EKTAKTO: To Iσραήλ έπληξε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Μεγάλη ζημιά στις συσκευές φυγοκέντρησης – Τεχεράνη: “Είναι πυρηνική τρομοκρατία” Ραγδαία κλιμάκωση

Αρθρογράφος: Bασίλης Καπούλας

Ασχημες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καθώς το Ιράν πριν λίγο επιβεβαίωσε πως κτυπήθηκαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ισραηλινά ΜΜΕ παραδέχονται πως η επιχείρηση έγινε από την ΜΟΣΑΝΤ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 12 θα λάβει χώρα συμβούλιο ασφαλείας στο Ισραήλ που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα του Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε: “Η μάχη εναντίον του Ιράν είναι μεγάλη. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει και αύριο”.

 

Το θέμα είναι πως υπάρχει ραγδαία κλιμάκωση πλέον και το Ισραήλ κτυπά παντού το Ιράν εντός και εκτός χώρας κάτι που σημαίνει πως δεν θα αργήσει η ώρα της απευθείας αντιπαράθεσης.

Η λίστα όσο πάει και μεγαλώνει: Qassem Soleimani, Abu Mahdi al-Muhandis, Mohsen Fakhrizadeh, το πλοίο υποκλοπών του Ιράν “Saviz”, επίθεση τώρα στην Νατάνζ, επιθέσεις σε άλλα πλοία, επιθέσεις στην Συρία.

Το Ισραήλ κτύπησε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Πριν λίγο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του WarNews247, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως έλαβε χώρα κυβερνοεπίθεση από την ΜΟΣΑΝΤ με συνέπεια το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν να δεχτεί σοβαρότατο πλήγμα.

Υπενθυμίζουμε πως το Ισραήλ έχει ξαναπλήξει με κυβερνοεπίθεση τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Το 2010 “φύτεψε” τον ιό “Stuxnet” που κατέστρεψε πάνω από 1.000 φυγοκεντρωτές.

Υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών επιβεβαιώνουν πως υπήρξε “ισραηλινή επίθεση” στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και οι συνέπειες για την Τεχεράνη είναι πιο σοβαρές απ όσο ανέφεραν αρχικά καθώς κτύπησαν την “καρδιά” του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

Εγινε επιχείρηση δολιοφθοράς ή κυβερνοεπίθεση;

Υπάρχουν δύο σενάρια αυτή τη στιγμή: Eίτε το Ισραήλ “φύτεψε” ιό στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ντάνζ και εξαπέλυσε κυβερνοεπίθεση ελέγχοντας την ροή ηλεκτρικού ρεύματος είτε πρόκειται για φυσική επιχείρηση δολιοφθοράς από πράκτορες της ΜΟΣΑΝΤ.

Το δεύτερο σενάριο ενισχύει το γεγονός πως γίνεται λόγος για την ΜΟΣΑΝΤ και όχι για την ισραηλινή μονάδα “UNIT 8200” που εξειδικεύεται στις κυβερνοεπιθέσεις

Ιράν: “Είναι τρομοκρατική ενέργεια”

“Το συμβάν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ στο Ιράν που σημειώθηκε σήμερα ήταν αποτέλεσμα “τρομοκρατικής ενέργειας”.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για πράξη «πυρηνικής τρομοκρατίας»

Ο Σαλεχί είπε πως η διεθνής κοινότητα και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πρέπει να ασχοληθούν με την πυρηνική τρομοκρατία, όπως την αποκάλεσε, και πρόσθεσε πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να αναλάβει δράση εναντίον των δραστών, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα πως ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό δίκτυο διανομής στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ προκάλεσε το συμβάν.

Οι λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό, το πρωί της Κυριακής, έβγαιναν με το σταγονόμετρο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο διακοπή ρεύματος που προκλήθηκε στο δίκτυο διανομή ενέργειας.

Προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης

Στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ, οι ιρανικές αρχές εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν του 2015.

«Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, ούτε μόλυνση» σημείωσαν νωρίτερα οι Αρχές διευκρινίζοντας ότι «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος αυτού και περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα».

Στις αρχές του Ιουλίου, εργοστάσιο συναρμολόγησης προηγμένων συσκευών φυγοκέντρησης υπέστη σοβαρές ζημιές από μυστηριώδη έκρηξη. Οι ιρανικές αρχές έκριναν ότι επρόκειτο για «σαμποτάζ» από «τρομοκράτες», αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εγκαινίασε το Σάββατο εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την ίδια ώρα την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης.

Αυτές θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και πιο γρήγορα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από την συμφωνία αυτή το 2018, επιβάλλοντας εκ νέου στο Ιράν τις κυρώσεις τους, τις οποίες είχαν άρει βάσει αυτής της συμφωνίας.

Σε αντίποινα το Ιράν σταμάτησε από το 2019 να τηρεί τις περισσότερες από τις σημαντικές δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας της Βιέννης για τον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων.

Αυτή την περίοδο διεξάγονται συνομιλίες στη Βιέννη ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τα άλλα κράτη που μετείχαν στη συμφωνία του 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των ΗΠΑ στους κόλπους αυτού του συμφώνου που συνήφθη στην αυστριακή πρωτεύουσα.

πηγή