• arxaggelos-mixahl
    Αρχάγγελος Μιχαήλ Μενταγιόν
    Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...
  • FACEBOOK-TEST5
    Εργόχειρα - Σταυροί
    Στο κατάστημά μας www.eikonia.gr θα βρείτε σταυρούς όλων των ειδών σε μεγάλη ποικιλία. Ασημένιοι, επίχρυσοι,...
Δορυφόρος της NASA αποκάλυψε 100.000 κρυμμένα βουνά κάτω από τον ωκεανό

Δορυφόρος της NASA αποκάλυψε 100.000 κρυμμένα βουνά κάτω από τον ωκεανό

Δορυφόρος της NASA αποκάλυψε 100.000 κρυμμένα βουνά κάτω από τον ωκεανό

Μπορεί ο άνθρωπος να έχει κάνει άλματα στη χαρτογράφηση του διαστήματος, αλλά στα του οίκου του μάλλον υστερεί με τα βάθη των ωκεανών να παραμένουν αχαρτογράφητα, κρύβοντας πολλά μυστικά.

Ένα από αυτά είναι τα δεκάδες χιλιάδες άγνωστα υποβρύχια βουνά, που αποκάλυψε ο δορυφόρος SWOT της NASA.

Με αυτή την ανακάλυψη, οι επιστήμονες πλησιάζουν γρήγορα σε έναν πλήρη χάρτη του πυθμένα του ωκεανού, δεκαετίες μπροστά από αυτό που θα μπορούσε να επιτύχει μόνο η χαρτογράφηση σόναρ.

Χαρτογράφηση του άγνωστου ωκεάνιου πυθμένα
Έχουμε πιο λεπτομερείς χάρτες της επιφάνειας της Σελήνης από ό, τι του πυθμένα των ωκεανών της Γης. Τώρα, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από τη NASA έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός δημιουργώντας έναν από τους πιο λεπτομερείς χάρτες του θαλάσσιου πυθμένα μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο SWOT (Surface Water and Ocean Topography).

Η ακριβής χαρτογράφηση του ωκεάνιου πυθμένα είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους: από την ασφαλή πλοήγηση και την τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων επικοινωνίας έως την κατανόηση των ρευμάτων βαθέων υδάτων, των παλιρροιών και της γεωλογικής δραστηριότητας όπως η τεκτονική των πλακών. Χαρακτηριστικά του θαλάσσιου πυθμένα, όπως τα υποβρύχια βουνά (θαλάσσια όρη) και οι μικρότεροι σχηματισμοί γνωστοί ως αβυσσαλέοι λόφοι, βοηθούν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο η θερμότητα και τα θρεπτικά συστατικά κινούνται μέσω του βαθιού ωκεανού, δημιουργώντας συνθήκες που μπορούν να υποστηρίξουν τη θαλάσσια ζωή.

Προκλήσεις της παραδοσιακής χαρτογράφησης
Αν και τα πλοία που είναι εξοπλισμένα με σόναρ μπορούν να συλλάβουν εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες του θαλάσσιου πυθμένα, μόνο περίπου το 25% του ωκεανού έχει χαρτογραφηθεί με αυτόν τον τρόπο. Για να δημιουργήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, οι ερευνητές στρέφονται όλο και περισσότερο στους δορυφόρους.

Επειδή γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως τα θαλάσσια όρη και οι αβυσσαλέοι λόφοι έχουν περισσότερη μάζα από το περιβάλλον τους, ασκούν μια ελαφρώς ισχυρότερη βαρυτική έλξη που δημιουργεί μικρά, μετρήσιμα εξογκώματα στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από αυτά. Αυτές οι λεπτές υπογραφές βαρύτητας βοηθούν τους ερευνητές να προβλέψουν το είδος του χαρακτηριστικού του θαλάσσιου πυθμένα που τις παρήγαγε.

Ανακαλύπτοντας κρυμμένα βουνά
Προηγούμενοι δορυφόροι παρατήρησης των ωκεανών έχουν εντοπίσει τεράστιες εκδόσεις αυτών των χαρακτηριστικών του πυθμένα, όπως θαλάσσια όρη ύψους περίπου 1 χιλιομέτρου. Ο δορυφόρος SWOT μπορεί να εντοπίσει θαλάσσια όρη μικρότερα από το ήμισυ αυτού του ύψους, αυξάνοντας ενδεχομένως τον αριθμό των γνωστών υποθαλάσσιων ορέων από 44.000 σε 100.000. Αυτά τα υποβρύχια βουνά κολλάνε στο νερό, επηρεάζοντας τα βαθιά θαλάσσια ρεύματα. Αυτό μπορεί να συγκεντρώσει θρεπτικά συστατικά κατά μήκος των πλαγιών τους, προσελκύοντας οργανισμούς και δημιουργώντας οάσεις σε αυτό που διαφορετικά θα ήταν άγονα κομμάτια του θαλάσσιου πυθμένα.
Η βελτιωμένη άποψη από το SWOT δίνει επίσης στους ερευνητές περισσότερες πληροφορίες για τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη.

πηγή