Επίκαιρα

Χαμός και στη Γαλλία με θανάτους ηλικιωμένων και σοβαρές παρενέργειες μετά το εμβόλιο! Τι απαντούν οι ειδικοί

Εννέα θάνατοι ηλικιωμένων που είχαν λάβει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech κατά του κοροναϊού ανακοίνωσαν οι γαλλικές υγειονομικές αρχές χωρίς ωστόσο να συνδέουν τους θανάτους με τη χορήγηση του εμβολίου όπως αναφέρει η Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Παράλληλα, τόνισαν ότι επρόκειτο για ηλικιωμένους που ήταν άρρωστοι και ακολουθούσαν βαριές θεραπείες.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να συμπεράνουμε πως αυτοί οι θάνατοι συνδέονται με τον εμβολιασμό», ανακοίνωσε η Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων κατά την εβδομαδιαία ενημέρωσή της σχετικά με την παρακολούθηση των εμβολιασμών στη χώρα.

Αυτοί οι εννέα θάνατοι αφορούν «ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία ή ειδικές κατοικίες γήρατος και όλοι παρουσίαζαν χρόνιες ασθένειες ακολουθώντας βαριές θεραπείες».

Σημειώνεται ότι οι θάνατοι αυτοί έρχονται μετά τις «31 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών» κατόπιν εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer, όπως έχουν ανακοινώσει οι αρχές. Μάλιστα, μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, υπάρχουν «τέσσερις περιπτώσεις επεισοδίων ταχυκαρδίας».

«Έχει εντοπιστεί ένα πιθανό δείγμα πρόκλησης ταχυκαρδίας [από το εμβόλιο]. Το γεγονός αυτό βρίσκεται επί του παρόντος υπό διερεύνηση», σημειώνει η υπηρεσία φαρμάκων.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 131 περιπτώσεις παρενεργειών:

«Η πλειονότητα των συμπτωμάτων αντιστοιχεί σε αναμενόμενες ή μη σοβαρές παρενέργειες όπως πυρετός, πονοκέφαλος και ναυτία», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υγειονομικές αρχές.

Θανάτους δεκάδων ηλικιωμένων που εμβολιάστηκαν είχε και στη Νορβηγία.

 

(Με πληροφορίες από sputniknews)

Πηγή