Δείτε πως είναι ο εγκέφαλος ενός παιδιού που δεν μεγαλώνει με αγάπη

Δύο νήπια της ίδιας ηλικίας έχουν διαφορετικά μεγέθη εγκεφάλου. Αυτές οι δύο εικόνες είναι μια ισχυρή απόδειξη του πώς η ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Η εικόνα στα αριστερά δείχνει ένα τρίχρονο παιδί που έχει μεγαλώσει σε ένα στοργικό και περιποιητικό περιβάλλον, ενώ η δεξιά δείχνει ένα παιδί που έχει βιώσει σοβαρό συναισθηματικό τραύμα και παραμέληση. Ο καθηγητής Μπρους Πέρι, επικεφαλής ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας, μοιράστηκε αυτές τις φωτογραφίες για να τονίσει τον αντίκτυπο της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης στους νέους εγκεφάλους.

Το παιδί στη δεξιά εικόνα πάσχει από “σοβαρή αισθητηριακή στέρηση” η οποία είναι μια κατάσταση ακραίας στέρησης των αισθητηριακών εισροών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος είναι πολύ μικρότερος και έχει πολύ πιο θολές δομές.

Πιστεύεται ότι το παιδί έχει υποστεί ακραίο επίπεδο κακοποίησης.

Ο καθηγητής εξήγησε: «Αυτές οι εικόνες απεικονίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο της παραμέλησης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

«Στην αξονική τομογραφία στα αριστερά είναι μια εικόνα από ένα υγιές τρίχρονο παιδί με μέσο μέγεθος εγκεφάλου. «Η εικόνα στα δεξιά είναι από ένα τρίχρονο παιδί που πάσχει από σοβαρή αισθητηριακή στέρηση παραμέληση.

«Ο εγκέφαλος αυτού του παιδιού είναι σημαντικά μικρότερος από τον μέσο όρο και έχει διευρυμένες κοιλίες και φλοιώδη ατροφία».

Τέτοια δομική βλάβη στον εγκέφαλο σημαίνει ότι ένα παιδί πιθανότατα θα υποφέρει από αναπτυξιακές καθυστερήσεις και προβλήματα μνήμης.

Η ατροφία του φλοιού είναι κάτι που παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένους με νόσο Αλτσχάιμερ καθώς ο εκφυλισμός εξελίσσεται.

Είναι γνωστό ότι ορισμένες περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης μπορεί να προκαλέσουν άμεση δομική βλάβη στον εγκέφαλο ενός παιδιού, που οδηγεί σε μόνιμες επιπλοκές, ακόμη και θανατηφόρους θανάτους.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το National Center on Shaken Baby Syndrome, το κούνημα ενός παιδιού μπορεί να καταστρέψει τον εγκεφαλικό ιστό και να σχίσει τα αιμοφόρα αγγεία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις, απώλεια συνείδησης ή ακόμα και θάνατο.

Μακροπρόθεσμα, το κούνημα μπορεί να βλάψει τον εύθραυστο εγκέφαλο, έτσι ώστε ένα παιδί να αναπτύξει μια σειρά από αισθητηριακές βλάβες, καθώς και γνωστικές, μαθησιακές και συμπεριφορικές αναπηρίες.

Η πρώιμη κακοποίηση μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Ο Δρ Perry εξηγεί ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί συναισθηματική παραμέληση μπορούν να δυσκολευτούν να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.

Μπορεί να καταλήξουν με διαταραχές προσκόλλησης, κατά τις οποίες εξαρτώνται υπερβολικά από τους άλλους ή μπορεί να δυσκολεύονται να έρθουν κοντά με ανθρώπους.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει τη δομή του εγκεφάλου του.

Μια μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των νέων αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από εκείνους που είναι «παραμελημένοι».

Οι σαρώσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι η ανατροφή παρείχε το μεγαλύτερο όφελος στα κάτω των έξι ετών – και ακόμη κι αν μια μητέρα έγινε πιο προσεκτική όταν το παιδί ήταν λίγο μεγαλύτερο, αυτά που παραμελήθηκαν όταν ήταν πολύ μικρά δεν καταφέρνουν να καλύψουν τη διαφορά.

Η ερευνήτρια Joan Luby, παιδοψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευαίσθητη περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται περισσότερο στη μητρική υποστήριξη».

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την παιδική κακοποίηση με καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία αργότερα στη ζωή.

πηγή