Επίκαιρα

Χιλιάδες εθελοντές από τη Ρωσία ετοιμάζονται για τον πόλεμο στο Ντονένσκ – Άσκηση με Bayraktar TB2 οι Ουκρανοί στην περιοχή

Χιλιάδες Ρώσοι εθελοντές ετοιμάζονται να μεταβούν στην Α.Ουκρανία για να πολεμήσουν μαζί με τους Ρωσόφωνους κατά των Ουκρανών, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Η ένωση εθελοντών του Ντονένσκ (UDV) προετοιμάζεται για κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στη Νοτιοανατολική Ουκρανία. Αυτό ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης, και αναπληρωτή πρωθυπουργό της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονένσκ (DPR) Alexander Borodai.

0Νωρίτερα, εκπρόσωποι του DPR ανέφεραν ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ουκρανία μεταφέρει συνεχώς  στρατεύματα στις θέσεις της ρωσόφωνης πολιτοφυλακής.

«Σε περίπτωση σοβαρής σύγκρουσης στο Ντονένσκ και επίθεσης από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, θα έχουμε μαζί μας χιλιάδες Ρώσους εθελοντές. Ετοιμαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο Boroday.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι Ρώσοι εθελοντές είναι έτοιμοι για μάχη και προετοιμάζονται να μετακινηθούν στο Ντονένσκ μόλις η Ουκρανία ξεκινήσει επίθεση εναντίον τους.

Ταυτόχρονα ο ίδιος, αρνήθηκε να προσδιορίσει με ακρίβεια πώς προετοιμάζονται οι Ρώσοι εθελοντές για ένα τέτοιο σενάριο, επικαλούμενος στρατιωτικό μυστικό. Για τον ίδιο λόγο, ο επικεφαλής των Ρωσόφωνων δεν απάντησε πόσοι Ρώσοι εθελοντές θα έφταναν στο Ντονένσκ μέσα σε 24-48 ώρες.

Ο Μπόρονταϊ σημείωσε ότι με την άμεση είσοδο της Ρωσίας στη σύγκρουση, η Ουκρανία θα μπορούσε να πάψει να υπάρχει ως κράτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός της ρωσόφωνης δημοκρατίας εξέφρασε  την άποψη ότι οι εχθροπραξίες σίγουρα δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα από τον Απρίλιο, καθώς το έδαφος δεν έχει ακόμη στεγνώσει μετά το λιώσιμο του χιονιού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021, σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ένωσης των Ρώσων UDV Maxim Khlopin σημείωσε ότι οι Ρώσοι εθελοντές μπορούν να μεταβούν στο Ντονέσνκ εάν κριθεί είναι απαραίτητο.

Ασκήσεις με τουρκικά drone υλοποιεί ο ουκρανικός στρατός

Οι Ουκρανικές Ναυτικές Δυνάμεις διεξήγαγαν ασκήσεις χρησιμοποιώντας αεροσκάφη Bayraktar TB2. Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα έκαναν ελιγμούς πάνω από τη θάλασσα και πέταξαν από την ακτή και το νησί Tendrovskaya Spit, το οποίο βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο ίδιο το νησί υπάρχει ένα πεδίο βολής για το Ουκρανικό Ναυτικό.

Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν πόσα drone συμμετείχαν στην άσκηση. Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο ειδικής συμφωνίας, ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε επίσημα έξι drone, μαζί με σταθμούς ελέγχου εδάφους και σχετικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων προσομοιωτών.

Η ουκρανική πλευρά ανέφερε επίσης την προμήθεια πυρομαχικών (200 πυραύλους) για τουρκικά drone Bayraktar TB2.

Αναμένεται επίσης σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας, η παραλαβή  Bayraktar TB2 UAV με αυξημένο εύρος πτήσεων. Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα παραδοθούν στο πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ουκρανία σκοπεύει να ξεκινήσει επίσημα μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονένσκ όταν ανοίξει ο καιρός, ενώ αυτή τη στιγμή το Κίεβο αγνοεί τυχόν προηγούμενες συμφωνίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει μεταφέρει αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης, πυροβολικό και χιλιάδες στρατεύματα στο Ντονένσκ, πράγμα που δείχνει την ετοιμότητα του Κιέβου να ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

πηγή