Δεν αρκεί η αγάπη για να ανταμειφθεί κανείς με την αιώνια σωτηρία;

Φρούρησε με ευλάβεια την Ορθόδοξη Πίστη μας, τόσο στους Κανόνες της, όσο και στα Δόγματα της. Μη προσαρμόζεις την Πίστη στη ζωή σου, αλλά τη ζωή σου στην Πίστη. Από την αληθινή Ορθόδοξη Πίστη, άντλησε όλη την ευτυχία σου. Τότε θα είσαι γνήσιο τέκνο της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ο Κύριος θα επιχέει σε σένα πλούσιο το έλεός Του.

† Κάποιος μπορεί να πει: “Γιατί να κρατάτε την Πίστη στο Χριστό και να προσπαθείτε να κερδίσετε τις άλλες χριστιανικές αρετές; Δεν αρκεί η αγάπη για να ανταμειφθεί κανείς με την αιώνια σωτηρία;”. Τέτοιες ερωτήσεις προκύπτουν μόνο από εκείνους που δεν έχουν ιδέα για τη χριστιανική πνευματική ζωή. Είναι δυνατόν να ανέβεις σε ένα βουνό χωρίς να περάσεις πρώτα από τους πρόποδές του; Φυσικά όχι. Ομοίως, είναι αδύνατο χωρίς την βάση όλων των χριστιανικών αρετών, δηλαδή χωρίς την ειλικρινή Πίστη στον Χριστό, να φτάσεις στην κορυφή τους – την αγάπη.

† Ας θυμηθούμε, αγαπημένα μου τέκνα εν Χριστώ, ότι χωρίς Πίστη είναι αδύνατο να ευχαριστήσουμε τον Θεό (Εβρ. 11, 6), ότι χωρίς την Ορθόδοξη Πίστη δεν υπάρχει ευλογία, δεν υπάρχει πραγματική αγάπη για τον πλησίον, αλλά μόνο θανατηφόρος εγωισμός ή μόνο κενά λόγια για την αγάπη, όπως συμβαίνει μεταξύ των αιρετικών και των σεκταριστών. Επομένως, ας εντείνουμε τις προσπάθειες για να διατηρήσουμε με ευλάβεια την Ορθόδοξη Πίστη και με αυτήν να έχουμε πάντοτε μια ευλογημένη, αληθινή αγάπη για τον πλησίον μας.