Διδάγματα επιβίωσης από την εκπαίδευση των Σπαρτιατών
Οι Σπαρτιάτες φημίζονταν για την πολεμική τους δεινότητα έχοντας έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του αρχαίου κόσμου. Η εκπαίδευση των πολεμιστών δεν περιοριζόταν μόνο στην χρήση των όπλων και τις τακτικές της μάχης αλλά αφορούσε και την επιβίωση στις αντίξοες συνθήκες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.
Από τον Πλούταρχο μαθαίνουμε ότι οι γονείς άφηναν τα παιδιά να κυκλοφορούν γυμνά για να σκληραγωγηθούν, ενώ τα μάθαιναν να είναι λιτοδίαιτα και να μην φοβούνται το σκοτάδι. Η πολιτεία αναλάμβανε την ανατροφή των αγοριών από την ηλικία των 7 ετών, η οποία ονομαζόταν Σπαρτιατική Αγωγή. Τα χώριζαν σε ομάδες που τις ονόμαζαν αγέλες. Τα αγόρια μάθαιναν την πειθαρχία και τον λιτό τρόπο ζωής ώστε να τους γίνει βίωμα. Γυμναζόταν στο τρέξιμο και το πέταγμα του δίσκου και του ακοντίου. Έπρεπε επίσης να αντέχουν στην πείνα και την δίψα καθώς και στο κρύο και στην έλλειψη ύπνου.
Τα αγόρια δεν έκαναν ζεστό μπάνιο και κοιμόταν σε ένα στρώμα από καλαμιές που έφτιαχναν τα ίδια. Επιπλέον, για να συμπληρώσουν την ελάχιστη τροφή που λάμβαναν τους προέτρεπαν να βρουν μόνοι την τροφή τους ή ακόμα και να κλέψουν από κήπους αλλά τα τιμωρούσαν αυστηρά εάν τα έπιαναν. Αυτό γινόταν για να αναπτύξουν την πονηριά και την ευρηματικότητα τους. Μετά την Αγωγή ακολουθούσε η στρατιωτική θητεία, η οποία ξεκινούσε όταν ο νέος έκλεινε το 20ο έτος της ηλικίας του και διαρκούσε δέκα έτη.
Στην Αγωγή συμμετείχαν και τα κορίτσια, η εκπαίδευση τους όμως δεν περιελάμβανε την σκληρότητα και την αυστηρότητα που είχε η εκπαίδευση των αγοριών, ενώ ολοκληρωνόταν αμέσως μετά τον γάμο.
Συμπεραίνουμε λοιπών ότι οι Σπαρτιάτες μας δίδαξαν ότι η εκπαίδευση στις τεχνικές επιβίωσης πρέπει να οδηγεί στην σκληραγώγηση του ατόμου και την ανάπτυξη της κατάλληλης φυσικής κατάστασης που θα του επιτρέψει να ανταπεξέλθει σε όλες τις αντιξοότητες που θα προκύψουν. Επιπλέον, πρέπει να είναι λιτός και απόλυτα προσηλωμένος στον στόχο που έχει βάλει.
πηγή: https://thesecretrealtruth.blogspot.com/