Εντοπίστηκε πλανήτης με σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη εξωγήινης ζωής! Το παραμύθι τον νεοταξιτών συνεχίζεται…
Οι αστροφυσικοί εντόπισαν την πιο σοβαρή ένδειξη μέχρι σήμερα για ύπαρξη εξωγήινης ζωής σε έναν πλανήτη ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 124 ετών φωτός από τη Γη.
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη K2-18 b, ο οποίος φαίνεται να φέρει τα ισχυρότερα έως σήμερα χημικά ίχνη ζωής εκτός του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια ομάδα αστροφυσικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Η ανακάλυψη έγινε χάρη στις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το οποίο εντόπισε δύο χημικές ενώσεις – διμεθυλοσουλφίδιο (DMS) και διμεθυλοδισουλφίδιο (DMDS) οι οποίες, στη Γη, παράγονται αποκλειστικά από ζωντανούς οργανισμούς, κυρίως θαλάσσια φυτοπλαγκτόν.
Astronomers say they have found the strongest indication of life beyond our solar system, on a planet 124 light-years from Earth called ‘K2-18b.’
While they have not yet declared the finding of life, they detected “potential biosignatures” that are typically produced by living… pic.twitter.com/H33oKJmPoJ
— Pop Base (@PopBase) April 17, 2025
«Αυτή είναι η πιο ισχυρή ένδειξη μέχρι στιγμής για βιολογική δραστηριότητα εκτός του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε ο καθηγητής Νίκου Μαντουσούνταν, επικεφαλής της έρευνας.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ερμηνείες μας. Το σήμα είναι ισχυρό, αλλά χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση».
Ο K2-18 b βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, έχει περίπου 9 φορές τη μάζα της Γης και 2,6 φορές το μέγεθός της, ενώ περιφέρεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης ενός ψυχρού κόκκινου νάνου.
Το 2019 είχε ανιχνευθεί πιθανή παρουσία υδρατμών στην ατμόσφαιρά του, όμως νεότερες παρατηρήσεις έδειξαν ότι επρόκειτο κυρίως για μεθάνιο.
Παρόλα αυτά, η ομάδα του Κέιμπριτζ υποστηρίζει ότι το προφίλ του πλανήτη είναι συμβατό με την ύπαρξη ενός γιγαντιαίου ωκεανού – αν και αυτό το σενάριο παραμένει υπό αμφισβήτηση από άλλες επιστημονικές ομάδες.
Οι χημικές υπογραφές του DMS και του DMDS ανιχνεύθηκαν καθώς ο πλανήτης περνούσε μπροστά από το άστρο του και το φως του άστρου φιλτραριζόταν μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Οι παρατηρήσεις καταγράφηκαν με στατιστική σημαντικότητα «τριών σίγμα», δηλαδή με πιθανότητα μόλις 0,3% να πρόκειται για σύμπτωση – χωρίς, ωστόσο, να φτάνουν το «χρυσό στάνταρ» της φυσικής για επιβεβαίωση ανακάλυψης.
«Το γεγονός ότι μπορούμε, ως είδος, να ανιχνεύσουμε τέτοια μόρια σε εξωπλανήτες είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ο καθηγητής Μαντουσούνταν.
Η επιστημονική κοινότητα όπως συνηθήζει όταν πρόκειται για ανακαλύψεις που «στραμπουλάνε» το μυαλό και ενοχλοούν τους «βολεμένους» με τις πρότερες θεωρίες, παραμένει επιφυλακτική.
Υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα μόρια μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά ίχνη ζωής (biosignatures), καθώς μπορεί να παραχθούν και με άγνωστες ακόμα γεωχημικές διεργασίες ή να έχουν μεταφερθεί από κομήτες, όπως σημειώνει η δρ Νόρα Χάνι από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.