• agios-porfyrios-vivlia-eikones
    Άγιος Πορφύριος
    Μεγάλη ποικιλία από Βυζαντινές εικόνες και βιβλία με τον Άγιο Πορφύριο στο eikonia.gr
  • mentagion-taxiarxis-mantamadou
    Ταξιάρχης Μιχαήλ - Μενταγιόν
    Μενταγιόν με αλυσίδα από ανοξείδωτο ατσάλι, με τον Ταξιάρχη Μιχαήλ (Μανταμάδου) Διαστάσεις μενταγιόν:...
Εκκίνηση για το «Μαμούθ» που καταπίνει 36 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (βίντεο)

Εκκίνηση για το «Μαμούθ» που καταπίνει 36 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (βίντεο)

Εκκίνηση για το «Μαμούθ» που καταπίνει 36 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα (βίντεο)

Η ελβετική νεοφυής επιχείρηση Climeworks η οποία ειδικεύεται σε τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα είχε ανακοίνωσει πριν από δύο χρόνια ότι ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο σε νησί της Ισλανδίας για αυτό τον σκοπό. Η εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει ένα τέτοιο εργοστάσιο και πάλι στην Ισλανδία που δεσμεύει έως 4.000 τόνους διοξειδίου άνθρακα τον χρόνο. Το νέο εργοστάσιο που έχει ονομαστεί «Μαμούθ» θα μπορεί να δεσμεύει 36 χιλιάδες τόνους CO2 ετησίως και η Climeworks ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που θα δεσμεύουν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και ένα δισεκατομμύριο τόνους CO2 μέχρι το 2050.

Κοντέινερ απορροφητήρες

Δεδομένου ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα παρήγαγε περισσότερους από 37 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2023 οι ποσότητες δέσμευσης από αυτά τα εργοστάσια ακόμη και στο πιο προωθημένο τους σενάριο δεν φαίνονται ικανές να δώσουν δραστική λύση στο πρόβλημα αλλά παρόλα αυτά είναι μια καλή αρχή και αν ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες ή/και κυβερνήσεις και δημιουργήσουν ανάλογες εγκαταστάσεις η ζημιά στο περιβάλλον και το κλίμα μπορεί να περιοριστεί αξιοσημείωτα.

Τα εργοστάσια της ClimeWorks αποτελούνται από μεγάλα κοντέινερ παρόμοια εξωτερικά με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα οποία χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας φίλτρα και ανεμιστήρες προκειμένου να εξαγάγουν διοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύεται στη συνέχεια με νερό και διοχετεύεται βαθιά στο έδαφος όπου μετατρέπεται σιγά σιγά σε πέτρα. Αμφότερες οι τεχνολογίες τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από γειτονικά εργοστάσια γεωθερμίας. Να σημειωθεί ότι η πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ Occidental κατασκευάζει κοντά στις πετρελαιοπηγές της στο Τέξας μία εγκατάσταση που θα απορροφά περίπου ένα εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως.

Naftemporiki.gr