Αυτό το ελληνικό χωριό βρίσκεται στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης σύμφωνα με την UNESCO

Πανέμορφα αρχοντικά, γαλήνιες λίμνες και πεντανόστιμες παραδοσιακές πίτες
Βρίσκεται, στη Δυτική Μακεδονία, είναι ένα από τα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης σύμφωνα με την UNESCO

Αν το πετύχετε χιονισμένο –και είναι πολύ πιθανόν, μιας κι αυτό είναι το σύνηθες– το Νυμφαίο μοιάζει σαν να βγήκε από παιδικό παραμύθι.

Το χωριό της Φλώρινας βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων στο Βίτσι και πλέον είναι διάσημο ανάμεσα σε όσους έχουν γυρίσει τη βορειοδυτική Ελλάδα, αποτελώντας ορεινή αποκάλυψη για αυτούς που ακόμα δεν το έχουν γνωρίσει.

Το Νυμφαίο, του οποίου η αρχική ονομασία ήταν Νιβεάστα (σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας». Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, με τους Νεβεσκιώτες εμπόρους να εξαπλώνονται τόσο προς τη Δύση, όσο και προς την Ανατολή.

Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Φλώρινας. Μπορεί κάποια εποχή οι περισσότεροι κάτοικοί του να το εγκατέλειψαν και να στράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 αναγεννήθηκε, ζωντανεύοντας χάρη στη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από εκεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο τότε πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος.

Ίσως το ωραιότερο πέτρινο χωριό της χώρας, το Νυμφαίο ξεχωρίζει χάρη στα αρχοντόσπιτά του: αν μπορέσετε, αξίζει να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά, θαυμάζοντας τα παλιά έπιπλα, τους οντάδες και τα ζωγραφιστά ταβάνια. Έτσι δε όπως προβάλλει αμέσως μετά την ανάβαση μέσω ενός βουνίσιου δρόμου γεμάτου στροφές, πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Η δε είσοδός του χαρακτηρίζεται από ένα τοξωτό ξύλινο γεφυράκι, το οποίο ενώνει δύο εντυπωσιακά αρχοντικά.

Είναι τόση η ομορφιά εδώ πέρα, ώστε μοιάζει με σκηνικό θεάτρου στημένο από κάποιον μεγάλο σκηνοθέτη. Δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 10 ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO. Τα καλοδιατηρημένα βλάχικα αρχοντικά, τα μοναδικά λιθόκτιστα καλντερίμια που διασχίζουν όλη του την έκταση, αλλά και οι εκκλησιές και οι πλατείες, φτιάχνουν ένα σύνολο μοναδικό. Το οποίο λαμβάνει εικόνα σχεδόν μαγική τον χειμώνα, όταν το χιόνι μαζεύεται στις στέγες από γαλβανισμένη λαμαρίνα, που το βοηθάει να γλιστρά ευκολότερα. Αξέχαστα θα σας μείνουν όμως και τα μονοπάτια στο δάσος με οξιές που περιβάλλει τον οικισμό.

Σήμα κατατεθέν, το παλιό πέτρινο σχολείο: η Νίκειος Σχολή, δωρεά του μεγάλου καπνεμπόρου Ζαν Νίκου το 1928. Επιπλέον, μνημεία όπως το Σπίτι των Χρυσικών της Νέβεσκας –ένα αρχοντικό που ανακαινίστηκε και λειτουργεί σαν Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας & Ιστορίας– κάνουν το Νυμφαίο ιδανικό προορισμό για ταξιδευτές που τους αρέσει η πεζοπορία, η φύση και τα ιστορικά μνημεία.

Η περιοχή προσφέρεται άλλωστε και για εκδρομές στο Καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου· μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο χωριό λειτουργεί λοιπόν το πάρκο περίθαλψης για την Καφέ Αρκούδα, ενώ λίγο πιο κάτω, στο χωριό Αγραπιδιά, λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης για τον Λύκο.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς. Εδώ φιλοξενούνται δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες –οι λεγόμενες «χορεύτριες»– που πια δεν μπορούν να ζήσουν μόνες στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα, στο ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για την εξέλιξη του είδους.


Τοποθεσία

Βρίσκεστε στη Δυτική Μακεδονία, στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας. Στο Νυμφαίο φτάνει κανείς οδικώς μέσω Εγνατίας Οδού, με κατεύθυνση προς τη Φλώρινα.

Δραστηριότητες

Το Νυμφαίο προσφέρεται για αρκετές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να ομορφύνουν τις μέρες διαμονής σας στην περιοχή, είτε πάτε με παρέα, είτε με την οικογένεια.

Ιππασία

Μερικές φορές τα άλογα κυκλοφορούν ελεύθερα στο χωριό, κάνοντας βόλτες στα στενά πλακόστρωτα. Στο Νυμφαίο υπάρχει φάρμα αλόγων, αλλά και σχολή ιππασίας, όπου κάποιος μπορεί να νοικιάσει ζώα, ασκούμενος στο σπορ.

Πεζοπορίες

Το χωριό βρίσκεται δίπλα σε δάσος, όπου πολλά χαρτογραφημένα μονοπάτια οδηγούν σε μοναδικής ομορφιάς τοπία, τα οποία θυμίζουν Άλπεις.

Διαδρομές εκτός δρόμου

Μοναδικές διαδρομές σε δασικούς δρόμους, μέσα στους τριγύρω δρυμούς οξιάς, με διάφορα επίπεδα δυσκολίας.

Φαγητό

Στο Νυμφαίο υπάρχουν διάφορα μεζεδοπωλεία και ταβερνάκια, στα οποία θα γευτείτε κοψίδια στα κάρβουνα και στις σούβλες, αλλά και τα καλούδια της περιοχής.

Τέτοια μέρη είναι η «Πλατεία», με σούβλες, γάστρες, μαγειρευτά, αλλά και κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι), ο «Μέγας Τίγρης», μεζεδοπωλείο με ωραία ατμόσφαιρα μέσα και έξω (όταν έχει καλό καιρό) και το «Δήπορτο», με κοτόπουλα σε διάφορες εκδοχές και αρκετές σαλάτες.
Πηγή