Αποκαλυπτικές δηλώσεις: «Η Μοσάντ έβαλε την Τεχνητή Νοημοσύνη και “πιάστηκε στον ύπνο”

Όπως είναι ευρέως γνωστό, η Μοσάντ θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη πληροφοριών στον κόσμο, πιο αξιόπιστη ακόμα και από τη CIA. Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο (7/10) η Μοσάντ αιφνιδιάστηκε αφήνοντας τους πολίτες του Ισραήλ απροστάτευτους.

Το μπαράζ ρουκετών της Χαμάς αποτέλεσε για το Ισραήλ μια ολοκληρωτική αποτυχία του συστήματος και εκεί κατάρρευσε ο μύθος της πανίσχυρης Μοσάντ.

Ένα από τα κύρια λάθη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών της Mossad, η οποία δεν μπόρεσε να προβλέψει την επίθεση της Hamas, ήταν ότι επαναπαύτηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών στρατιωτικών πληροφοριών Scott Ritter στο άρθρο του για το Consortium News.

«Το μοιραίο λάθος του Ισραήλ ήταν να καυχιέται ανοιχτά για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην Επιχείρηση Τείχος Φρουράς (η κωδική ονομασία για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το 2021).

Η Hamas προφανώς μπόρεσε να αναλάβει τον έλεγχο της ροής πληροφοριών που συλλέγει το Ισραήλ», έγραψε o Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η μονάδα ηλεκτρονικών πληροφοριών του Ισραήλ έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια συλλέγοντας μια μεγάλη ποικιλία πληροφοριών στη Λωρίδα της Γάζας: κλήσεις κινητών τηλεφώνων, email και πολλά άλλα.

«Η Γάζα είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος στον πλανήτη και χάρη στις δορυφορικές εικόνες, τα drones και το CCTV, κάθε τετραγωνικό μέτρο της Γάζας υπολογίζεται να φωτογραφίζεται κάθε δέκα λεπτά», εξήγησε ο Scott Ritter.

Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών σημείωσε ότι ένας τέτοιος όγκος δεδομένων πληροφοριών δεν μπορούσε πλέον να υποβληθεί σε επεξεργασία με τυπικές μεθόδους ανάλυσης που βασίζονται στο ανθρώπινο μυαλό, για τις οποίες το Ισραήλ βασίστηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, την οποία χρησιμοποίησε με επιτυχία κατά της Hamas στην Επιχείρηση Guardian of the Walls.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Scott Ritter, αυτό μπορεί να αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για την Hamas που κρύφτηκε «στις σκιές» στη χρήση κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και άλλων πηγών πληροφοριών.

Ο Scott Ritter σημείωσε ότι η Hamas πιθανότατα διατηρούσε το ίδιο επίπεδο επικοινωνίας για να αποφύγει να προκαλέσει υποψίες του εχθρού, διατηρώντας παράλληλα ένα περίπλοκο σχέδιο παραπληροφόρησης.

«Ομοίως, η Hamas πιθανότατα διατήρησε τις φυσικές της κινήσεις και τη δραστηριότητά της για να διασφαλίσει ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης του Ισραήλ δεν θα παρατηρούσαν κάτι ασυνήθιστο», έγραψε ο Scott Ritter.

Στην κορυφαία θέση του συστήματος της Μοσάντ βρίσκεται από το 2021 ο Νταβίντ Μπαρνέα. Ωστόσο, η πανίσχυρη υπηρεσία του, με τα πιο εξελιγμένα μέσα κατασκοπείας, νικήθηκε. Οι πολίτες του Ισραήλ είχαν τη βεβαιότητα ότι η Μοσάντ πάντα γνώριζε τις κινήσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Μετά τον βαθύ διχασμό στους πολίτες του Ισραήλ που επέφερε η δικαστική αναθεώρηση της κυβέρνησης Νετανιάχου, η Μοσάντ είχε προειδοποιήσει τους τελευταίους μήνες ότι η χώρα βγάζει μια εικόνα αδυναμίας και ταραχής, που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ξένα κράτη, όπως το Ιράν, για να προκαλέσουν στρατιωτική σύγκρουση.

Όμως, πέρα από αυτές τις γενικές προειδοποιήσεις, η υπηρεσία του Νταβίντ Μπαρνέα δεν είχε σαφή εικόνα για ότι η Χαμάς σχεδίαζε μια τέτοια γιγαντιαία επιχείρηση. Οι προετοιμασίες που χρειάστηκε να κάνει η Χαμάς ήταν περίπλοκες, αλλά ουδείς τις αντιλήφθηκε. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη προειδοποίηση από το εκλεπτυσμένο δίκτυο κατασκοπείας που διευθύνει ο Μπαρνέα. Έτσι, το Ισραήλ «πιάστηκε στον ύπνο».