Η επιβίωση είναι το στάδιο που περνά κάποιος που θέλει να κρατηθεί ζωντανός, αλώβητος, αναλλοίωτος.
Προκύπτει με τη σηματοδότηση κινδύνου για άμεση απειλή, όπως για παράδειγμα μια γενοκτονία, ένας πόλεμος, μια φυσική καταστροφή, ένας αφανισμός γενεάς (χωρίς πόλεμο).
Οι Έλληνες βρίσκονται στο στάδιο που δέχονται πόλεμο χωρίς πόλεμο, δέχονται πυρά χωρίς πυρά. Ο πόλεμος αυτός είναι κοινωνικός, ψυχολογικός, είναι πόλεμος στην ιστορία, στη συνείδηση, στην πίστη του Έλληνα, ο οποίος χάνει μέχρι και τη γη του, μα δεν βλέπει κάποιο πραγματικό πόλεμο (με όπλα).
Οι Έλληνες που θέλουν να επιβιώσουν, πρέπει προηγουμένως να έχουν περάσει από το στάδιο της μέριμνας. Οι έσχατες ημέρες για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές, περιλαμβάνουν ως επί το πλείστον φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς, πλημμύρες κ.α., αλλά και το ενδεχόμενο ενός πραγματικού πολέμου.
Βάσει λοιπόν αυτών των δύο, ο αγώνας των Ελλήνων για οριστική ανάκτηση της ελευθερίας και της γης τους, καθιστά άμεση την ανάγκη για σχεδιασμό της επιβίωσής τους κάτω από τις δυσχερείς συνθήκες τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι η ανάγκη κατασκευής αυτοσχέδιων εφοδίων κατά τα μέτρα και σταθμά της σύγχρονης εποχής, έχει ελαττωθεί λόγω της εύκολης προμήθειας των περισσοτέρων ειδών που χρειάζονται, για την κάλυψη κάθε ανάγκης. Η επαρκής προετοιμασία των Ελλήνων για την κατάσταση επιβίωσης πρέπει καταρχήν να περιλαμβάνει την πρόνοια για τροφή, νερό, ρουχισμό και εργαλεία.
Η διαβίωση μέσα στις πόλεις έχει αναστρέψει και σχεδόν εξαφανίσει δραματικά τον δεσμό του Έλληνα με τη γη του και το φυσικό περιβάλλον. Ο δεσμός αυτός αποκόπτεται ακόμα περισσότερο με το ανελέητο κάψιμο της γης. Υπάρχουν όμως κάποια κομμάτια ελληνικής γης που δεν έχουν ακόμα καταστραφεί. Αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς, η επαφή με τη φύση και τα ανεξάντλητα αποθέματα και εργαλεία επιβίωσης που διαθέτει, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασφαλιστικές δικλείδες για τη σωτηρία του έθνους των Ελλήνων. Ομιλώντας για «εργαλεία επιβίωσης», σε αυτά περιλαμβάνεται κάθε αντικείμενο στη φύση το οποίο είναι κατάλληλο προς βρώση, πόση ή πρώτη ύλη για κατασκευές προσαρμοσμένες στο εκάστοτε εξωτερικό περιβάλλον διαβίωσης. Δεν πρέπει Έλληνες να μείνετε μέσα στις πόλεις διότι αυτός είναι ο σκοπός τους. Μέσα στις πόλεις είστε ευάλωτοι και τρωτοί. Φύγετε όσο είναι καιρός.
Ενάντια σε αυτούς τους εχθρούς, Έλληνες να ξέρετε ότι έχουμε και έναν σύμμαχο, την ίδια μας τη γη, που αν και υπόδουλη και κατακερματισμένη στον βωμό των οικονομικών (και όχι μόνο) συμφερόντων, μπορεί να μας προσφέρει απλόχερη βοήθεια στην επιτυχή ολοκλήρωση του αγώνα που λίαν συντόμως ξεκινά. Μία από τις δυνάμεις των Ελλήνων μπροστά στο δύσκολο έργο της επιβίωσης, είναι οι ίδιοι οι Έλληνες. Θα πρέπει λοιπόν όσοι επιθυμούν να περάσουν στο στάδιο αυτό (επιβίωση), να συνεργάζονται στο απόλυτο με τους υπόλοιπους Έλληνες και να μην ενεργούν μόνοι, διότι υπάρχει κίνδυνος αποσυντονισμού σκέψης, κρίσης και αποφάσεων. Όλοι μαζί ομαδικά οι Έλληνες θα εμψυχώνουν ο ένας τον άλλο, όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα γίνονται όλο και πιο δυνατοί.
Ξεπεράστε:
Σε περίπτωση αναγκαστικής επιβίωσης
Φόβο και ανησυχία, • Πόνο (ασθένεια – τραυματισμό), • Κρύο, • Νύστα,
Πλήξη, • Μοναξιά – Απομόνωση, • Μπορείτε; Πρέπει!
Απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσεις:
Τροφή – Φωτιά – Καταφύγιο – Νερό
Νερό: o μέσος άνθρωπος χάνει 2 με 3 κιλά νερό /ημέρα. Ακόμη και αυτός που κάθεται στη σκιά χάνει 1 ½ / ημέρα.
Πού να κατασκηνώσετε:
Αν είστε ψηλά πηγαίνετε σε πιο χαμηλό μέρος για να βρείτε κάποιο προφυλαγμένο σημείο. Αν όμως είστε σε χαμηλό υγρό έδαφος πρέπει να ανεβείτε κάπου πιο στεγνά. Ψάξτε να βρείτε κάποιο σημείο προφυλαγμένο απ’ τον αέρα και υπερυψωμένο, για να αντιμετωπίσετε τυχόν πλημμύρες ή πτώσεις βράχων.
Η ιδανική θέση που πρέπει να διαλέξετε είναι κοντά σε νερό ή δέντρα. Αν όμως εγκασταθείτε πολύ κοντά στο νερό μπορεί να σας ενοχλούν κουνούπια ή να μην ακούτε λόγω του θορύβου της πηγής άλλους θορύβους που μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους.
Όταν κατασκηνώσετε σε όχθες ποταμών ελέγξτε το σημείο με την ψηλότερη στάθμη νερού. Στις ορεινές περιοχές τα ποτάμια μετατρέπονται σε χείμαρρους μέσα λίγα λεπτά και φουσκώνουν μέχρι και πέντε (5) μέτρα μέσα σε μία ώρα.
Στις πεδιάδες πρέπει να αποφεύγουμε τις παλιές κοίτες ποταμών. Μια δυνατή βροχή στους γύρω λόφους μπορεί εύκολα σε λίγα χωρίς προειδοποίηση να πλημμυρίσει την κοίτη.
Εξετάστε προσεκτικά μήπως πάνω από το κεφάλι σας υπάρχουν φωλιές από μέλισσες ή σφήκες και ξερά κλαδιά πάνω στο δέντρο που μπορεί να πέσουν πάνω σας με την επόμενη καταιγίδα ή με ένα δυνατό αέρα.
Να αποφεύγετε απομονωμένα δέντρα που τραβάνε αστραπές ή φροντίστε να βρίσκεστε στις άκρες του δάσους για να ελέγχετε τι συμβαίνει γύρω σας.
Κατασκευή καταφυγίου:
Το να ξέρουμε λίγα πράγματα ή πολλά για τα καταφύγια (τύποι και τρόπους κατασκευής) δεν σημαίνει ότι θα το χρειαστούμε αύριο ή κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Απλά όταν ξέρουμε αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας την οικογένειά μας και έτσι δεν φοβόμαστε την φύση όταν βρεθούμε μόνοι μαζί της. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά υλικά (ξύλα, πέτρες, φλοιούς, δέντρα, χιόνι κ.α.) αρκεί να είμαστε ήρεμοι στην δύσκολη αυτή περίπτωση.
Ο τύπος του καταφυγίου που θα κατασκευάσετε εξαρτάται από τα υλικά, τα εργαλεία, τον χρόνο που έχετε στην διάθεσή σας και από τι θέλετε να προφυλαχτείτε (αέρα, χιόνι, βροχή, κρύο κ.α.).
Το μέγεθος εξαρτάται από τα άτομα που θα εγκατασταθούν. Φροντίστε ο χώρος υγιεινής να σκαφτεί όχι προχείρως και να είναι μακριά από το καταφύγιο.
Φωτιά:
Η φωτιά είναι απαραίτητη για την επιβίωση, παρέχει ζεστασιά, προστασία, βράζει νερό, μαγειρεύει, διατηρεί την τροφή. Πρέπει να μάθετε να ανάβετε φωτιά οπουδήποτε και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Να μην χρησιμοποιείτε ποτέ πέτρες υγρές ή πορώδες κοντά στη φωτιά, ιδίως πέτρες που έχουν βουτηχτεί στο νερό γιατί μπορεί να εκραγούν όταν ζεσταθούν.
Μην χρησιμοποιείται καμία που να θρυμματίζεται.
Ξηραμένα χόρτα (πριονίδια, πούπουλα, κλωστές από ρούχα βαμβακερά) αποτελούν καλό προσάναμμα.
Επίσης κουκουνάρια (σπάστε τα σε μικρότερα κομμάτια), αποξηραμένοι μύκητες.
Μη μαζεύετε ξύλα για προσάναμμα κατευθείαν από το έδαφος γιατί είναι σχεδόν πάντα υγρά. Να τα παίρνετε αν είναι σε νεκρά δέντρα αλλά να στέκονται όρθια.
Σκαλίστε το ξύλο, κάντε του προεξοχές για να ανάβει πιο εύκολα. Τα βρεγμένα μπορείτε να τα βάλετε δίπλα στη φωτιά για να στεγνώσουν. Φροντίστε να μην την επηρεάζει ο αέρας και σβήσει ή βάλτε πέτρες ή σκάψτε λάκκο.
Μπορείτε στη μία πλευρά της εστίας να βάλετε ένα εμπόδιο για να αντανακλάται η θερμότητα και να ζεσταίνεστε πιο καλά και ο καπνός πιο ψηλά. Οι άπειροι ανάβουν συχνά φωτιά κοντά σε ένα κορμό δέντρου ή κάποιο βράχο. Μην το κάνετε ποτέ.
Ανάψτε τη φωτιά τόσο μακριά όσο θα χωράτε άνετα ανάμεσα σε αυτή και τον βράχο. Ο βράχος που αντανακλά την θερμότητα θα ζεστάνει την πλάτη σας. Προσθέστε έναν ανακλαστήρα (βράχο, φωτιά, ανακλαστήρα, ακόμη και εσάς).
Οδηγίες που πρέπει να ισχύουν σε καταυλισμό:
Ποτέ μην καθαρίζετε ή τεμαχίζετε ζώο κοντά στον καταυλισμό. Πάντα η τροφή να είναι καλυμμένη και όχι πάνω στο έδαφος, αν την έχετε πάνω στα δέντρα προφυλάξτε την από ζώα που ζουν πάνω σε αυτά. Πάντοτε αφού κάνετε χρήση να βάζετε τα πώματα στα μπουκάλια του νερού και των άλλων δοχείων. Πάντοτε να έχετε τακτοποιημένα τα ρούχα σας και τα εργαλεία σας (μην τα αφήνετε κάτω, θα πάρουν υγρασία ή φωτιά ακόμα και ζωύφια επίσης μπορεί και να τα χάσετε). Να έχετε συγκεκριμένη θέση για όλα σας τα πράγματα (έτσι ώστε να τα βρίσκετε γρήγορα). Ποτέ μην αφήνετε μια φωτιά να καίει μόνη της χωρίς τις ανάλογες προφυλάξεις (μπορεί να πεταχτεί σπίθα στη σκηνή ή στον υπνόσακο αλλά γίνεστε και εύκολος στόχος σε ανθρώπους). Για τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω πυρκαγιάς. Μην φωνάζετε και μην δημιουργείτε θόρυβο ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τον χώρο από ανεπιθύμητες επισκέπτες.
Όλα τα ζώα αποτελούν πηγή διατροφής.
Πώς βρίσκουμε νερό:
Πρώτα θα ψάξουμε στα φυσικά κοιλώματα (κοιλάδες) όπου συνήθως συγκεντρώνεται νερό.
Εφόσον δεν φαίνεται ρυάκι ή λίμνη προσπαθήστε να βρείτε πράσινα φύλλα και αρχίστε να σκάβετε, μπορεί κάτω από την επιφάνειά τους να βρεθεί νερό.
Όταν είστε σε βουνό κοιτάξτε στις διάφορες σχισμές.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν βρεθείτε σε μια λιμνούλα με νερό που γύρω της δεν υπάρχει βλάστηση ενώ αντίθετα βρίσκονται οστά από ζώα.
Θυμηθείτε πάντοτε να βράζετε το νερό που προέρχεται από λιμνούλες.
Τα ζώα δείκτες ύπαρξης νερού:
Θηλαστικά: τα περισσότερα ζώα χρειάζονται τακτικά νερό.
Τα χορτοφάγα δεν απομακρύνονται από το νερό επειδή και την αυγή και την δύση χρειάζονται νερό.
Συχνά τα αποτυπώματα των ζώων σας οδηγούν στο νερό (όχι σαρκοφάγα, επειδή κυνηγούν). Πουλιά (που τρώνε σπόρους): Όταν πετάνε ευθεία και χαμηλά σημαίνει ότι πάνε για νερό. Όταν έχουν πιει νερό είναι βαρύτερα και πάνε από κλαδί σε κλαδί.
Ακολουθείστε τα και θα βρείτε νερό.
Τα δέντρα και τα φυτά τραβούν την υγρασία από το έδαφος. Πάρτε την υγρασία του δέντρου τυλίγοντας μια πλαστική σακούλα γύρω από ένα κλαδί γεμάτο φύλλα, η εξάτμιση από τα φύλλα θα δημιουργήσει υγρασία.
Χειμώνας – Επιβίωση:
Ε.Σ.Υ.Κ (η λέξη κλειδί για να διατηρηθείτε ζεστοί).
Τα ρούχα πρέπει να είναι Ευρύχωρα. Αφήστε τον αέρα να κυκλοφορεί
Να διατηρείστε Στεγνοί μέσα και έξω. Αποφύγετε την Υπερθέρμανση (εξασφαλίστε τον εξαερισμό του σώματος).
Να διατηρείστε Καθαροί (η βρωμιά και τα λίπη εμποδίζουν τον εξαερισμό του σώματος).