Αρκτικός Παγκόσμιος Πόλεμος – Πώς τα βομβαρδιστικά B – 52 των ΗΠΑ απειλούν ρωσικά υποβρύχια – Γιατί πάγωσαν όλοι στο Πεντάγωνο

Αρκτικός Παγκόσμιος Πόλεμος – Πώς τα βομβαρδιστικά B – 52 των ΗΠΑ απειλούν ρωσικά υποβρύχια – Γιατί πάγωσαν όλοι στο Πεντάγωνο

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πτήσεις B-52 πάνω από τη Θάλασσα Barents, πλησίον της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Severomorsk.
Η Αρκτική εξελίσσεται σε πεδίο στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Η πρόσφατη ανάπτυξη αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 στην περιοχή αυξάνει τις εντάσεις, ιδίως λόγω της απειλής που αποτελούν για τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια.
Τα B-52 Stratofortress είναι μακράς εμβέλειας στρατηγικά βομβαρδιστικά με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών και συμβατικών όπλων.
Αν και σχεδιάστηκαν στον Ψυχρό Πόλεμο, τα B-52 εξακολουθούν να αποτελούν βασικό εργαλείο της αμερικανικής αποτροπής.
Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν πτήσεις B-52 πάνω από τη Θάλασσα Barents, πλησίον της ρωσικής ναυτικής βάσης στο Severomorsk.
Οι πτήσεις συνοδεύονται από μαχητικά της Νορβηγίας, ενισχύοντας τη συνεργασία ΗΠΑ–ΝΑΤΟ.

Ρωσικά υποβρύχια στο Στόχαστρο

Η Θάλασσα Barents φιλοξενεί μέρος του ρωσικού Βόρειου Στόλου, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων (SSBNs).
Η αυξημένη αμερικανική παρουσία ερμηνεύεται από τη Μόσχα ως άμεση απειλή για το αποτρεπτικό της δυναμικό.
Ως απάντηση, η Ρωσία έχει απογειώσει μαχητικά MiG-29 και MiG-31 για την αναχαίτιση των B-52, ενώ ενισχύει την αντιαεροπορική της άμυνα στην περιοχή.
russian_sub.jpeg
Η Γεωπολιτική διάσταση της Αρκτικής

Η Αρκτική δεν είναι απλώς στρατιωτικό θέατρο.
Είναι περιοχή πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα, με κρίσιμους εμπορικούς διαδρόμους λόγω του λιώσιμου των πάγων.
Η στρατιωτικοποίησή της δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και για τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Η συνεχιζόμενη παρουσία των B-52:

• Επιδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΗΠΑ
• Ασκεί πίεση στη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα
• Ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ στον βόρειο Ατλαντικό

Η παρουσία των B-52 στην Αρκτική δεν είναι απλώς ένα ακόμη στρατιωτικό βήμα – είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής επανατοποθέτησης των ΗΠΑ απέναντι σε μια αναδυόμενη ρωσική κυριαρχική παρουσία στον βόρειο πόλο.
Η κλιμάκωση μπορεί να αποφευχθεί μόνο με διπλωματική προσέγγιση και διαφάνεια κινήσεων.
Η Αρκτική τείνει να γίνει το επόμενο επίκεντρο παγκόσμιας σύγκρουσης.

Η Γροιλανδία είναι ο σύντομος δρόμος των ρωσικών πυραύλων για τις ΗΠΑ – Πάγωσε το αίμα όλων στο Πεντάγωνο

Στο εν λόγω γεωπολιτικό πλαίσιο έγκειται και ο διακαής πόθος του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναλάβει τον έλεγχο της Αρκτικής.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, ο Trump ζητά τη Γροιλανδία όχι για οικονομικούς λόγους αλλά, επειδή υπάρχει μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξήγησαν στον Trump γιατί η Γροιλανδία είναι για τις ΗΠΑ ό,τι η Ουκρανία για τη Ρωσία.
greenland_6.JPG
Η «Φωνή της Αμερικής» δημοσίευσε ένα άρθρο που εξηγεί γιατί ο Trump θέλει να πάρει τη Γροιλανδία από τη Δανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η επιθυμία οφείλεται στο γεγονός ότι η Γροιλανδία είναι ο «σύντομος δρόμος για τους ρωσικούς πυραύλους προς τις ΗΠΑ».
Επίσης οφείλεται στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Αρκτική.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι γεωστρατηγικά σημαντικό να προστατευθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από τους ρωσικούς πυραύλους», δήλωσε ο Βρετανός αναλυτής Mark Jacobsen.
Ο συντομότερος δρόμος για τους ρωσικούς πυραύλους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες περνά από τον Βόρειο Πόλο, μέσω της Γροιλανδίας.
Το δημοσίευμα γράφει, η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική.
Στη βορειότερη αεροπορική της αεροπορική βάση, το Nagurskoye, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Franz Josef Land, παρατηρούνται στρατηγικά βομβαρδιστικά και πύραυλοι ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.
Είναι μία διαπίστωση – ανακάλυψη που πάγωσε το αίμα όλων στο Πεντάγωνο.
arctica_1.jpg
Υπάρχει απειλή

Ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια περιπολούν στις θάλασσες της Αρκτικής ενώ παρατηρείται επίσης ο αυξανόμενος στόλος πυρηνικών παγοθραυστικών.
Η παρουσία της στην περιοχή μαζί με την Κίνα, με την οποία η Μόσχα διεξήγαγε κοινές ασκήσεις στην Αρκτική, γίνεται αισθητή.
Το Πεκίνο αναζητά επίσης πρόσβαση σε πολύτιμα ορυκτά κάτω από πάγους της Αρκτικής.
«Υπάρχει σίγουρα μια απειλή, ειδικά από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες στην περιοχή», δήλωσε ο Yon Rahbek-Klemmensen του Βασιλικού Κολλεγίου Άμυνας της Δανίας στη Φωνή της Αμερικής.

Η Γροιλανδία είναι η Ουκρανία της Αρκτικής

Η Φωνή της Αμερικής εκτιμά ότι τα επιχειρήματα του Trump μοιάζουν με τις δηλώσεις Putin «σχετικά με την απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ» με τις οποίες δικαιολόγησε την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Και η Ρωσία είχε μιλήσει τότε για τον «μικρό χρόνο πτήσης» των πυραύλων του ΝΑΤΟ στη Μόσχα, εάν αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Και κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ για τη «στρατιωτική ανάπτυξη» της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Trump είχε μία συζήτηση με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, η οποία δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά.
Όταν η Frederiksen είπε στον Trump πως η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να συμπεριφέρεται επιθετικά και να απειλεί τη Δανία.
base_2_1.JPG
www.bankingnews.gr