ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ: Στη Βρετανία διώκεται ακόμα και η προσευχή κοντά σε Κέντρα εκτρώσεων!

του Pierre-Alain Depauw

Τρεις αστυνομικοί εφόρμησαν εναντίον μιας φιλειρηνικής γυναίκας που προσευχόταν κοντά σε Κέντρο αμβλώσεων: Ως κακοποιός ερευνήθηκε, κρατήθηκε, ανακρίθηκε και παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη…

Μια γυναίκα συνελήφθη και ερευνήθηκε, μεταξύ άλλων στα μαλλιά της, επειδή προσευχόταν μυστικά, κοντά σε ένα ιατρικό κέντρο έκτρωσης. Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ποινικοποίησης της προσευχής κοντά σε κέντρα αμβλώσεων σε όλη τη χώρα. Οι υποστηρικτές των αμβλώσεων φαίνεται να γνωρίζουν πολύ περισσότερο τη δύναμη της προσευχής από πολλούς Χριστιανούς.

Η Isabel Vaughan-Spruce, διευθύντρια του March for Life στο Ηνωμένο Βασίλειο και εθελόντρια που υποστηρίζει γυναίκες σε κρίση εγκυμοσύνης, συνελήφθη από την αστυνομία έξω από μια κλινική αμβλώσεων στο Μπέρμιγχαμ.

Συνελήφθη και κατηγορήθηκε για τέσσερις κατηγορίες αφού απάντησε «είναι δυνατό» όταν η αστυνομία τη ρώτησε αν προσευχόταν ενώ στεκόταν σε δημόσιο δρόμο κοντά σε κέντρο έκτρωσης.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τις αρχές του Μπέρμιγχαμ ποινικοποιεί όσους θεωρείται ότι «συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πράξη έγκρισης ή απόρριψης ή απόπειρας πράξης έγκρισης ή απόρριψης» σε σχέση με την άμβλωση, συμπεριλαμβανομένων «με οποιοδήποτε προφορικό ή γραπτό μέσο, προσευχές ή συμβουλές».

«Με έψαξαν, με κράτησαν, με ανέκριναν και κατηγορήθηκα επειδή απλώς  προσευχήθηκα μυστικά. Οι ζώνες αποκλεισμού προορίζονται για την απαγόρευση του εκφοβισμού, ο οποίος είναι ήδη παράνομος. Κανείς δεν πρέπει να παρενοχλείται. Αλλά αυτό που έκανα δεν ήταν καθόλου επιβλαβές: ασκούσα την ελευθερία της σκέψης μου, την ελευθερία της θρησκείας μου, το αυτεξούσιο του μυαλού μου. Κανείς δεν πρέπει να ποινικοποιείται επειδή σκέφτεται και προσεύχεται σε δημόσιο χώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Isabel Vaughan-Spruce μετά τη σύλληψή της.

Η Isabel Vaughan-Spruce δεν κρατούσε κανένα πλακάτ, δεν έκανε κομποσχοίνι, δεν προσευχόταν φωναχτά ή σε μια στάση που υποδηλώνει ότι προσευχόταν. Παρέμεινε τελείως σιωπηλή, όρθια σε ένα πεζοδρόμιο, μέχρι που την πλησίασαν οι αστυνομικοί και της έδειξαν φωτογραφίες της έξω από την κλινική εκτρώσεων, ρωτώντας αν προσεύχεται.

«Η πίστη μου είναι θεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς μου, και μερικές φορές στέκομαι ή περπατάω κοντά σε μια κλινική αμβλώσεων και προσεύχομαι για τη γυναίκα. Είναι κάτι που κάνω σχεδόν κάθε εβδομάδα τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής μου. Προσεύχομαι για τις φίλες μου που έκαναν αμβλώσεις και για τις γυναίκες που σκέφτονται να το κάνουν μόνες τους», είπε η Isabel Vaughan-Spruce.

Η Isabel Vaughan-Spruce προσεύχεται σιωπηλά για τις γυναίκες που καταφεύγουν στην έκτρωση.

«Έγκλημα σκέψης»

Οσο βρισκόταν κρατούμενη στο αστυνομικό τμήμα, της έδειξαν φωτογραφίες της κοντά στο κέντρο αμβλώσεων. Είπε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν προσευχόταν σε αυτές τις συγκεκριμένες στιγμές ή αν αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν όταν ήταν αφηρημένη και σκεφτόταν άλλα πράγματα, όπως το μεσημεριανό της. Υποστηρίζει ότι όλες οι σκέψεις της ήταν ειρηνικές και ανεπαίσθητες και ότι καμία δεν πρέπει να τιμωρηθεί.

«Η εμπειρία της Isabel θα πρέπει να ανησυχεί βαθιά όσους πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά μας που κατακτήθηκαν με κόπο αξίζουν προστασία. Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι ο νόμος έχει παραχωρήσει στις τοπικές αρχές τόσο ευρεία και ανεύθυνη διακριτική ευχέρεια που τώρα ακόμη και οι σκέψεις που θεωρούνται «κακές» μπορούν να οδηγήσουν σε εξευτελιστικές συλλήψεις και ποινικές διώξεις», δήλωσε ο Jeremiah Igunnubole, νομικός σύμβουλος του «ADF UK, της νομικής οργάνωσης που υποστηρίζει την Isabel.

«Μια ώριμη δημοκρατία θα πρέπει να μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ εγκληματικής συμπεριφοράς και ειρηνικής άσκησης συνταγματικά προστατευόμενων δικαιωμάτων. Μια έγκριτη γυναίκα που υπηρέτησε ακούραστα την κοινότητά της, παρέχοντας φιλανθρωπική βοήθεια σε ευάλωτες γυναίκες και παιδιά, η Isabel δεν αντιμετωπίστηκε καλύτερα από μια βίαιη δράστη. Η πρόσφατη επέκταση της νομοθεσίας και των διατάξεων για τις ασφαλείς ζώνες είναι μια στιγμή ορόσημο στη χώρα μας. Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν είμαστε μια πραγματικά δημοκρατική χώρα που δεσμεύεται να προστατεύει την ειρηνική άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης. Διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο να γίνουμε υπνοβάτες σε μια κοινωνία που αποδέχεται, τυποποιεί, ακόμη και προωθεί την τυραννία», συνέχισε.

Πριν αφεθεί ελεύθερη, η Isabel Vaughan-Spruce ενημερώθηκε ότι δεν έπρεπε να έρθει σε επαφή με έναν τοπικό καθολικό ιερέα που συμμετείχε επίσης σε ενέργειες κατά των αμβλώσεων, μια προϋπόθεση που αργότερα αφαιρέθηκε.

«Έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου βοηθώντας γυναίκες σε κρίσιμες καταστάσεις με ό,τι χρειάζονται για να πάρουν μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τη μητρότητα. Είμαι επίσης αφοσιωμένη στην υποστήριξη των γυναικών που είχαν μια αποβολή και στην καταπολέμηση των συνεπειών της. Συμπαστάθηκα σε πολλές γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια και μου ραγίζει η καρδιά μαθαίνοντας ότι τόσες άλλες αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις κάθε μέρα », λέει η Vaughan-Spruce.

Πέρυσι, μια γιαγιά από το Λίβερπουλ πέτυχε να ακυρώσει το κατηγορητήριό της αφού συνελήφθη και της επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή προσευχόταν σιωπηλά κοντά σε κέντρο αμβλώσεων, κατά τον περίπατό της κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω Covid.

Μουσουλμάνοι οδηγοί ταξί επέβαλαν τον ιερό τους νόμο και προσεύχονται στη μέση του δρόμου στο κεντρικό Λονδίνο, εμποδίζοντας τις μετακινήσεις. Δύο μέτρα και δυο σταθμά και άνισα μέτρα σε βάρος των χριστιανών, που είναι σήμερα μειοψηφία…

Στο Γουέστμινστερ, οι βουλευτές εξετάζουν νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή ζωνών λογοκρισίας στην Αγγλία και την Ουαλία. Το άρθρο 9 του Νομοσχεδίου για τη Δημόσια Τάξη, που βρίσκεται επί του παρόντος ενώπιον του Κοινοβουλίου, θα απαγορεύει στους εθελοντές υπέρ της ζωής να «επηρεάζουν», να «συμβουλεύουν», να «πείθουν», να «ενημερώνουν», να «καταλαμβάνουν χώρο» ή ακόμα και να «εκφράζουν τη γνώμη τους» κοντά σε κέντρο αμβλώσεων. Όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών.

Μια κυβερνητική ανασκόπηση του 2018 για το έργο «εθελοντών υπέρ της ζωής» έξω από  κέντρα αμβλώσεων διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις παρενόχλησης είναι σπάνιες και ότι η αστυνομία έχει ήδη την εξουσία να διώξει όσους εμπλέκονται σε τέτοιες δραστηριότητες. Οι πιο κοινές δραστηριότητες των ομάδων υπέρ της ζωής είναι η σιωπηλή προσευχή ή η προσφορά εντύπων για τη φιλανθρωπική υποστήριξη των  γυναικών που επιθυμούν να εξετάσουν εναλλακτικές επιλογές αντί της άμβλωσης.

Μετάφραση από Πηγή

πηγή