Έφοδος στην εταιρεία security που έδωσε τα νέο βίντεο για Τέμπη

Έφοδος στην εταιρεία security που έδωσε τα νέο βίντεο για Τέμπη

Έφοδος στην εταιρεία security που έδωσε τα νέο βίντεο για Τέμπη

Έφοδος στην εταιρεία security που έδωσε τα νέο βίντεο για Τέμπη

Έφοδο στην εταιρεία security που έδωσε τα νέα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, δύο ολόκληρα χρόνια μετά από την φονική σύγκρουση, έκανε κλιμάκιο της αστυνομίας πριν από λίγη ώρα…

H έφοδος των αστυνομικών πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία στη Μεταμόρφωση αλλά και στον Πλαταμώνα, μετά από εντολή του ειδικού εφέτη ανακριτή κ. Σ. Μπακαΐμη.

Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν τα βίντεο που έφτασαν στον ανακριτή με καθυστέρηση… δύο ετών είναι ίδια με αυτά που δημοσιεύθηκαν, ενώ η εντολή που έχουν λάβει είναι να προχωρήσουν στην κατάσχεση των καταγραφικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα βίντεο, τα οποία όπως υποστήριζαν ο ΟΣΕ και η εταιρία είχαν σβηστεί, τελικά προσκομίσθηκαν δύο 24ωρα μετά από το συμπέρασμα ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε παράνομο φορτίο και δύο χρόνια μετά από το έγκλημα. Μάλιστα, η εμπορική αμαξοστοιχία φαίνεται να μεταφέρει λαμαρίνες και όχι κάποιο ύποπτο φορτίο.

Aνέθεσαν την έρευνα στους πραγματογνώμονες που είχαν βγάλει πόρισμα για έκρηξη από έλαια σιλικόνης

Yπενθυμίζεται ότι ο ειδικός ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης, ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση τον Τεμπών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τη γνησιότητα των βίντεο, ωστόσο οι πραγματογνώμονες που τους ανατέθηκε η έρευνα, είναι εκείνοι που είχαν υποστηρίξει ότι η έκρηξη σημειώθηκε από έλαια σιλικόνης!

Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πρόκειται για βίντεο που δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία και δόθηκαν στη δημοσιότητα, λίγες ημέρες μετά από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη, στην οποία ο πρωθυπουργός είχε… «προαναγγείλει» την ύπαρξή τους.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του ο κ. Κοκοτσάκης σημείωσε ότι η διαδικασία πιστοποίησης γνησιότητας των βίντεο είναι ιδιαίτερα σύνθετη και εξήγησε ότι υπάρχουν πέντε βασικά βήματα εξέτασης. Μάλιστα αφήνει αιχμές για την προέλευση της πηγής αλλά και την παρουσίασή τους δύο χρόνια μετά από το έγκλημα: «χωρίς διασφάλιση της αυθεντικότητας της πηγής, την χρήση Ψηφιακής Υπογραφής ή/και Έλεγχος Blockchain, μπορεί να γίνει επιτηδευμένη “αλλοίωση” του βίντεο καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διαδικασία πιστοποίησης, ειδικά όταν υπάρχει και η άνεση του χρόνου (δύο χρόνια μετά το συμβάν)».

Αναλυτικά τα βήματα:

«1.1. Έλεγχος της πηγής από την οποία προέρχεται το βίντεο.

1.2. Ανάλυση Μεταδεδομένων (metadata) του βίντεο, τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία, την ώρα και τη συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή. Εργαλεία όπως το Exif Tool μπορούν να εξάγουν αυτές τις πληροφορίες.

1.3. Αντίστροφη Αναζήτηση Εικόνας/Βίντεο, με εργαλεία όπως το Google Reverse Image Search ή το TinEye ελέγχεται αν το βίντεο ή κάποια από τα καρέ του έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

1.4. Ανάλυση Περιεχομένου του βίντεο για ασυνέπειες, όπως αφύσικο φωτισμό, σκιές που δεν ταιριάζουν ή αντιφάσεις στο χρονικό πλαίσιο.

1.5. Εργαλεία Ανίχνευσης Deepfakes, (τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργεί ρεαλιστικά ψεύτικα βίντεο), με εργαλεία όπως το Deepware Scanner ή το Sensity AI για ανάλυση.

2) Με δεδομένη την άγνοια της πηγής των βίντεο και απουσία του αρχικού πηγαίου βίντεο, η πιστοποίηση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη ειδικά αν έχουν επέμβει τεχνικοί ακόμα και για την παραμικρή επεξεργασία».

Επιπλέον, ο κ. Κοκοτσάκης επισημαίνει ότι «κατέβασε» τα βίντεο από την «Καθημερινή» με χρήση του εργαλείου ExifTool με το οποίο: «Μπορούμε να δούμε ότι τα βίντεο από τις δύο κάμερες, (νο.4 και νο.5) δημιουργήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025, (πιθανώς από τον τελευταίο τεχνικό που τα επεξεργάστηκε, ίσως στην Καθημερινή -το άρθρο είναι της αυτής ημερομηνίας-)».

Και τονίζει ο κ. Κοκοτσάκης: «Στην εποχή λοιπόν της Τεχνητής Νοημοσύνης και με πληθώρα εργαλείων επεξεργασίας εικόνας καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η επιβεβαίωση της αυθεντικότητας, σε βαθμό που θα μπορούσε μια έμπειρη ομάδα να αλλοιώσει στοιχεία των βίντεο (π.χ. ημερομηνίες) και το νέο βίντεο να κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο, με χαμηλή ως ανύπαρκτη φερεγγυότητα, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της πηγής και μάλιστα όταν καλούνται να το εξετάσουν μη ειδικοί και μη σχετικοί με το αντικείμενο».

πηγή