Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία  στις 9:30 σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ποντγκόριτσα.

Η αιτία θανάτου του ήταν η  ανακοπή καρδιάς ενώ ταλαιπωρούταν τις τελευταίες ημέρες από βαριά πνευμονία. Υπενθυμίζεται ότι ο μακαριστός είχε νοσήσει πρόσφατα από κορωνοϊό τον οποίο είχε ξεπεράσει, όμως είχε δημιουργηθεί βλάβη στους πνεύμονες. Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου Σερβίας ο Μητροπολίτης λίγο μετά που έλαβε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας άφησε την τελευταία του πνοή.

Η Εξόδιος Ακόλουθια του μακαριστού Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλοχίου θα τελεστεί την Κυριακή στον Ναό της Αναστάσεως στην πρωτεύουσα της Ποντγκόριτσα.

Σήμερα, Παρασκευή, η σωρός του Μητροπολίτη θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στην παλιά πρωτεύουσα Τσέτινιε, δίπλα στα Ιερά Λείψανα του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, Μητροπολίτου Μαυροβουνίου, ο οποίος αύριο εορτάζει ενώ αύριο θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.

Τοποτηρητής της Μητρόπολης Μαυροβουνίου αναλαμβάνει ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, ο οποίος είναι και πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Ο κατά κόσμον Ρίστο Ράντοβιτς γεννήθηκε στην Μοράτσα του Μαυροβουνίου στις 7 Ιανουαρίου 1938. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1962 ενώ το 1965 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Ρώμη. Έγραψε δεκάδες επιστημονικές εργασίες ενώ απέσπασε πολλά κρατικά και εκκλησιαστικά βραβεία. Μιλούσε άπταιστα πέντε γλώσσες ελληνικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά και γαλλικά, ενώ χρησιμοποίησε αρχαία ελληνικά, λατινικά και εκκλησιαστικά σλαβικά στο επιστημονικό του έργο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1968. Στις 15 Ιουνίου 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών αφού υπερασπίστηκε με επιτυχία την διατριβή του στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Το 1976 έγινε βοηθός καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Βελιγράδι (αργότερα η Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου).

Στις 16 Ιουνίου 1985 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βανάτου στον Καθεδρικό Ναό του Βελιγραδίου από τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό ενώ παρόν ήταν και ο Μητροπολίτης Προκόπιος της Κεφαλονιάς, ο οποίος κάποτε τον χειροτονήθηκε μοναχό στην Ελλάδα και στη συνέχεια τον έκανε Αρχιμανδρίτη. Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας. Κατά τη διάρκεια των 30 ετών Διακονίας του στη Μητρόπολη αναστήλωσε ή έχτισε πάνω από 600 εκκλησιαστικά κτήρια ενώ δημιούργησε εκδοτικό οίκο και ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Μητροπολίτης ήταν μέλος της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε πολλές συσκέψεις. Προήδρευσε αυτού του σώματος και ήταν αναπληρωτής του άρρωστου Σέρβου Πατριάρχη Παύλου από τα τέλη του 2007 μέχρι το θάνατό του, καθώς και ο εκπρόσωπος του Πατριαρχικού Θρόνου από το θάνατο του Πατριάρχη Παύλου στις 16 Νοεμβρίου 2009 μέχρι την εκλογή του Σέρβου Πατριάρχη κ.κ Ειρηναίου στις 22 Ιανουαρίου 2010.  Ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ηγέτης του κινήματος κατά του αντισυνταγματικού νόμου του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες βγάζοντας στο δρόμο χιλιάδες κόσμου να διαμαρτυρηθεί.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που είχε δώσει στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας λόγω κορωνοϊού και στις αποφάσεις που είχε πάρει με τη μεγάλη δοκιμασία των κλειστών εκκλησιών και την περιπέτεια που είχε περάσει με την αστυνομία όταν είχε συλληφθεί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας με πιστούς. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνιζε ότι «Θα πάω φυλακή αλλά εκκλησίες δε θα κλείσω».

https://gr.pravoslavie.ru/134983.html