Ελληνορωσική συνάντηση στα μονοπάτια της Ορθοδοξίας: «Μια σχέση αιώνων που θα ζει για πάντα»

Με δίαυλο επικοινωνίας την Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας θα «φωτιστούν» από στιγμές της μακραίωνης ιστορίας τους σήμερα, λίγο πιο έξω από τη Μόσχα.

Μπορεί το 2020 να στιγματίζεται από τις δυσκολίες της πανδημίας, ωστόσο έχει ανακηρυχθεί Αφιερωματικό Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας.

«Καμία πανδημία δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη των σχέσεών μας» λένε οι διοργανωτές και στο πλαίσιο αυτό, το 4ο Διεθνές Φιλανθρωπικό Φεστιβάλ Χριστιανικού Πολιτισμού ανοίγει την αυλαία του σήμερα, στην πόλη Κονάκοβο της Περιφέρειας Τβερ στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει συναυλίες, εκθέσεις και εκδηλώσεις που αφηγούνται την πολιτιστική, ιστορική και πνευματική κληρονομιά των δύο χωρών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε ελληνορωσικά μονοπάτια γαστρονομίας, θεματικές εκθέσεις, ενώ ο ουρανός θα φωτιστεί από πυροτεχνήματα.

Μουσική και χορός από την Ελλάδα και τη Ρωσία θα πλαισιώσουν μια φαντασμαγορική βραδιά, με σαφή οδηγία όμως να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και επιδημιολογικής ασφάλειας.

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτιστικής Συνεργασίας Αγίου Σπυρίδωνα και την Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Εταιρεία της Παλαιστίνης, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα.

Φέτος όμως θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Ρωσία και θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε κατοίκους της Ρωσίας και της Ευρώπης.

«Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό, εκφράζουμε τη λύπη μας που δεν μπορεί να γίνει φέτος στην Κέρκυρα, αλλά πρέπει να συζητήσουμε και να αναβαθμίζουμε τέτοια φεστιβάλ που είναι αφορμές συναντήσεων. Δυστυχώς λόγω του κορονοϊού απαγορεύονται οι συναντήσεις. Γι’ αυτό πρέπει, όχι μόνο να γιορτάζουμε κοσμικά, αλλά να γιορτάζουμε και πνευματικά. Όταν δεν μπορούμε να συναντήσουμε τον Ρώσο αδελφό μας μπορούμε να τον φέρουμε στη μνήμη μας. Να τους σκεφτόμαστε, να προσευχόμαστε και να παρακαλέσουμε τον Άγιο Σπυρίδωνα να μας φέρει πάλι στον ίδιο χώρο ώστε να μπορέσουμε να συνεορτάσουμε και να δείχνουμε την αγάπη μας» τονίζει στο Sputnik o Δημήτρης Μεταλληνός, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ιονίου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κερκυραίων και ως καθηγητής νεότερης ιστορίας και θεολόγος, γνωρίζω πολύ καλά τις βαθιές και ειλικρινείς ελληνορωσικές σχέσεις. Όπως για εμάς τους Έλληνες ο φωτιστής μας είναι ο Απόστολος Παύλος, έτσι και για τους αδελφούς μας Ρώσους, δύο Έλληνες, οι Άγιοι Μεθόδιος και Κύριλλος είναι εκείνοι που μας έφεραν πιο κοντά. Αυτό επειδή η θρησκεία, και ειδικά η Ορθοδοξία, είναι η ψυχή του πολιτισμού μας. Πρόκειται για τον κοινό πολιτισμό που μας συνδέει και μας ενώνει, στην καρδιά του βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός και οι Άγιοί του. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι εκείνη η μορφή που δεσπόζει τόσο στην Ελλάδα, τη Ρωσία, αλλά και στην προκειμένη περίπτωση στην Κέρκυρα. Εκφράζω τη χαρά μου, καθώς εκ μέρους της δημάρχου μας, Μερόπης Σπυριδούλας Υδραίου, μπορώ να μεταφέρω αυτό το μήνυμα φιλίας και αγάπης προς τον ρωσικό λαό. Δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι καλές, αλλά οι σχέσεις μας είναι πολύ βαθιές. Ακόμα και όταν οι πολιτικές καταστάσεις ήταν δύσκολες και έπρεπε να βρεθούμε σε άλλους κόσμους και στρατόπεδα, δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει αυτή η προσευχή και η προσοχή για να μπορέσουν οι δύο ιστορικοί λαοί Έλληνες και Ρώσοι να ξαναβρεθούν μαζί. Ενώ άλλοι φτιάχνουν κύκλους, τρίγωνα και τετράγωνα για να μπορέσουν να φτιάξουν τις διμερείς σχέσεις, εμείς έχουμε τον κύκλο της Αγίας Τράπεζας και κάθε εκκλησία μας θυμίζει αυτόν τον κοινό πολιτισμό».

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), την Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Γραφείο Δημάρχου της πόλης της Κέρκυρας (Ελληνική Δημοκρατία), την Κυβέρνηση της Περιφέρειας Τβερ και τη Διοίκηση της Πόλης Kονάκοβο (περιοχή Tβερ).

«Ακόμα και να μπορούσαμε να συναντηθούμε, τελικά τι συνάντηση θα ήταν αυτή; Με μάσκες ή με αποστάσεις; Ο ελληνικός λαός έχει την τάση να αγκαλιάζει τους άλλους, ένα στοιχείο που μας λείπει πλέον και ελπίζουμε να το αποκτήσουμε πάλι σύντομα» τονίζει ο κ. Μεταλληνός.

Αναφορικά με την Ελληνορωσική εβδομάδα Κέρκυρας στο τέλος Σεπτεμβρίου, ανέφερε ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για τις πατροπαράδοτες εκδηλώσεις που διοργανώνονται την τελευταία εικοσαετία που τιμούν τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον Θεόδωρο Ουσακώφ και παραδόσεις που συνοψίζονται στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνα. Ελπίζουμε να επιτραπούν εν μέσω πανδημίας».

https://sputniknews.gr/rosia/202008298131111-ellinorosiki-synantisi-sta-monopatia-tis-orthodoxias-mia-shesi-aionon-pou-tha-zei-gia-panta-/