Ενεργοποίηση του άρθρου 4 του NATO ζητά η Πολωνία – Να κλείσει τα Στενά, ζήτησε η Ουκρανία από την Τουρκία!

Να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια, είπε ο Ουκρανός Πρέσβης – Αφήνουν τα όπλα οι Ουκρανοί, λένε οι Ρώσοι

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ενόψει μιας ρωσικής επίθεσης», ισχυρίστηκε νωρίτερα η Ρωσία, επιμένοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν χτυπούν πόλεις και δεν αποτελούν «απειλή» για τους αμάχους.

Σε δήλωση που εκδόθηκε το πρωί, αξιωματούχοι της άμυνας ανέφεραν ότι «οι πληροφορίες δείχνουν ότι μονάδες του ουκρανικού στρατού και στρατιωτικοί εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους, αφήνοντας τα όπλα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αφήσει τα όπλα τους δεν δέχονται επίθεση. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν χτυπούν πόλεις της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει απειλή για τον άμαχο πληθυσμό».

Η Μόσχα λέει ότι ένας αριθμός στρατιωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων, αμυντικών εγκαταστάσεων και αεροπλάνων έχουν χτυπηθεί από «όπλα υψηλής ακρίβειας» στο πλαίσιο μιας «ειδικής επιχείρησης» που διέταξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Κιέβου, Ντμίτρο Κουλέμπα, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία υποστηρίζει ότι η Μόσχα «μόλις ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτός είναι ένας επιθετικός πόλεμος. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα κερδίσει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι μαριονέτες της Δύσης καταδίκασαν τις ενέργειες της Μόσχας, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λέει ότι η Ρωσία κήρυξε έναν «προμελετημένο πόλεμο» που θα οδηγούσε σε «καταστροφικές απώλειες ζωών και ανθρώπινο πόνο». Αργότερα αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.

 

Να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ – Έκτακτη συνέντευξη Στόλτενμπεργκ

Η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Πριν από ένα λεπτό ο πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Να κλείσουν ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πολεμικά πλοία»

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει στα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.

«Ζητάμε να κλείσουν ο εναέριος χώρος, ο Βόσπορος και τα Δαρδανέλια. Μεταφέραμε το σχετικό αίτημα στην τουρκική πλευρά. Παράλληλα θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Βασίλ Μπόντναρ από την Άγκυρα.
[sc name=”trofima-epiviosis” ][/sc]

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, όμως έχει χαρακτηρίσει τις κινήσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απαράδεκτες.

Βάσει συμφωνίας του 1936 η Άγκυρα ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση από αυτά πολεμικών πλοίων, αν θεωρήσει ότι απειλείται ή στη διάρκεια πολέμου.

πηγή