• ergoxeira-komposxoinia-thimiama
    Θυμίαμα Ιερών Μονών Αγίου Όρους
    Μοσχοθυμίαμα εξαιρετικής ποιότητας από τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους με την παλαιά παραδοσιακή συνταγή:...
  • FACEBOOK-TEST5
    Εργόχειρα - Σταυροί
    Στο κατάστημά μας www.eikonia.gr θα βρείτε σταυρούς όλων των ειδών σε μεγάλη ποικιλία. Ασημένιοι, επίχρυσοι,...

Επιβίωση – πως αντιδρά το σώμα στην “μείωση / περιορισμό / έλλειψη τροφής”;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν τρώτε αρκετά!

Στην ηλικία των 74 ετών, ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε 21 ημέρες χωρίς φαγητό κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας. Παρά την ηλικία του και την κακή σωματική διάπλαση, ο ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων κατάφερε να επιβιώσει.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μερικοί άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν 70 ημέρες χωρίς τροφή.

Εκείνο που είναι περισσότερο συναρπαστικό είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να αναπτύξει έναν μηχανισμό άμυνας για να καταφέρει να επιβιώσει χωρίς τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρόλο που ο οργανισμός μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς νερό.

6 ώρες χωρίς τροφή

Μετά το φαγητό, το σώμα σας αφομοιώνει την τροφή και την διαμοιράζει στα μόρια γλυκογόνου που αποθηκεύουν ενέργεια. Αυτή η διαδικασία παράγει γλυκόζη – την κύρια πηγή ενέργειας που απορροφάται γρήγορα και μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Η γλυκόζη χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή ενέργειας, αν έχετε μια κανονική διατροφή. Θα σας κάνει να νιώσετε καλοταισμένοι, επειδή η γλυκόζη μεταφέρεται στους μυς και την χοληδόχο κύστη σας. Το «καύσιμο» γλυκόζη είναι αρκετό για τις επόμενες 6 ώρες. Μετά από 6 ώρες, όταν το σώμα ξοδέψει καύσιμα, δημιουργεί ένα αίσθημα πείνας και γίνεστε οκνηρός.

Κατάσταση πείνας: 3 μέρες χωρίς φαγητό

Τα αποθέματα γλυκόζης μας μπορεί να διαρκέσουν από 24 έως και 48 ώρες, αν και τα περισσότερα από αυτά θα δαπανηθούν μετά από 6 ώρες. Στη συνέχεια, όχι μόνο θα νιώσετε πεινασμένοι, αλλά και το σώμα σας θα πέσει σε κέτωση, πράγμα που σημαίνει αυξημένο επίπεδο κετονών στο σώμα.

Τα κετονοσώματα παράγονται από λιπαρά οξέα όταν το γλυκογόνο στη χοληδόχο κύστη έχει χρησιμοποιηθεί. Η κέτωση μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμη, γιατί χρησιμοποιεί το σωματικό λίπος ως ενέργεια, έτσι, η κετογενική δίαιτα συνήθως ακολουθείται από ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν κάποιο βάρος.

Ωστόσο, το μυαλό σας δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη χρήση του λίπους ως πηγή ενέργειας, έτσι συνεχίζει να χρησιμοποιεί άλλα αποθέματα γλυκόζης στο σώμα. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί 120 γραμμάρια γλυκόζης την ημέρα – έτσι όταν καταναλωθεί η γλυκόζη, το σώμα σας θα πρέπει να «σκεφτεί» ένα εναλλακτικό σχέδιο για τον εγκέφαλο.

Μετά την τρίτη ημέρα χωρίς φαγητό, ο εγκέφαλός σας αρχίζει να χρησιμοποιεί τα κετονοσώματα ως πηγή ενέργειας – παίρνει περίπου το 30% της ενέργειας με αυτόν τον τρόπο. Την τέταρτη ημέρα, ο εγκέφαλος θα πάρει μέχρι και 70% της ενέργειας από τα κετονοσώματα .

Αν δεν έχετε φάει για περισσότερες από 72 ώρες

Το δύσκολο κομμάτι έρχεται μετά από 72 ώρες χωρίς φαγητό – αυτό είναι γνωστό ως κατάσταση αυτοφαγίας. Όταν το λίπος διασπάται, το σώμα σας μετατρέπει την πρωτεΐνη στους μυες, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινά να καταναλώνει τους μύες σας. Σε αυτό το σημείο, η ανάγκη του εγκεφάλου για γλυκόζη μειώνεται από τα 120 στα30 γραμμάρια.

Τώρα ο εγκέφαλος πρέπει να πάρει ενέργεια από την πρωτεΐνη. Παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει με πρωτεΐνη, οι μύες σας θα εξαφανιστούν σιγά-σιγά. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το σώμα σας αρχίζει να χρησιμοποιεί την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας.

Σε κάποιο σημείο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αποδυναμωθεί λόγω της έλλειψης βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Συνήθως δύο τύποι ασθενειών εμφανίζονται κατά τα τελευταία στάδια της πείνας: μαρασμός και kwashiorkor.

Ο μαρασμός χαρακτηρίζεται από απώλεια μυών και οίδημα. Το Kwashiorkor είναι η πιο κοινή μορφή υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, και χαρακτηρίζεται από κόπωση, οίδημα και μειωμένο μυϊκό λίπος.

fhfn.org
Απόδοση Κειμένου dorieas