Ελπίδες ότι η Βρετανία θα καταρρεύσει! Ένα βήμα πριν το κραχ και το… ΔΝΤ οι Αγγλοσάξονες – Όλα θυμίζουν 1976, καταρρέει η στερλίνα, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Ελπίδες ότι η Βρετανία θα καταρρεύσει! Ένα βήμα πριν το κραχ και το… ΔΝΤ οι Αγγλοσάξονες – Όλα θυμίζουν 1976, καταρρέει η στερλίνα, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Ελπίδες ότι η Βρετανία θα καταρρεύσει! Ένα βήμα πριν το κραχ και το… ΔΝΤ οι Αγγλοσάξονες – Όλα θυμίζουν 1976, καταρρέει η στερλίνα, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Ελπίδες ότι η Βρετανία θα καταρρεύσει! Ένα βήμα πριν το κραχ και το… ΔΝΤ οι Αγγλοσάξονες – Όλα θυμίζουν 1976, καταρρέει η στερλίνα, στα ύψη το κόστος δανεισμού

Τα γεγονότα απηχούν τον «εφιάλτη» της κρίσης χρέους του 1976 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια διάσωση
Ζοφερή είναι η πραγματικότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν το κραχ…
Η τελευταία αναταραχή στα βρετανικά ομόλογα έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την κατάρρευση του μίνι προϋπολογισμού της Liz Truss του 2022, αλλά ένας παραλληλισμός με την κρίση χρέους της δεκαετίας του 1970 μπορεί να είναι πιο εύστοχος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Αυτή είναι η ανάλυση του πρώην αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας, Martin Weale, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να χρειαστεί να καταφύγει σε λιτότητα για να καθησυχάσει τις αγορές ότι θα αντιμετωπίσει την κλιμάκωση του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου εάν δεν αλλάξει το κλίμα.
Τις τελευταίες ημέρες, το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκτοξευθεί στα ύψη και η λίρα έχει καταρρεύσει – ένας σπάνιος συνδυασμός που μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι επενδυτές έχουν χάσει την πίστη τους στην ικανότητα της κυβέρνησης να κρατήσει ένα όριο στο εθνικό χρέος και να ελέγξει τον πληθωρισμό.
Συνήθως, υψηλότερες αποδόσεις θα υποστήριζαν ένα νόμισμα.

Ο εφιάλτης του 1976

Σύμφωνα με τον Weale τα γεγονότα απηχούν τον «εφιάλτη» της κρίσης χρέους του 1976 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια διάσωση.
Η τρέχουσα αύξηση του κόστους του χρέους απειλεί επίσης να εξαλείψει το οριακό απόθεμα 9,9 δισ. λιρών της υπουργού των Οικονομικών Rachel Reeves έναντι των κανόνων του προϋπολογισμού της και να δημιουργήσει αστάθεια ενόψει μιας επίσημης δημοσιονομικής ενημέρωσης στις 26 Μαρτίου.
Άλλοι οικονομολόγοι και επενδυτές κατηγόρησαν τις κινήσεις της αγοράς στον σκεπτικισμό γύρω από την υπόσχεση των Εργατικών να χρηματοδοτήσουν μια μεγάλη αύξηση των δαπανών με ταχύτερη ανάπτυξη.
«Δεν έχουμε δει πραγματικά τον τοξικό συνδυασμό μιας απότομης πτώσης της στερλίνας και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων να αυξάνεται από το 1976.
Αυτό οδήγησε στη διάσωση του ΔΝΤ», δήλωσε ο Weale, τώρα καθηγητής οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε αυτή τη θέση, αλλά πρέπει να είναι ένας από τους εφιάλτες της καγκελαρίου».
Πριν από σχεδόν μισό αιώνα, η Βρετανία υπέβαλε αίτηση στο ΔΝΤ για δάνειο 3,9 δισ. δολαρίων, αφού τα μεγάλα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα βύθισαν τη χώρα σε κρίση.
Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση συμφώνησε στη λιτότητα που επέβαλε το ΔΝΤ.
Η Βρετανία εμφανίζει σήμερα και πάλι δίδυμα ελλείμματα, και είναι εδώ και πολλά χρόνια.

Κόστος Δανεισμού

Στις 8 Ιανουαρίου 2025, οι αποδόσεις του 10ετούς δημοσίου εκτινάχθηκαν έως και 14 μονάδες βάσης στο 4,82%, το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2008.
Η λίρα υποχώρησε έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, υποχωρώντας περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου, ενώ οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησαν.
Το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα από την αρχή του έτους από ό,τι στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή, δανείζεται περισσότερο και έχει υψηλότερο δημόσιο χρέος.
Οι επενδυτές των χρηματοπιστωτικών αγορών δήλωσαν ότι η εστίαση στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλά ανησυχίες σχετικά με το πώς οι Εργατικοί θα μπορούσαν να υλοποιήσουν εφικτά τα δημοσιονομικά τους σχέδια, τα οποία υποστηρίζονται από αισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης, καθώς και ανησυχίες για τον υποκείμενο πληθωρισμό.
Ο Weale, τώρα καθηγητής οικονομικών στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι εάν οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν, οι Εργατικοί δεν θα είχαν ελάχιστη επιλογή από το να περικόψουν τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους για να καθησυχάσουν τις αγορές ότι «το χρέος διαχειριζόταν σωστά».
Αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά έκαναν επίσης παραλληλισμούς με το 2022, αφού ο Υπουργός Οικονομικών της Truss, Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε μια σειρά από σαρωτικές φορολογικές περικοπές και δεσμεύσεις δαπανών.
Ο Neil Birrell, επικεφαλής επενδύσεων στην Premier Miton Investors, περιέγραψε τα πρόσφατα γεγονότα της αγοράς ως «αργή καύση ισοδύναμη με αυτό που συνέβη την εποχή του προϋπολογισμού της Liz Truss».

«Δεν λειτουργεί»

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό γεγονός της Reeves στις 30 Οκτωβρίου, τον δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό αύξησης φόρων στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Birrell είπε: «Φτάνουμε στο σημείο όπου οι αγορές λένε ότι δεν λειτουργεί».
Ο Mike Riddell, Διευθυντής Χαρτοφυλακίου στη Fidelity International, παρατήρησε με παρόμοιο τρόπο ότι ο συνδυασμός μιας πιο αδύναμης λίρας και υψηλότερων αποδόσεων χρυσού είχε «απόκοσμους απόηχους από την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022, και αν συνεχιστεί αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι απόδειξη φυγής κεφαλαίων».
Ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των επιτοκίων της ING, Michiel Tukker, ήταν λιγότερο ανησυχητικός.
Είπε ότι η περαιτέρω αδυναμία της στερλίνας «πρέπει να περιοριστεί, καθώς δεν πρόκειται για κρίση κυριαρχίας».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι δημοσιονομικοί του κανόνες είναι «αδιαπραγμάτευτοι και η κυβέρνηση θα έχει σιδερένιο έλεγχο στα δημόσια οικονομικά».
Πρόσθεσαν ότι το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ομάδα των Επτά εθνών (G7) και μόνο το Γραφείο Υπευθυνότητας του Προϋπολογισμού – ο επίσημος εποπτικός φορέας των δημοσιονομικών – θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το επίπεδο των περιθωρίων.
«Οτιδήποτε άλλο είναι καθαρή εικασία».
Η αντίδραση της αγοράς ακολουθεί εβδομάδες κακών οικονομικών ειδήσεων.
Η ανάπτυξη έχει σταματήσει μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη των Εργατικών τον Ιούλιο και το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε από τότε που η Reeves αύξησε τους φόρους κατά περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια λίρες.
Το ΑΕΠ μειώθηκε σταδιακά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και ενδέχεται να παρέμεινε στάσιμο μέχρι το τέλος του 2024.
Τα σχέδια στον προϋπολογισμό για δανεισμό επιπλέον 140 δισ. λιρών από το κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανοικοδόμηση των δημόσιων υποδομών τρόμαξαν επίσης τους επενδυτές καθώς το ποσό ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό που περίμεναν οι αγορές.

www.bankingnews.gr