Ο καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας προειδοποιεί για τα χειρότερα σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα». Εγκληματικός ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της πρωτεύουσας
Tον κώδωνα του κινδύνου για το λεκανοπέδιο της Αττικής κρούει ο καθηγητής του ΕΜΠ και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στην τηλεόραση της «Ζούγκλας».
Όπως υποστηρίζει δείχνοντας τους αντίστοιχους χάρτες, «ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της πρωτεύουσας δεν επαρκεί, κάτι που σημαίνει πως με αφορμή τη Θεσσαλία, εάν μια νέα κακοκαιρία τύπου Daniel χτυπήσει την Αττική, θα πνιγεί το μισό λεκανοπέδιο».
Ερωτηθείς ποιες περιοχές είναι αυτές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και θα βρεθούν κάτω από το νερό απαντά: « Σύμφωνα με μελέτη που έχουμε στα χέρια μας και έχει δημοσιευθεί το 2018, από το “Σταύρος Νιάρχος” ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι. Φυσικά πλημμύρες θα γίνουν και σε άλλες περιοχές όπως στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω».
Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης είναι ξεκάθαρος: «Τα νερά από τον Κηφισό και το Ιλισό δεν μπορούν πια να φύγουν. Δεν έχουν την έξοδο που είχαν παλαιότερα. Κατά τη διάρκεια του έντονου καιρικού φαινομένου θα ξεχειλίσουν σε περιοχές με γέφυρες. Η οδός Πειραιώς θα γίνει ένα τεράστιο ποτάμι που θα παρασέρνει τα πάντα. Φερτά υλικά και τεράστιες ποσότητες νερού θα κατεβαίνουν από την καμένη Πάρνηθα και θα προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές».
Ο Νίκος Μπελαβίλας μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ένα φαινόμενο όπως η κακοκαιρία «Daniel» λόγω της κλιματικής αλλαγής συμβαίνει πια κάποια στιγμή μέσα σε 5-10 χρόνια, άρα το λεκανοπέδιο κινδυνεύει και θα πρέπει η Πολιτεία να ετοιμάζεται για το χειρότερο.
Δείτε τον χάρτη της έρευνας που έχει γίνει το 2017 και προβλέπει τις περιοχές της Αττικής που θα πλημμυρίσουν. Με κόκκινο χρώμα οι περιοχές που θα βρεθούν κάτω από το νερό. Με μπλε χρώμα και γαλάζιο οι περιοχές που θα έχουν σημαντικά προβλήματα, δηλαδή θα υπάρχουν σοβαρές πλημμύρες. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι μελέτες πρέπει να αναθεωρηθούν: