Αυτη είναι η υπερτροφή που μπορεί να βρει κανείς παντού στην ύπαιθρο – Από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στο πλανήτη

Παρόλο που μπορεί να μην το σκεφτόμαστε, τα “ταπεινά” χόρτα που βρίσκουμε στην ύπαιθρο ή αγοράζουμε από τις λαϊκές αγορές και τα μάρκετ, είναι πέρα από νόστιμα, μια πηγή θρεπτικών ουσιών που μας παρέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό όπλο.

Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, γράφοντας τα εξής: “Τα χόρτα στην Κρήτη χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στα βραστά, στα γιαχνερά και στα τηγανητά, όπως η μολόχα ή η φτέρη (που κάνει μια ωραία τεμπούρα ελληνικού τύπου!). Αυτά ευδοκιμούν ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης και εμφανίζονται στους αγρούς σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με την ηλιοφάνεια και την εποχή. Είναι σημαντικό να μην τα αφαιρούμε από το χώμα με σκαλιστήρι αλλά να σκύβουμε και προσεκτικά να τα κόβουμε 1-2 εκατοστά πάνω από το χώμα, με κοφτερό μαχαιράκι και πάντα συλλέγοντας μόνο όσα πρόκειται να μαγειρέψουμε. Εξάλλου, τα βλασταράκια τους είναι αυτά που έχουν απορροφήσει την περισσότερη ηλιοφάνεια και έχουν γίνει πιο θρεπτικά και νόστιμα. Τα χόρτα κρατάνε πολλές μέρες στο ψυγείο, διπλωμένα σφιχτά σε εφημερίδα.

Αν υποθέσουμε οτι μιλάμε για superfoods που μας σερβίρουν ξενόφερτα τύπου πράσινο τσαι, και ενα σωρο αλλες συνταγες τα αγρια Ελληνικά χόρτα οπως δειχνει προσφατη μελετη μας σε συνεργασια με το εργαστηριο του καθ. Λ.Σκαλτσουνη απο τη Φαρμακευτικη Αθηνων, ειναι δεκα φορες πιο ισχυρα αντιοξειδωτικα απο καθε αλλο φυτικο του πλανητη. Ενα πιατο χορτα 2 φορες την εβδομαδα (ολα τα αγρια χορτα ειναι εξαιρετικα).”

πηγή