος Kaiser Tufail.

Η αιματηρή αρχή του εφιάλτη

Η τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου 2025 στην κοιλάδα του Kashmir ήταν κάτι περισσότερο από ένα αποτρόπαιο έγκλημα: ήταν μια εσκεμμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης μιας περιοχής που είχε βρει ρυθμούς ειρήνης.
Και αυτή η επίθεση μπορεί να είναι μόνο η αρχή.
Στην καρδιά της πανέμορφης κοιλάδας του Pahalgam εκεί όπου μέχρι πρόσφατα χιλιάδες τουρίστες απολάμβαναν την άνθηση των τουλιπών και την ηρεμία των βουνών, η βία επέστρεψε με τον πιο βάναυσο τρόπο. Τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου γεμάτου Ινδούς προσκυνητές, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους.
Η επίθεση αυτή δεν είχε μόνο στόχο τους αθώους, αλλά και την ίδια την ιδέα της ειρήνης στο Kashmir.
c_6.jpg
Η «ήσυχη επανάσταση» του Kashmir και το τέλος της

Από το 2019, όταν η Ινδία ανέστειλε το Άρθρο 370 και έθεσε το Jammu και Kashmir υπό άμεσο κρατικό έλεγχο, η περιοχή –παρά τις αρχικές ανησυχίες– γνώρισε αισθητή πτώση της βίας.
Τα τρομοκρατικά περιστατικά μειώθηκαν κατακόρυφα: από 228 το 2018, μόλις 43 καταγράφηκαν το 2023.
Οι απώλειες αμάχων από 55 περιορίστηκαν σε 13.
Αυτό μετέτρεψε το Kashmir σε φάρο σταθερότητας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αιματηρής αναταραχής.
Η τουριστική άνθηση επιβεβαίωσε αυτή τη νέα πραγματικότητα: από 3,4 εκατ. επισκέπτες το 2020, φτάσαμε στα 23,6 εκατ. το 2024.
Η φετινή χρονιά ξεκίνησε εντυπωσιακά, με πάνω από 814.000 τουρίστες να επισκέπτονται τον Κήπο των Τουλιπών του Srinagar μέσα σε 26 ημέρες.
Όλα αυτά απειλούνται ξανά.
a_3.webp
Η γεωπολιτική πίσω από την τρομοκρατία

Η επίθεση στο Pahalgam δεν είναι απομονωμένο περιστατικό.
Πρόκειται για μια πράξη με πολλαπλούς αποδέκτες.
Στέλνει το μήνυμα ότι το Kashmir δεν θα αφεθεί να γαληνέψει.
Δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της ινδικής κυβέρνησης.
Προκαλεί ένταση με το Πακιστάν –το οποίο η Ινδία κατηγορεί συχνά για στρατηγική ανοχή στην τρομοκρατία που εξάγεται από το έδαφός του.

Οι ΗΠΑ παίρνουν θέση – Ποιοι θέλουν πόλεμο Ινδίας και Πακιστάν – Σκόπιμα έγινε η επίθεση κατά την επίσκεψη Vance στο Νέο Δελχί

Η επίθεση συνέπεσε με την παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου JD Vance στην Ινδία, γεγονός που ενίσχυσε τη διπλωματική βαρύτητα της απάντησης, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος της επίθεσης.
Έγινε σκόπιμα στις 22/4 προκειμένου να συμπέσει με την επίσκεψη του Vance.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξέδωσε άμεση και σκληρή καταδίκη: «Οι ΗΠΑ στέκονται ακλόνητα στο πλευρό της Ινδίας κατά της τρομοκρατίας».
Παρόμοια μηνύματα στήριξης εξέπεμψαν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως η Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Tulsi Gabbard.
Αυτή η υποστήριξη δεν είναι μόνο συμβολική.
Αντικατοπτρίζει έναν γεωπολιτικό άξονα: μια ισχυρή, σταθερή Ινδία αποτελεί κλειδί στην αντιστάθμιση της επιρροής της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει ότι ένα ασφαλές Kashmir επιτρέπει στην Ινδία να επικεντρωθεί σε ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις: οικονομική ανάπτυξη, διπλωματική διείσδυση και θαλάσσια ασφάλεια.
map_4.webp
Στο κατώφλι του πολέμου

Το φάντασμα μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αιωρείται ξανά.
Η ιστορία δείχνει ότι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Kashmir είναι συχνά η αφορμή για εντάσεις ή ακόμη και στρατιωτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Η Ινδία, ενισχυμένη στρατιωτικά και πολιτικά, ίσως επιδιώξει πιο επιθετική απάντηση αυτή τη φορά.
Το Πακιστάν, πιεσμένο εσωτερικά και οικονομικά, μπορεί να επιχειρήσει απόσπαση προσοχής μέσω του κλασικού αφηγήματος για την απελευθέρωση του Kashmir.
Η δυναμική αυτή είναι εκρηκτική. Και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει θεατής.
map_2_7.jpg
Τρομοκρατία 2.0

Η τρομοκρατική απειλή είναι παλιά, αλλά οι μορφές της αλλάζουν.
Η ψηφιακή ριζοσπαστικοποίηση, οι ροές χρημάτων μέσω ναρκο-οικονομίας και η τεχνολογική διασύνδεση των τρομοκρατών απαιτούν μία αντιτρομοκρατική προσέγγιση 2.0 επισημαίνουν Αμερικανοί αναλυτές στο 19fortyfive.
Σύμφωνα με τους ίδιους, Ινδία και οι ΗΠΑ πρέπει να επικαιροποιήσουν τη συνεργασία τους:

• Κοινή Ανάλυση Δεδομένων & Προβλεπτικά Μοντέλα Ριζοσπαστικοποίησης

• Δορυφορική Επιτήρηση της Γραμμής Ελέγχου (LoC)

• Ενίσχυση της Ανταλλαγής Πληροφοριών και της Τεχνολογικής Συνδρομής

• Διπλωματία Πολιτισμού και Τουρισμού στο Kashmir

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Ινδία έχει κάθε λόγο να προστατεύσει την ειρήνη στο Kashmir.
Όχι μόνο για εσωτερικούς λόγους, αλλά επειδή η σταθερότητά της επηρεάζει ολόκληρη την περιφέρεια.
«Η απειλή από το Πακιστάν, έστω και μέσω μη επίσημων καναλιών δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Ούτε όμως μπορεί να παραμεριστεί η ανάγκη για ευρύτερη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να παρέμβουν στο Kashmir.
Αλλά οφείλουν να σταθούν πλάι στην Ινδία, να ενισχύσουν την εσωτερική της ασφάλεια, και να συμβάλουν στην εμπέδωση ενός ειρηνικού και ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού» λένε οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr