Ελευθέριος Ανδρώνης
Κάθε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και μια θανατική καταδίκη. Η υποβαθμισμένη δημόσια περίθαλψη έγινε «ταφόπλακα» για χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Να που αποκαλύφθηκε σε ολόκληρο το «μεγαλείο» του, το μεγαλύτερο «επίτευγμα» του Θάνου Πλεύρη στην ολική καταστροφή της δημόσιας υγείας. Κάθε εισαγωγή πάσχοντα από Covid – 19 που δεν έβρισκε ΜΕΘ, και μια υπογεγραμμένη θανατική καταδίκη. Κάθε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, και ένα ραντεβού με τον θάνατο.
Τα υποβαθμισμένα, υποστελεχωμένα και καταρρέοντα δημόσια νοσοκομεία, έγιναν υγειονομικές ταφόπλακες για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που αδυνατούσαν να απευθυνθούν σε ιδιωτικές δομές Υγείας. Δεν μπόρεσαν να «προσαρμοστούν» στις απαιτήσεις του καπιταλισμού και πέθαναν. Χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες, εμπιστεύθηκαν την πρόνοια του κράτους και έλαβαν ως ανταπόδοση τον τερματισμό της ζωής τους.
Αυτό αποκαλύπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο, από το δεύτερο μέρος της έκθεσης του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θοδωρή Λύτρα. Το 97,7% των ασθενών με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ, πέθαναν. Το 72,7% των ασθενών με κορονοϊό που είχαν την… τύχη να βρουν κλίνη ΜΕΘ, κατέληξαν.
Μόνο οι 3 στους 10 διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, κατάφεραν – αισίως – να παρακάμψουν τις θανατηφόρες «παγίδες» των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, των ανεπαρκών δομών, του ελλιπούς εξοπλισμού και του λειψού υγειονομικού προσωπικού. Ας μην ξεχνούμε δε πως υπήρξαν νοσοκομεία της επαρχίας που η θνητότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ, πλησίαζε ή έφτανε το 100%!
Η πολιτική των «αχρείαστων» ΜΕΘ, έσπειρε τον θάνατο
Ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης για όσο ο θάνατος θέριζε ζωές μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία;
Ας θυμηθούμε ενδεικτικά την δήλωση Μητσοτάκη πως δεν έχει ένδειξη ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ (ενώ είχε ήδη παραδοθεί στο υπουργείο Υγείας η έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα που αποδείκνυε το θανατικό εκτός ΜΕΘ), την δήλωση Γεραπετρίτη πως αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε μεγαλύτερη θνητότητα, και την δήλωση Άκη Σκέρτσου πως «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας».
Όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, ειπώθηκαν σε ένα χρονικό εύρος που η «νόσος» της φτώχειας (γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά) άφηνε πίσω της εκατόμβες νεκρών. Σε ένα διάστημα που η Υγεία παρέμενε ο «φτωχός συγγενής» των κρατικών δαπανών και πακτωλός δημόσιου χρήματος δινόταν στην συντήρηση των απολυταρχικών lockdown και τις λίστες Πέτσα. Η κυβέρνηση ακόμα θεώρησε πως διέθετε και την άνεση να διώξει 7.000 υγειονομικούς επειδή χαλούσαν την απολυταρχική «σούπα».
Όλους αυτούς τους μήνες που τα δημόσια νοσοκομεία είχαν γίνει η – εγγυημένη – προτελευταία κατοικία του κάθε φτωχού, είχαμε δημοσιογραφικά τσιράκια και επιστημονικές «τηλεπερσόνες» που αντί να θίγουν το μείζον θέμα των ανεπαρκών ΜΕΘ και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού, έβαζαν τους εμβολιασμένους πολίτες να στρέφονται εναντίον των ανεμβολίαστων, γιατί – τάχαμου- τους… έτρωγαν την θέση στη ΜΕΘ! Ή δεν τα ακούσαμε ΚΑΙ αυτά στην ελληνική τηλεόραση;
Ασφαλώς είναι οι ίδιοι οι «πετσωμένοι» και οι «ακαταδίωκτοι» που σπεύδουν σήμερα να απορρίψουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Λύτρα και να υποβιβάσουν αυτό το τεράστιο ζήτημα, που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα αποτελούσε «βόμβα» μεγατόνων στα θεμέλια μιας δημοκρατίας. O μόνος που δεν καλείται στα κανάλια να σχολιάσει την μελέτη Λύτρα, είναι ο… ίδιος ο Θοδωρής Λύτρας. Όλοι οι άλλοι «ειδικοί» καλούνται για να τον «λιθοβολήσουν».
Όλες οι παθογένειες κρύφτηκαν πίσω από το εμβόλιο
Ουσιαστικά, η στρατηγική της κυβέρνησης στην προστασία της δημόσιας υγείας, ξεκινούσε και κατέληγε αποκλειστικά και μόνο στο εμβόλιο. Δεν σου παρέχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης, άλλα κάνε το εμβόλιο και θα σωθείς. Δεν θες να πέσεις στην ανάγκη νοσοκομείου; Κάνε το εμβόλιο. Δεν θες να καταλήξεις ημιθανής να ψάχνεις για ΜΕΘ και να μην βρίσκεις; Κάνε το εμβόλιο. Δεν είσαι σίγουρος αν θα σωθείς ακόμα και εντός ΜΕΘ; Κάνε το εμβόλιο. Δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτές το νοσοκομείο της περιοχής σου; Κάνε το εμβόλιο για να μην τους χρειαστείς. Ανησυχείς για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου; Κάνε το εμβόλιο και θα τα… βρούμε μετά. Ανησυχείς γιατί δεν παρέχουμε όσα μονοκλωνικά απαιτούν οι περιστάσεις; Κάνε το εμβόλιο και μην ασχολείσαι με αυτά.
Αποτέλεσμα; Δεκάδες χιλιάδες θάνατοι ανθρώπων που πίστεψαν πως τα εμβόλια των φαρμακευτικών κολοσσών ήταν η απάντηση για όλα.
Πίστεψαν πως η αντιμετώπιση της πανδημίας θα μπορούσε να γίνει από ένα κράτος που πατούσε με το ένα πόδι σε πειραματικά σκευάσματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και με το άλλο σε ένα τσακισμένο σύστημα Υγείας, που παρέμενε σε «καταστολή» για να κερδίζουν κάποια αρπακτικά των ιδιωτικών δομών. Σημειωτέον πως οι ιδιωτικές κλινικές με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης έμεναν μονίμως έξω από το κάδρο της περίθαλψης σοβαρών περιστατικών Covid και ουσιαστικά δεν βοήθησαν – παρά ελάχιστα – στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.
«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο» έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλα χιλιάδες πολίτες δεν είναι παρόντες πια στη ζωή για να του απαντήσουν πως η καλύτερη ΜΕΘ είναι η πάντα εύκαιρη, εξοπλισμένη και στελεχωμένη ΜΕΘ.
Πλέον δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί πως μιλάμε για εγκληματικές πολιτικές ευθύνες. Η δημιουργία επαρκούς αριθμού ΜΕΘ κρίθηκε ως αχρείαστη σπατάλη από την κυβέρνηση. Από την άλλη, το να επιδοτούνται συνεχώς οι αυξήσεις του ρεύματος που επιβάλλει το καρτέλ των παρόχων ενέργειας, κρίνεται μονόδρομος. Για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μόνο για τον Σεπτέμβριο, δόθηκαν 1,9 δισ. ευρώ. Πόσες ΜΕΘ θα μπορούσαν να λειτουργούν με αυτές τις δαπάνες, και πόσοι συνάνθρωποι μας που χάθηκαν, θα συνέχιζαν σήμερα τη ζωή τους;
Τελικά τι αποδείχθηκε «εθνική απειλή» για τη χώρα; Το «παγιδευμένο»… κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη ή η τραγική κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης που έστειλε στον τάφο δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας;