Εκλογές 4 Ιουλίου Βρετανία: Συντριβή Συντηρητικών λόγω…Farage - Προς ιστορική νίκη οι Εργατικοί θα κερδίσουν 484 από 650 έδρες

Εκλογές 4 Ιουλίου Βρετανία: Συντριβή Συντηρητικών λόγω…Farage – Προς ιστορική νίκη οι Εργατικοί θα κερδίσουν 484 από 650 έδρες

Εκλογές 4 Ιουλίου Βρετανία: Συντριβή Συντηρητικών λόγω…Farage – Προς ιστορική νίκη οι Εργατικοί θα κερδίσουν 484 από 650 έδρες

Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν τις 484 από τις 650 έδρες της Βουλής, με τους Συντηρητικούς να περιορίζονται σε μόλις… 64
Λίγες ώρες απομένουν έως το άνοιγμα της κάλπης στη Μ. Βρετανία και ήδη κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών υποστηρίζουν πως όλα έχουν τελειώσει καθώς επίκειται μια τεράστια εκλογική ήττα, επισημαίνοντας ότι ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουν να αποτελέσουν μια αξιοπρεπή αντιπολιτευτική δύναμη.
Μάλιστα, κορυφαία στελέχη των Τόρις επιρρίπτουν την ευθύνη για τη διαφαινόμενη αυτή ιστορική ήττα του κόμματος – εκτιμάται ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν τις λιγότερες έδρες από το 1834, όταν και ιδρύθηκαν – στην άνοδο του κόμματος Reform του Nigel Farage, υποστηρίζοντας πως αν και τα ποσοστά των Εργατικών καταγράφουν μια σχετικά ήπια αύξηση εδώ και εβδομάδας, οι Συντηρητικοί βλέπουν να … αιμορραγούν τόσο στα Δεξιά όσο και στα Αριστερά τους.

Ιστορική νίκη Εργατικών

Πράγματι, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Εργατικοί του Keir Starmer θα επιτύχουν μια συντριπτική νίκη, κερδίζοντας τις 484 από τις συνολικά 650 έδρες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 418 που είχε κερδίσει ο Tony Blair το 1997, όταν και οι Εργατικοί είχαν πετύχει τη μεγαλύτερη εκλογική νίκη στην ιστορία τους.
Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η εκλογική επιτυχία των Εργατικών δεν αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή της Εθνικής Κυβέρνησης του 1931, όταν και είχε λάβει 492 έδρες, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται από κανένα έως τώρα δημοσκοπικό εύρημα.
Αντιθέτως, θεωρείται κατά «99% βέβαιο» πως οι Εργατικοί θα ξεπεράσουν με τον Starmer την τεράστια νίκη που είχαν με τον Blair το 1997.

Πρωτοφανής συντριβή

Αντιθέτως, οι Συντηρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια έχοντας αλλάξει 5 πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι θα λάβουν μόλις 64 έδρες, οι οποίες είναι και οι λιγότερες που θα έχει λάβει το κόμμα από την ίδρυση του το 1834.
Όσον αφορά δεξιό κόμμα Reform του Farage, αυτό εκτιμάται ότι θα λάβει 7 έδρες.
Σύμφωνα με το poll of polls του Politico, οι Εργατικοί πρόκειται να λάβουν το 41% των ψήφων έναντι 21% των Συντηρητικών.
Ακολουθεί στην τρίτη θέση το κόμμα Reform του Farage με 16%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 11%, οι Πράσινοι με 5% και το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας με 3%.
77_6.JPG
Τελείωσε, να το αποδεχθούμε

«Τα πάντα έχουν τελειώσει» υποστηρίζει σε άρθρο της στη βρετανική The Telegraph, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία υποστηρίζει πως η νίκη στις εκλογές δεν είναι πια στόχος για τους Τόρις.
«Η ψήφος της Πέμπτης αφορά πλέον το σχηματισμό μιας όσο το δυνατόν ισχυρότερης αντιπολίτευσης.
Πρέπει να διαβάσουμε τι λέει ο τοίχος: τελείωσε.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πραγματικότητα και την απογοήτευση της αντιπολίτευσης» αναφέρει η Braverman, η οποία αποδίδει την κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος στην άνοδο του Nigel Farage.

H άνοδος του Farage

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό των Εργατικών δεν έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά τα δικά μας ποσοστά εξατμίζονται τόσο προς την Αριστερά όσο και προς τη Δεξιά.
Οι κριτικοί θα αναφέρουν τον Boris Johnson, τη Liz Truss, τη Ρουάντα και, μπορώ να αναφέρω ακόμα και εμένα ως μοιραία για τους «κεντρώους» ψηφοφόρους μας.
Η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική: αιμορραγούμε σε ψήφους ιδιαίτερα λόγω του Reform
Γιατί;
Επειδή δεν καταφέραμε να μειώσουμε τη μετανάστευση ή τους φόρους ή να αντιμετωπίσουμε τις woke πολιτικές και τις πολιτικές για τους μηδενικούς ρύπους, θέσεις που πρεσβεύαμε για πάνω από 14 χρόνια.
Μπορεί να χάσουμε εκατοντάδες εξαιρετικούς βουλευτές λόγω της άθλιας αδυναμίας μας να προβλέψουμε το αναπόφευκτο πριν από μήνες: ότι η αποτυχία μας να ενώσουμε τη Δεξιά θα μας κατέστρεφε» υποστηρίζει η Braverman.
Όπως λέει, το Συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σοβαρή μετεκλογική ανάλυση, διότι όπως λέει «η μάχη για την ψυχή του Συντηρητικού κόμματος θα αποφασίσει εάν θα επιτρέψουμε στον Starmer να έχει μια ξεκάθαρη πορεία στο να καταστρέψει οριστικά την χώρα ή εάν θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα».
«Πραγματικά θα καθορίσει εάν το κόμμα μας θα συνεχίσει να υπάρχει» αναφέρει χαρακτηριστικά η Braverman.

Τεράστιες προκλήσεις

Πάντως ο νικητής των αυριανών βουλευτικών εκλογών θα βρεθεί αντιμέτωπος από την πρώτη ημέρα με τεράστιες προκλήσεις.
Η βρετανική οικονομία είναι υποτονομική και αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ανάπτυξη της, η Υγεία τελεί υπό σοβαρή πίεση ενώ υπάρχουν ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια για… βελτιώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2010, όταν και ανέλαβαν την εξουσία οι Συντηρητικοί, η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας είναι πολύ πιο αδύναμη από της Γερμανίας ενώ υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ.
Εκτιμάται πως η βρετανική οικονομία είναι η δεύτερη πιο αδύναμη στην G7.
Ο Rishi Sunak από τους Συντηρητικούς επισημαίνει ότι η οικονομία αρχίζει να ξεπερνά τις συνέπειες από την πανδημία της Covid και την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, ενώ o Starmer των Εργατικών υπόσχεται την ισχυρότερη σταθερή οικονομική ανάπτυξη ανάμεσα στους G7.
Η φτώχεια μειώνεται, αλλά ο ρυθμός της βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί από το 2010.
Η απόλυτη φτώχεια – μετρώντας τα εισοδήματα των ανθρώπων κάτω από το 60% του μέσου όρου – μειώθηκε πέντε φορές πιο γρήγορα στα 13 χρόνια έως το οικονομικό έτος 2009/10 από ό,τι έκτοτε, λέει το βρετανικό Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, εκτιμάται πως περισσότεροι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι φεύγουν, παρά μεταβαίνουν στη Μ. Βρετανία, αν και έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός από την Ινδία και τη Νιγηρία.
Η καθαρή μετανάστευση μειώθηκε στις 685.000 το 2023 από το ρεκόρ των 764.000 το 2022, αλλά είναι σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα του 2019, όταν και ο Boris Johnson είχε δεσμευτεί για τη μείωση της.
Ένα εξίσου τεράστιο θέμα, είναι αυτό της Υγείας, με το Εθνικό Σύστημα να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 8 εκατομμύρια Άγγλοι περιμένουν για μια μη επείγουσα θεραπεία, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με 4 χρόνια νωρίτερα.

www.bankingnews.gr