Επίκαιρα

Εισβολή Ρωσίας τον Ιανουάριο βλέπει η Ουκρανία – Διάσκεψη Biden – Putin – Προειδοποιήσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ

Είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε, εάν δεχθούμε επίθεση υποστηρίζει η Ουκρανία

Για εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Ιανουαρίου προειδοποιεί η Ουκρανία, τη στιγμή που η Μόσχα ανακοίνωσε ότι Ρωσία και ΗΠΑ προετοιμάζονται για τη διοργάνωση μια βιντεοδιάσκεψης των προέδρων Joe Biden και Vladimir Putin με κύριο αντικείμενο την ουκρανική κρίση.

Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί εισβολής και υποστηρίζει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά συνιστά μια «ουσιαστική απειλή» για την ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Μόσχα με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία.

Επιμένει το Κίεβο – Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο

Για τη συγκέντρωση περισσότερων από 94.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, ο οποίος μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο και επικαλούμενος πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας στα τέλη Ιανουαρίου.
Όπως είπε, αν και η Ουκρανία δεν πρόκειται να κάνει την οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια, παρόλο αυτά είναι έτοιμη να πολεμήσει με τη Ρωσία, εάν αυτή προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
«Οι μυστικές μας υπηρεσίες αναλύουν όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των χειρότερων.
Μας λένε ότι η πιθανότητα για μια ευρεία κλιμάκωση από τη Ρωσία είναι υπαρκτή.
Ο πιθανότερος χρόνος για μια τέτοια κλιμάκωση είναι τα τέλη Ιανουαρίου» ανέφερε ο Reznikov.
Η Ουκρανία ασκεί ισχυρές πιέσεις στις ΗΠΑ και στην ΕΕ προκειμένου να ετοιμαστεί ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία προκειμένου να αποτραπεί μια επιθετική ενέργεια.

Διαψεύδει η Μόσχα

Από την πλευρά της η Μόσχα διαψεύδει τα περί εισβολής και κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο ενδεχομένως να ετοιμάζει τη δική του αντεπίθεση στην ανατολική Ουκρανία σε βάρος των φιλορώσων αυτονομιστών.
«Κανείς δεν πρέπει να ενισχύει την ασφάλεια του σε βάρος της ασφάλειας των άλλων» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Antony Blinken, ο οποίος από την πλευρά του προειδοποίησε με σοβαρές συνέπειες τη Ρωσία εάν τα στρατεύματα της εισβάλλουν στην Ουκρανία, όπως έγινε το 2014 με την Κριμαία.
Μάλιστα ο Blinken υποστήριξε πως ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί μια κρίση είναι η διπλωματία.

Βιντεοδιάσκεψη Biden – Putin

Και ενώ πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προκειμένου να υπάρξει μια άμεση επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ – Ρωσία για το ουκρανικό, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ εργάζονται για την διοργάνωση μιας βιντεοδιάσκεψης των προέδρων της Ρωσίας Vladimir Putin και των ΗΠΑ Joe Biden για την Ουκρανία.
«Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πρόκειται για μια βιντεοδιάσκεψη
Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Οι δύο πλευρές έχουν κάνει τις προτάσεις τους όσον αφορά τις ημερομηνίες, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση Lavrov – Blinken, ο Peskov υποστήριξε ότι «ήταν μια καλή αφορμή για να εξηγήσουν οι δύο πλευρές τη θέση τους η μια στην άλλη σαφώς και κατανοητά»

πηγή