Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο σπίτι

Οι φθορές ή οι βλάβες στο σπίτι δεν είναι καθημερινές, αλλά όποτε συμβαίνουν, σίγουρα μας προκαλούν εκνευρισμό.

Μαζί, όμως, μπορεί να προκαλέσουν μικρούς ή μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας ή και για την περιουσία μας.

Ειδικά στις πιο κοινές ζημιές, πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουμε – και, μάλιστα, γρήγορα.

Ένας σπασμένος σωλήνας μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν, λοιπόν, δείτε λ.χ. τον σωλήνα του νεροχύτη σας να στάζει ή (ακόμα χειρότερα) να αναβλύζει νερό, κλείστε πρώτα τη βαλβίδα που βρίσκεται πιο κοντά στον σύνδεσμο και μετά κλείστε την κύρια βαλβίδα νερού στο σπίτι. Μόλις κλείσετε την κύρια παροχή νερού, ανοίξτε ξανά τη μικρότερη βαλβίδα και αποστραγγίστε αργά σε κουβάδες το νερό που έχει απομείνει.

Κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος, η καλύτερη αντίδραση είναι να αποσυνδέσετε όλες τις συσκευές και τα ηλεκτρονικά από τις πρίζες. Έτσι θα αποφύγετε ζημιές από υπερτάσεις ρεύματος όταν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Αν είναι βράδυ, χρησιμοποιήστε φακούς για να φωτίσετε τον χώρο και όχι κεριά, για να αποφύγετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
Εάν στο σπίτι σας χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο, στην παραμικρή υποψία ή ανησυχία για διαρροή, φύγετε αμέσως από το σπίτι. Μόλις βρεθείτε σε ασφαλές μέρος, καλέστε τεχνική βοήθεια για να ελέγξουν για πιθανότητα βλάβης.

Ταράτσα χωρίς μόνωση; Στέγη που έπαθε ζημιά από κάποιο κλαδί δέντρου που έπεσε; Ό,τι κι αν είναι, σίγουρα δεν θέλετε το σπίτι σας να… μπάζει νερά. Η εύκολη περίπτωση είναι να κλείσετε εξωτερικά την περιοχή της ζημιάς με μουσαμάδες. Αν η ζημιά είναι πιο σύνθετη (λ.χ. συσσώρευση υγρασίας), θα πρέπει να καλέσετε τεχνικό το ταχύτερο δυνατό.

Το να κλειδωθεί κάποιος έξω από το σπίτι του είναι πολύ ενοχλητικό και… κοστίζει. Όμως, είναι μεγάλο λάθος να κρύβει κάποιος, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφεδρικό κλειδί στο χαλάκι της εξώπορτας ή κάτω από μια γλάστρα -αυτές οι επιλογές είναι η… χαρά του διαρρήκτη. Η καλύτερη αντιμετώπιση αυτής της… ανασφάλειας, είναι να δώσετε κλειδί σε κάποιον φίλο ή σε κάποιον αξιόπιστο γείτονα.

Η φωτιά στην κουζίνα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για πυρκαγιά στο σπίτι. Πρώτον, αν συμβεί κάτι τέτοιο, κρατήστε την ψυχραιμία σας – μερικές άμεσες κινήσεις συνήθως είναι πολύ αποτελεσματικές. Έχετε πρόχειρο ένα κουτί μαγειρικής σόδας για να σβήσετε τις φλόγες σε μια τοστιέρα ή σε ένα τηγάνι. Οπωσδήποτε μη ρίξετε νερό για να σβήσετε τη φωτιά και μην προσπαθήσετε να «πνίξετε» τη φωτιά ρίχνοντας πάνω της πετσέτες ή οτιδήποτε μπορεί να πάρει και αυτό φωτιά.

Αν αρπάξει φωτιά μια κατσαρόλα, κλείστε τη με το καπάκι της. Αν η φωτιά είναι στον φούρνο, μην ανοίξετε την πόρτα του – κρατήστε την κλειστή και είναι πολύ πιθανό η φωτιά να σβήσει μόνη της. Η καλύτερη λύση είναι να έχουμε στην κουζίνα μας πυροσβεστήρα. Προμηθευτείτε τον κατάλληλο τύπο και μάθετε να τον χρησιμοποιείτε σωστά.

Ένα χαλασμένο καζανάκι ή μια βουλωμένη λεκάνη τουαλέτας είναι από τις πιο εκνευριστικές ζημιές.
Ο έλεγχος του μηχανισμού και η βεντούζα αντίστοιχα είναι οι πρώτη λύσεις. Η οριστική λύση, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, είναι ένας υδραυλικός.

πηγή