Επίκαιρα

Διαδηλωτές στη Ιντλίμπ «πολιόρκησαν» τουρκικό φυλάκιο απαιτώντας να φύγουν οι Τούρκοι από τη Συρία

Τουρκικό φυλάκιο – παρατηρητήριο στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, η οποία ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τζιχαντιστές, «δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές» την Τετάρτη, ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

«Διάφορες ομάδες ανθρώπων ντυμένοι με πολιτικά επιτέθηκαν στο παρατηρητήριο αρ. Επτά.

»Μετά από μέτρα αντίδρασης, οι επιτιθέμενοι διαλύθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία εγκατέστησε μια σειρά από παρατηρητήρια – φυλάκια περιμετρικά στην επαρχία της Ιντλίμπ τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από συμφωνία με τη Ρωσία και το Ιράν, για να επιβλέπουν -υποτίθεται- την εκεχειρία μεταξύ τζιχαντιστών και συριακού στρατού.

Ωστόσο, μετά από προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων τους προηγούμενους μήνες, αρκετά από τα τουρκικά φυλάκια έπαψαν να στέκονται ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις και βρέθηκαν εντός εδαφών υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης.

Δεν εξυπηρετούν δηλαδή, ούτε προσχηματικά, την επιτήρηση της εκεχειρίας μεταξύ τζιχαντιστών και κυβερνητικών.

Να σημειωθεί ότι τα φυλάκια αυτά είναι στην πραγματικότητα βαριά εξοπλισμένα τουρκικά οχυρά.

Η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για μείωση του αριθμού των τουρκικών φυλακίων στην Ιντλίμπ.

Δηλαδή, για την κατάργηση εκείνων που πλέον είναι εντός εδαφών υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Τουρκικά οχυρά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχει το καθεστώς Άσαντ, είναι το επιχείρημα Μόσχας και Δαμασκού.

Την Τετάρτη συναντήθηκαν στην Άγκυρα στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ρωσίας και Τουρκίας για να συζητήσουν αυτό το ζήτημα.

Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, δεν αποχωρεί ποτέ ειρηνικά από εδάφη που πάτησε τουρκική στρατιωτική μπότα, μόνο με πόλεμο φεύγουν οι Τούρκοι.

Σε επόμενη εξέλιξη η Τουρκία κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι υποκινούνταν από το καθεστώς Άσαντ.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές τους επιτέθηκαν. Αυτό δεν προκύπτει από τις φωτογραφίες.

Αυτό που σίγουρα συνέβη ήταν διαδήλωση με αίτημα να φύγουν τα τουρκικά οχυρά από το συριακό έδαφος.

Στις φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία, που αναδημοσιεύουμε, βλέπουμε διαδηλωτές να κρατάνε πορτρέτα του Σύρου προέδρου, συριακές σημαίες και να απαιτούν, ειρηνικά, να αποχωρήσουν οι Τούρκοι από τα εδάφη της πατρίδας τους.

Προφανώς και ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ο αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ πρόεδρος της Συρίας -ανεξάρτητα εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του- και αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή-εγκατάσταση σε συριακά εδάφη.

Δεν έχει λοιπόν καμία σημασία εάν οι διαδηλωτές είναι οπαδοί του καθεστώτος της Δαμασκού, αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται για μια ακόμα έκνομη τουρκική στρατιωτική παρουσία σε ξένο έδαφος.