Χαμομήλι: Εννιά επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη πέρα από την ηρεμιστική του δράση

Το χαμομήλι είναι ευρέως γνωστό και χρησιμοποιείται για την ικανότητά του να καταπραΰνει τα νεύρα και να ηρεμεί το σώμα. Ωστόσο, έχει και πολλά άλλα λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου ισχυρά οφέλη για την υγεία.

Ως φυσική θεραπεία, το χαμομήλι μπορεί να μειώσει συμπτώματα διαφόρων καταστάσεων πέρα από την αϋπνία ή τα νεύρα, όπως συμπτώματα εμμηνόρροιας, φλεγμονές, διάρροια, ναυτία και αέρια.

Με περισσότερες από 100 βιοδραστικές ουσίες που συμβάλλουν στα οφέλη του, το χαμομήλι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και έχει ακόμη και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα άνθη του χαμομηλιού πρέπει να εμποτιστούν σε ζεστό νερό και όχι να βράσουν μέσα σε αυτό για να διατηρήσει το ρόφημα τα αντιοξειδωτικά του άνθους.

9 οφέλη υγείας που έχει το χαμομήλι

1. Αντιοξειδωτικά

Τα άνθη του χαμομηλιού περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως φλαβονοειδή, φαινόλες και των τερπενοειδή. Οι ελεύθερες ρίζες και οι φυσικές μεταβολικές διεργασίες μπορούν να βλάψουν το DNA όταν δεν εξισορροπούνται από αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν αυτήν τη βλάβη, η οποία είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες και πρόδρομος πολλών χρόνιων ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά στο χαμομήλι βοηθούν στη διατήρηση της νεότητας των κυττάρων και προστατεύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα από χρόνιες ασθένειες.

2. Καταπολεμά τη διάρροια

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυσική θεραπεία για τη διάρροια. Σύγχρονες έρευνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτήν την ιδιότητα. Σε μια εργαστηριακή μελέτη, το εκχύλισμα χαμομηλιού βρέθηκε ότι σταματά τη διάρροια σε αρουραίους μέσω των αντιοξειδωτικών ενζυμικών του ενεργειών. Εν τω μεταξύ, μια κλινική δοκιμή σε παιδιά με διάρροια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα χαμομηλιού βελτίωσε τα συμπτώματά τους.

3. Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης

Το χαμομήλι έχει μια ήπια ηρεμιστική δράση που ανακουφίζει το άγχος και καταπραΰνει τα νεύρα σε καταστάσεις αυξημένου στρες. Σε μια μελέτη σε 57 συμμετέχοντες με κατάθλιψη και άγχος, 220 mg χαμομηλιού την ημέρα (σε μορφή κάψουλας), μείωσαν τα συμπτώματα σημαντικά καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο σε όλους τους συμμετέχοντες.

4. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η ποιότητα του ύπνου αφορά το πόσο χρόνο σας παίρνει να αποκοιμηθείτε (ιδανικά λιγότερο από 20 λεπτά) και πόσο χρόνο παραμένετε κοιμισμένοι (ιδανικά μία διακοπή το πολύ κάθε νύχτα). Ένα αντιοξειδωτικό στο χαμομήλι -γνωστό ως απιγενίνη- συνδέεται με τους υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης στον εγκέφαλο, για να παράγει ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη 28 ημερών σε ασθενείς με αϋπνία, η λήψη 270 mg χαμομηλιού δύο φορές την ημέρα βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου και την λειτουργικότητα μέσα στην ημέρα. Ακόμα κι αν δεν υποφέρετε από αϋπνίες, το χαμομήλι μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο ποιοτικό ύπνο τα βράδια.

5. Μειώνει τη φλεγμονή

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Medicine, το χαμομήλι συνδέεται με υποδοχείς που ρυθμίζουν τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού. Εκτός από τις αντισπασμωδικές του ιδιότητες, η αντιφλεγμονώδης δράση του χαμομηλιού είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο καταπραΰνει το έντερο.

Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, από τον καρκίνο έως τις καρδιακές παθήσεις. Βότανα όπως το χαμομήλι που μειώνουν τη φλεγμονή μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο γι’ αυτές τις ασθένειες.

6. Ανακουφίζει τις κράμπες της περιόδου

Η κατανάλωση χαμομηλιού μπορεί να είναι χρήσιμη για τις γυναίκες με έμμηνο ρύση. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επιμέρους μελετών που εξέτασαν τις επιδράσεις του χαμομηλιού στον πόνο και την αιμορραγία της περιόδου, το χαμομήλι σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονταν από 250 έως 500 mg την ημέρα μείωσε αποτελεσματικά τον πόνο και τον όγκο της αιμορραγίας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πιο αποτελεσματικό στην ανακούφιση του πόνου από τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Η βαριά εμμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική παραγωγή προσταγλανδινών (ουσιών που ελέγχουν τη συστολή της μήτρας). Το χαμομήλι φαίνεται να λειτουργεί εξισορροπώντας την παραγωγή προσταγλανδινών του σώματος για να μειώσει τη βαριά αιμορραγία.

7. Ανακουφίζει από τα αέρια και το φούσκωμα

Ένα δημοφιλές πλεονέκτημα του χαμομηλιού είναι η ικανότητά του να ανακουφίζει τα αέρια, τον μετεωρισμό, τη δυσπεψία και το φούσκωμα. Ένα με δύο φλιτζάνια ροφήματος χαμομηλιού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των περισσότερων συμπτωμάτων γαστρεντερικής δυσφορίας. Γι’ αυτό και το χαμομήλι περιλαμβάνεται συχνά σε διαλύματα βοτάνων για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Είτε έχετε περιστασιακό στομαχόπονο, είτε παλεύετε με κάποια εντερική νόσο, το χαμομήλι μπορεί πιθανό ότι θα σας βοηθήσει. Χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση από κολικούς στα μωρά.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Η απιγενίνη εξυπηρετεί τη λειτουργία του χαμομηλιού ως προς την προστασία του φυτού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτή η ένωση μπορεί επίσης δυνητικά να βοηθήσει στην προστασία του ανθρώπου από το μελάνωμα. Μάλιστα, το χαμομήλι έχει επιδείξει ευρεία αντικαρκινική δράση σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτητων οστώντου πνεύμονατου μαστού και του παχέος εντέρου.

Αν και μέχρι στιγμής οι σχετικές έρευνες έχουν γίνει μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες, εκτιμάται ότι είναι πιθανό η απιγενίνη στο χαμομήλι να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου σε υγιή άτομα.

9. Προστατεύει την μεταβολική υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί να μειώσει το υψηλό σάκχαρο αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη, τρία φλιτζάνια τσαγιού χαμομηλιού την ημέρα αποδείχθηκε ότι βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσα σε δύο μήνες. Η κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού μαζί με τα γεύματα θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τα υγιή άτομα να προστατεύονται από τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που σας θέτουν σε κίνδυνο να αναπτύξετε μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

πηγή