Ελπιδοφόρε σύνελθε!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

«Κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη οι παπάδες δεν έχουν μακριά γένια, δεν φοράνε ράσα, δεν φορούν καν σταυρούς. Φοράμε κοστούμια και γραβάτες σαν σύγχρονοι άνθρωποι. Φοράμε άμφια μόνο όταν πάμε να υπηρετήσουμε. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν φοράμε ράσα… Αυτό είναι το είδος των κληρικών που θέλω να επιστρέψει στην Εκκλησία μας»,τάδε έφη Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος!

Λησμονεί βεβαίως ο κ. Ελπιδοφόρος ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία απαγορεύει στους μη επισκέπτες (παλαιότερα και σε αυτούς) κληρικούς να κυκλοφορούν ενδεδυμένοι το τιμημένο ράσο και να φέρουν διακριτικά ορθοδόξου κληρικού.

Δεύτερο λάθος που κάνει ο κ. Ελπιδοφόρος στην ανωτέρω δήλωσή του, η οποία έγινε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης- είναι η φράση «θέλω να επιστρέψει στην Εκκλησία μας»! Και μάλιστα το λάθος είναι διττό.

Τι θα πει «θέλω»; Ποιός είναι αυτός που θέλει και πού το θέλει; Ποιός έχει το δικαίωμα να «θέλει» στην Εκκλησία μας; Το τσιφλίκι του είναι η Εκκλησία και «θέλει» ο κ. Ελπιδοφόρος; Και ποιός του είπε ότι στην Εκκλησία γίνεται αυτό που θέλει ο καθείς;

Επίσης, μήπως μπορεί να μας πει τι σημαίνει «να επιστρέψει στην Εκκλησία μας»; Πότε η Εκκλησία είχε θεσπίσει το κοστούμι και την γραβάτα και μετά το άλλαξε σε ράσο;;; Πόσο θράσος και ανοησία πια! Μας θυμίζει την κολοβή αλεπού του Αισώπου που ήθελε να περάσει την κομμένη ουρά ως φυσιολογικό σε όλες τις αλεπούδες!

Ένα ακόμη… μαργαριτάρι του κ. Ελπιδοφόρου είναι η φράση «Φοράμε κοστούμια και γραβάτες σαν σύγχρονοι άνθρωποι»! Το τίμιο ράσο του Ορθοδόξου κληρικού κ. Ελπιδοφόρε δεν είναι παλιομοδίτικη ενδυμασία που θέλει εκσυγχρονισμό! Ούτε ο ιερέας είναι απλός άνθρωπος. Όταν ένας άνδρας χειροτονείται, παύει πια να είναι ο Γιώργος, ο Γιάννης κ.ο.κ. και γίνεται ο π. Γεώργιος, ο π. Ιωάννης, ουσιαστικά και όχι τυπικά!

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λένε ότι το ανθρώπινο σώμα του ιερέως γίνεται ιερό σαν αγία Τράπεζα! Γι’ αυτό και έχουμε παραδείγματα, όπου χρησιμοποιείται το σώμα του ιερέως σε έκτακτες περιπτώσεις για Αγ. Τράπεζα. Διαβάστε κ. Ελπιδοφόρε τον βίο του Αγ. Λουκιανού! Δεν είναι ένας απλός άνθρωπος ο κληρικός, που θες εσύ να τον «εκσυγχρονίσεις»! Γι’ αυτό και όταν πεθάνει ο κληρικός καλύπτεται με τον «αέρα», το ιερό κάλυμμα που καλύπτονται τα Άγια!

Και κάτι τελευταίο, γιατί όσο ασχολείται κανείς με τέτοιους ανθρώπους μόνο διαφήμιση τους προσφέρει και αξία τους δίνει.

Λέγει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής: «Διάκονοι πρέπει να γίνονται όσοι νίκησαν τα πάθη. Πρεσβύτεροι όσοι υπέταξαν τους λογισμούς. Επίσκοποι όσοι έφτασαν στην θέωση»!!! Είναι κάπου εκεί κοντά ο κ. Ελπιδοφόρος ή μήπως η απόσταση που τον χωρίζει είναι άβυσσος;

πηγη: exapsalmos.gr
https://panagia-ierosolymitissa.blogspot.com/2023/11/blog-post_6.html