Larry Johnson – sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του θείου Σαμ να λυγίζει τους στρατιωτικούς μυς καταρρίπτοντας ένα άοπλο κινέζικο μπαλόνι είναι μια εύστοχη μεταφορά για την πραγματική αδυναμία του αμερικανικού στρατού. Αν και η Αμερική ξοδεύει σχεδόν διπλάσια χρήματα για την εθνική άμυνα από ό,τι η Κίνα, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία μαζί, η πραγματική στρατιωτική γροθιά των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είναι αρκετά περιορισμένη. Αυτοί οι περιορισμοί θα αποκαλυφθούν πλήρως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τολμήσουν να εμπλέξουν την Κίνα ή τη Ρωσία σε έναν πόλεμο σκοποβολής. ΑΣΤΕ με να εξηγήσω.
Πρώτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον τη βιομηχανική βάση για να πολεμήσουν εναντίον της Κίνας ή της Ρωσίας. Ο συνταγματάρχης Vershinin ανέφερε αυτό το σημείο στο άρθρο του RUSI πέρυσι:
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέδειξε ότι η εποχή του βιομηχανικού πολέμου είναι ακόμα εδώ. Η μαζική κατανάλωση εξοπλισμού, οχημάτων και πυρομαχικών απαιτεί μια μεγάλης κλίμακας βιομηχανική βάση για ανεφοδιασμό – η ποσότητα εξακολουθεί να έχει τη δική της ποιότητα.
Όχι μόνο η εποχή του βιομηχανικού πολέμου είναι ακόμη ανέπαφη, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τους περιορισμούς των ΗΠΑ να παράγουν τανκς, αεροσκάφη μάχης, πυροβολικό, βλήματα πυροβολικού, ρουκέτες, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά στις ποσότητες που απαιτούνται για να διατηρήσουν ανέπαφο τον αμερικανικό στρατό ως βιώσιμη μαχητική δύναμη αν πολεμούσε σε μια άγρια σύγκρουση όπως αυτή που βρισκόταν σε εξέλιξη στις στέπες της Ουκρανίας. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η Αμερική δεν έχει πλέον το εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό που απαιτείται για να στελεχώσει και να ενισχύσει επαρκώς ένα μαχόμενο Στρατό. Όλοι οι κλάδοι του αμερικανικού στρατού αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους στρατολόγησης τους και δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτή η τάση θα αντιστραφεί.
Δεύτερον, η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλουν δύναμη έχει αποδυναμωθεί δραματικά από τις ρωσικές και κινεζικές προόδους σε υπερηχητικούς πυραύλους και εξαιρετικά συστήματα αεράμυνας. Οι Κινέζοι, για παράδειγμα, έχουν τον πύραυλο DF-17 που μπορεί να καταστρέψει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βρίσκεται 1000 μίλια από τις κινεζικές ακτές και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επί του παρόντος αντιπυραυλικό σύστημα ικανό να το καταστρέψει κατά την πτήση.
Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν γρήγορα και να αναπτύξουν τις στρατιωτικές χερσαίες δυνάμεις τους σε μια ζώνη σύγκρουσης που ελέγχεται από τη Ρωσία ή την Κίνα. Η μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων, τεθωρακισμένων και οχημάτων στη Σαουδική Αραβία διήρκεσε αρκετούς μήνες ξεκινώντας το 2002. Η Αμερική απολάμβανε την πολυτέλεια να έχει φιλικές χώρες —τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ— πρόθυμες να χρησιμεύσουν ως εξέδρα εκτόξευσης και βάση εφοδιαστικής χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το Ιράκ εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές ή πυραύλους για να επιτεθούν στις δυνάμεις και το υλικό που φθάνουν. Ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα πρόκειται να είναι παθητικοί παρατηρητές και να μην κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν τη συσσώρευση αμερικανικών δυνάμεων στα σύνορά τους. Και οι δύο έχουν τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που απαιτούνται για να επιτεθούν σε συγκεντρώσεις αμερικανικών δυνάμεων.
Ελλείψει μαγικού μεταφορέα προσωπικού Star Trek, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να βασίζονται σε αερογέφυρα και θαλάσσια σκάφη για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού στο σημείο εκκίνησης. Και τα δύο συστήματα μεταφοράς είναι γερασμένα, περιορισμένης ποσότητας και εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθέσεις από ρωσικά ή κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη, πυραύλους και υποβρύχια.
Δεν υπονοώ ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν φρικτές απώλειες στους Ρώσους ή στις κινεζικές δυνάμεις. Την έχουν. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα έχουν η καθεμία ισχυρές ικανότητες να κάνουν το ίδιο στις αμερικανικές δυνάμεις και μεταφορές. Εν ολίγοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον μια ανώτερη ικανότητα εκστρατευτικών δυνάμεων που μπορεί να συντρίψει μια ομότιμη όπως η Ρωσία ή η Κίνα.
Εν ολίγοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Μεγάλο Κακό Λύκο που κυνηγά τα Τρία Γουρουνάκια. Είμαστε καλοί στο να τα βάζουμε με αχυρένια και ξύλινα σπίτια. Αλλά η Ρωσία και η Κίνα αντίστοιχα καταλαμβάνουν το ισοδύναμο ενός σπιτιού από τούβλα. Δε βγήκε καλά για τον Λύκο και, αν η Αμερική επιλέξει τον πόλεμο αντί της διπλωματίας, θα ανακαλύψει ότι όλα τα “βαριά όπλα” στο οπλοστάσιό μας (δεν χρησιμοποιούμε πυρηνικά) θα είναι μάταια.
https://www.freepen.gr/2023/02/blog-post_202.html